The BUS "Multiplayer Otobüs Simülasyonu" - Ana Konu

Bir DLC için çok fazla bir fiyat.

1 Beğeni

Haneye hayırlı olsun :rofl:

2 Beğeni

14.99 USD’ye çıkmıştır. İndirimle 13.49 USD.

2 Beğeni

Ben de alayım :smiley:

1 Beğeni

2 Beğeni

Yaşayan bir haritada oyun deneyimi tarif edilemez bir hal aldı :slight_smile:

4 Beğeni

Yol çalışması olan haritalar çok keyifli oluyor.

2 Beğeni

Valla dayanamadım aldım çünkü her şeye rağmen halen umut var oyunun iyi bir geleceği olacağına dair.

DLC boyutu 13,88 GB bu arada, birazcık fazla yani. :smiley: İndirme boyutu olarak da 11 GB küsürdü.

Daha önceden OMSI 2 Hamburg eklentisinde 6 hattında gitmiştim ve ezberimdeydi çoğu yol. Bu yüzden ilk iş olarak Borgweg 04.40 seferini aldım ve navigasyonu açmadım. OMSI 2’de en son 6 hattında gideli ise tam iki ay olmuş. Elbet farklar var fakat çoğu yerde haritaya bakmadan gidebildim.

Keşke yol dokuları değişseymiş ama böylesi de iyi. 6 hattı cidden güzel bir hat ve OMSI 2 deneyimime de dayanırsam bence güzel aktarmışlar. :+1:

Her zaman dediğim gibi bu oyunun en büyük eksisi sürüş/fizik. Düzgün bir fizikle ve biraz da sesle mükemmel bir simülasyon olmaya aday bence.

Haritadan bağımsız olarak yıllar sonra gece yolcu yoğunluğu sorunu büyük ölçüde çözüldü ya ölsem de gam yemem artık :smiley: Halen fazla ama eski saçmalık yok gibi duruyor. Gece 3’te neden her durakta yolcu olurdu ki mesela? Ayrıca son durağa yanaşırken gerçeğe uygun olarak pek yolcu binmiyor ve çok az yolcu kalıyor otobüste. Dört yıl sonra, sonunda!

4 Beğeni

Dün biraz karıştırayım, yani göz gezdirme anlamında, dedim TML Discord sunucusunu da 7 Ağustos 2025 Perşembe günü yani yarın için bir güncelleme sözü geçmiş bir canlı yayında ve yapay zeka otobüslerin geleceğine kesin gözüyle bakılıyor yarın. Tabii ilk aşamada sadece Berlin’de göreceğiz bu otobüsleri. Hamburg eklentisi (Halycon’dan Volker açıklama yapmış zaten.) ve ücretsiz harita modlarına daha sonra uyum sağlanacak.

Şüphesiz dört yıldır en çok beklenen özelliklerin başında geliyordu yapay zeka otobüsleri. Zaten videosunu göstermişlerdi. Fazla detay bilmiyorum, ben de yarın göreceğim kandırılmadıysak. :grin: Herhalde sırada yapay zeka tramvaylar var, yol haritasına göre öyle.

Bir de şu var:

Bir de Hamburg eklentisini toplamda 20 kişi geliştirmiş ama çekirdek ekip 8 kişiymiş, gerisi serbest çalışanmış. Bu kadar kişi olmasına şaşırdım, bu kadar kişiyle yapımının neredeyse iki buçuk sene sürmesine daha çok şaşırdım.

Volker bir de uzun hatlar beklemeyin demiş kısaca bir mesajında. Zaten İstanbul mu buralar iki saatlik hat olsun. :joy: Örneğin Berlin’de çoğu hat tek yönde bir saatin altında gördüğüm kadarıyla. Ama sonuç olarak “çok da şaapmayın” demiş. Hamburg’dan çok bir beklentiniz olmasın demeye getiriyor.

image

Fiyat ile ilgili gelen olumsuz eleştirilere de “pahalı buluyorsanız almayın kardeşim” diye rest çekmiş :smiley:

image

2 Beğeni

beta başlangıç saati bugün 19:05

Changelog 0.24.86392 EA

• Added AI buses
  • Added standing passengers
  • Added articulation damping
  • Speed-dependent steering is now automatically disabled for steering wheels
  • Road elements now generate force feedback
  • Passengers no longer get stuck in doors
  • Passengers no longer enter through closed doors
  • Fixed rain in articulated buses
  • Servers can now require specific DLCs to join
  • Occupied seats are now synced in multiplayer
  • Passengers can switch to external camera by jumping
  • Admins and moderators now appear colored in chat
  • Temporary bans added
  • Servers can now be started with current time
  • Various level art fixes
  • Performance improvements

This only applies within the BETA test of this update.

:warning: Please note: The effects of performance improvements may vary depending on your system, hardware configuration, installed software, and other background processes.

Hahaha.

O değil de The Bus’ın yol eğimleri, yol bozuklukları vs. çok iyi, bu konuda eline su dökebilecek simülasyon yok. Çünkü gerçek yol verilerini aktarabiliyorlar kolayca genişlik de dahil. Bu yüzden modlarda bile çok iyi yol yapıları görüyoruz. İyi bir süspansiyon olsa düşünemiyorum keyfi, dehşet olur.

2 Beğeni

Betaya baktım dün akşam, oyunun iyiye gittiğini görmek güzel.

Araçlar: Yine VDL kullandım. İkinci vitese geçişte aracın aşırı sarsılması azaltılmış. Ama bunun harici değişim göremedim maalesef. Bir de sanırım arıza kısmını ekliyorlar ufaktan ya da başka bir şey; aracın konsolunda sürekli kırmızı yanan STOP yazısı vardı, hiç gitmedi.

Yapay zeka otobüsler: Gayet iyi olmuş diyebilirim. Tek sorun işleme (render) mesafesinin çok düşük olması. Otobüs bayağı yakına gelmeden düşük poligonlu bir modelle karşılaşıyoruz. Performans için yapıldığı belli fakat ayarı olmalı kesinlikle. Kuşkusuz en şaşırtıcı özellik, tüm hatlarda çalışan otobüslerin o anki konumunu haritayı açınca da görebilmemiz çok oyunculuya benzer şekilde. Harita adeta otobüs cenneti gibi oluyor, sayması zor. :grin: Buna ek olarak, otobüsün tam modeli, çalıştığı hat ve otobüs kalkmamışsa kalkış saati, kalmışsa ise varış saati görünüyor fare ile üstüne gelince. 147’de gittiğim için herhangi bir durakta yapay zeka otobüsle arka arkaya denk gelemedim şimdilik. Son olarak, oynanış ayarlarına bu otobüsleri kapatma da eklenmiş.

Yolcular: Ayakta yolcu duruyor artık. Bu yolcular tutunmuyor tabii ki, ama bu ciddi bir uğraş gerektireceğinden anlayışla karşıladım. Bilmiyorum bu sürümde mi eklendi de, yolcu yoğunluğu ayarı eklenmiş. Belki üç belki dört sene önce bunun önerisini yapmıştım Discord’da, üçüncü aşamada bakacağız gibi bir cevap almıştım. Geç de olsa gelmiş. :grin: Yolcuların otobüsün kapısı açılana kadar ağaç gibi dikilmesi çok saçma bu arada. Hiç mi kıpırtı olmaz yahu. Umarım en kısa zamanda buna da bir çözüm bulunur.

Direksiyon geri bildirimi: Güncelleme notundan da anlaşılacağı gibi yoldaki rögar kapakları ve mazgalların üzerinden geçtiğimizde direksiyon titriyor artık. Ayar çekmek lazım tabii ki. Yeni bir ayar da eklenmiş ayrıca sanırım bununla alakalı, pek uğraşmadım.

3 Beğeni

Bu yolcu yoğunluğunu keşke fernbusa da getirseler ben isterim full otobüsle gideyim. performasn için ayardan millet ayarlasın isteyen düşük isteyen yüksek seçsin. Haritada otobüsleri görmek bence güzel olmuştur. Ben daha denemedim müsait ilk zamanda deneyeceğim

2 Beğeni

Grafik ayarlarım bunlar , fps 50 üstüne çıkmıyor :grin:
Sistem özellikleri
Rtx 2060 super , ryzen 5 5500 , 32 gb ram , 500 gb samsun m2 ssd , 1 tb wd blue hdd

4 Beğeni

Hamburg DLC’sini tavsiye etmiyorum. Meğerse 17 hattının tahmini 1/3’ü falan eksikmiş, şu an tamamlamaya çalışıyorlar ve bu gidişle bir sene sürerse şaşırmam. Bunu öğrendikten sonra maalesef tavsiye edemem, 2,5 sene çalışıp 15 Dolar (Hatta yurt dışında 30) isteyip 17 hattının tamamını bile ortaya koyamamış Halycon’a 10 Dolar bile fazla. Belli ki daha çok para cukkalama derdindeler, TML bile bunların yanında masum kalır. Mod yapımcıları o kadar uğraşıp bağış bile talep etmezken bu durum rezalettir. Bunlara para yedirmeyin bence. İki tane hat yapmışlar, zaten ikisinin rotasının büyük kısmı aynı. Oberhavel modu güzel özellikle onu da deneyebilirsiniz. İlk çıkan harita modudur ayrıca ve bence kasabada geçip pek de sıkmamasıyla öne çıkmaktadır. Sürekli de güncelleniyor, yapay zeka otobüsler de eklenmiş çabucak. Bir de en azından beleş. :smile:

17 hattının tam hali aşağıdaki gibi. Ancak Hamburg eklentisinde Feld Caddesi (Feldstrasse) ile Barmbek arası var sadece. 1/3 dedim ama fazla bile olabilir eksik.

Bir de OMSI 2 Bremen Nord gibi son derece saçma bir haritayı geliştirmiş ekipten ne bekliyoruz ki. İyi ki ona para vermemiştim de korsanına bakmıştım önce. Adamlar 15-20 dakikalık hatlar eklemeye utanmamış da. Kimse 1 saatlik beklemiyor da 15 dk ne abi? Acaba yanlış mı görüyorum falan dedim. Dün OmniNavigation ile de inceledim haritayı durum felaket. Ha yapıyorlar, hakkını da vermek lazım kaliteli mi kaliteli yapımları ama neden yarım yamalak, para veriyoruz kardeşim?

2 Beğeni

daha önce yazdıklarımı tescillediğine memnun oldum, işte bu yüzden verdiğim paralara ya döner parası zaten helal olsun! demiyorum amaçları hep aynı.

1 Beğeni

Bunların yaptığı şuna benziyor: Ortada çok güzel bir yemek var ama tabağın yarısı dolu ve daha ucuza daha fazla doyuranlar var. Yani üstte de bahsettiğim gibi gerek OMSI 2 Bremen, gerekse bu eklenti gerekse OMSI 2 Berlin X10 vs. olsun gerçekten güzeller, keyifsizler desem yalan söylemiş olurum ama porsiyonda bir eksiklik var. Yarım yarım vermenin anlamı ne simülasyonda? Sanki NFS oynuyoruz. X10 büyüklük olarak yine fena değildi ama çoğu hat yarımdı maalesef. Yani hattın gerçekteki hali örnek veriyom 30 duraksa DLC’de oluyor 18 durak. Tıpkı Hamburg eklentisindeki 17 hattı gibi. Halycon da bunu inkar etmiyor, bizden büyük harita beklemeyin diyor zaten, üstte yazmıştım.

2 Beğeni

bugün indirime girmiş, yaklaşık 600tl ye aldım. Ancak teredütteyim 55dk oynayip kapattim, iade mi edeyim yoksa kalsin mi ?

zamanında 50tl iken almayıp sonradan omsi 2 ye yönelmiştim. 1300 saat oldu oynayalı.

Bence kalabilir. OMSI 2’ye göre eksileri daha az mod ve daha geride olan fizik ve sesler. Onun dışındaki konularda OMSI 2’den kat kat iyi, kıyaslanamaz bile özellikle teknoloji olarak ama saydığım üç eksi de önemli olduğundan yine de kesin bir şey söyleyemem. Ben bir saat baktım sonra yok ya bu olmamış deyip iade edecektim zamanında, sonra neyse dursun bir şans vereyim demiştim ve 800 saatim oldu. :grin: Ama öncesinde OMSI oynamış olsam belki de bu kadar olmazdı sürem. Şahsen OMSI 2’ye özellikle grafik ve optimize olarak sıcak bakmıyordum oldu bitti, bu yüzden ancak 2024 sonu gibi OMSI 2 aldım. OMSI 2 aldığımdan beri bu iki konu canımı sıksa da özellikle mod çeşitliliği ve sürüş keyfinin iyiliği beni The Bus’tan biraz itti.

cevabınız için teşekkür ederim, omsi 2 tabii ki kendi sınıfında en iyi oyun olabilir ancak modları/dlcleri beni hep tereddütte bırakıyordu. Bu oyunu uzun zamandır almaya niyetliydim ancak indirime girmemesi sinir ediyordu, görünce alıp 1.5 saat oynadım, gayet temiz oynanabilir bir şeye dönüşmüş.