The BUS "Multiplayer Otobüs Simülasyonu" - Ana Konu

Yine en hesaplı Steam üzerinde, şu ana kadar indirimlerde 14 dolardan aşağısını görmedi. Belki indirim oranı artar diyeceğimde bunlara belli olmaz fiyatı da artabilir gittikçe. Ben zamanında ileriye dönük dursun hesapta diye 48 TL’ye almıştım :smiley: Fps sorunları var doğru ama öyle oynatmayacak durumda değil ya.

Böyle böyle oynuyorsun işte bak :smiley: @Yusuf05

2 Beğeni

Aerosoft bugün de şaşırtmadı çok şükür. Bilmem kaç yıllık oyunlara %50’nin üstünde indirim yapınca iflas ediyorlar galiba. Bu arada TML de çok farklı değil. Kendi yayınladığı içeriklere bazı indirim dönemlerinde hiç indirim yapmıyor.

1 Beğeni

hayır bir de kırılmıyor ki oynayalım

Denuvo etiketli oyunlarla uğraşılmaz, her şekilde insanı ve sistemleri yoran bir koruma programı

Denuvo etiketli oyunlarda kırılıyor. Rdr2 de denuvo korumalıydı yanlış bilmiyorsam. 1 ay içinde mi ne kırılmıştı. Ac Valhalla da öyle.

Aslında isteler kırarlar ama niye kırmıyorlar anlamadım.

bende aynı cümleyi üstü kapalı söylemiş oldum, denuvo katmanlı ve online şifreli doğrulamalı sisteme sahip düz exe kırarak açılamıyor, her gelen güncellemeye yeniden operasyon gerekiyor masraflı iş, aktif oyuncu sayısı az oyunlarla uğraşmazlar, denuvo kıranların bir kısmı dağıldı bir kısmı boncuktan kuş yapıyor orası ayrı mevzu :smiley:

2 Beğeni

Direksiyon simidinin dönüş açısı seçeneği (Steering wheel max angle) eskiden yalnızca dosyadan değiştirilebiliyordu, sonunda menüye eklendi. Varsayılan 900 fakat gerçek hayatta otobüs direksiyonları 1800 derece döndüğünden 1800 öneririm. Ayrıca sinyal kolunun otomatik atması (Indicator reset) da devre dışı bırakılabiliyor. Bunlar ve aşağıdakiler tabii ki betaya özel. Beta sanırım önümüzdeki hafta bitecek ve güncelleme final olarak yayınlanmış olacak.

Potsdam Meydanı’ndaki fuar alanına (Hertzallee yönüne giderken Varian-Fry-Str./​Potsdamer Platz durağının arkasında) yakın zamanda oyuna eklenecek olan Solaris Urbino IV elektrikli modeli eklenmiş. Fakat lisans sorunundan dolayı otobüse Galaxis Urban ismi verilmiş.

Ayrıca:

2 Beğeni

Şoför Mahalli değil uzay gemisi kokpiti sanki.

2 Beğeni

Mercedes, MAN ve Scania dışında şehir içi otobüs firmalarının hiçbiri doğru düzgün dashboard ve direksiyon tasarımı yapamıyor.

1 Beğeni

Tabii efendim!

İlginç olan, ikinci aşama bittiği an nasıl üçüncü aşamaya girilmiş oluyor. Bu son güncelleme aşama iki mi, aşama üç mü? Üçüncü aşama lafı ortada yokken birdenbire bu ay üçüncü aşama denmeye başladı ve hop diye ikinci aşamadan üçüncü aşamaya geçtik.

Üçüncü aşamanın en büyük özelliği ekonomi. Ayrıca VDL’nin 18 metre eklemli (körüklü) otobüsü** 147 hattı (S Ostbahnhof ◄ ► U Leopoldplatz) eklenecek. Bunların dışında en çok beklenen özelliklerden olan yapay zeka otobüsleri ve tramvayları da üçüncü aşama içindeyken göreceğiz.

Tabii ki çoğu kişinin de katılacağı üzere sesler ve fizikler oyundaki en zayıf noktalar. Bunlardaki bir iyileşme oyunu gerçekten iyi bir noktaya taşıyacaktır. İçerik olarak çok bir eksiği yok. Harita modları yavaş gelişse de en azından güzel işler görüyoruz. Ücretli Hamburg eklentisi artık sona yaklaşıyor, gayet güzel görünüyor ve beklediğimize değecek gibi. Araç modlaması da umarım en kısa sürede açılır.

** Final sonrası da gelebilir.

3 Beğeni

Castrop-Rauxel (Ruhr Ost) haritası sonunda güzel bir güncelleme aldı. Bana göre oyundaki en iyi harita modu olmaya en yakın modlardan biriydi. Fakat nedendir bilinmez ilk çıkışından bu yana iki yıl geçmesine rağmen ilk defa kayda değer bir güncelleme gördük. Gösterip elletmeyen bir yapımcı vardı ama artık bu bozuldu gibi. Gözler yaşlı :smiley:

Tek yön yaklaşık 25 dakika süren 341 hattında gidiyoruz. Yarı şehir içi yarı kırsal bölge var. Ancak kırsal bölgeler diğer haritalardaki gibi çok boş hissettirmiyor. Şehir içi kısımlar ise gerçekten çok iyi duruyor. Yapımcı iyi çalışıyor. Umarım hızla devamı gelir. Yapımcının dediğine göre 341 hattı tamamlanmış ve anonslar ile kalkış saatleri gerçekteki ile aynıymış. Ayrıca mod gerçek Solaris logosunu da ekliyor.

Neredeyse tüm Almanya temelli haritalarda olan dar yol (Tek yön olması gereken yolların çift yön olması.) sorunu bunda da var maalesef ama yine diğerlerine göre daha insaflı. Belki bu yollar gerçekçi fakat bir oyuna uygun değil, çünkü yapay zeka henüz gerçek bir zeka kadar gelişmiş değil, olamaz da. Ek not olarak, dar yol sorunun en az olduğu harita ise daha planlı harita yapısıyla eski Doğu Almanya’da yer aldığını hissettiren ve bu nedenle diğerlerden ayrılan Oberhavel haritası.

Bir de artık cidden büyük oranda köy, kasaba görmek istemiyorum şu harita modlarında. Gına geldi. Özellikle Heinsberg haritası en büyük harita modu olduğu halde bu yüzden hiç keyif alamıyorum. Tamam Berlin (Bkz. Reinickendorf harita modu) gibi olması şart değil zaten tamamı şehir içi harita geliştirmek cidden zor da en azından bu harita gibi ve Inssbruck, Selanik gibi olabilir. Kasabada gitmek isteyen ETS 2 oynar :smiley:

Bir de kesinlikle Solaris oyuna en çok yakışan otobüs olmuş. Scania için böyle düşünüyordum fakat taht kaptırıldı :smiley: Tabii oyundaki orta düzey sürüş dinamiklerini ve gerçekte de böyle olan garip kokpit tasarımını saymazsak güzel otobüs.

Yine uzattık ama iyi bir iç döküş oldu :smiley:

7 Beğeni

Be hayırlısı gülüm.

1 Beğeni

Hamburg’dan ilk defa bir video gördük. Güzel olacağından şüphemiz yok zaten de, sürüş? Sesler? Maalesef bunlar iyi olmadıktan sonra gerçek yolları da yapsanız çok bir önemi olmuyor. Sonuçta “simülasyon” diyoruz.

2 Beğeni

Reis adamlara mesaj atmıştım. Avrupaya her zaman indirim yapıyoruz dediler. Sanırım biz Avrupa kategorisinde değiliz 17 dolardan Aşağı inemdi 10 dolar yapar mısınız dedim. Ertesi günü girsim 14 dolara düşürmüşlerdi. Yine alamadım sçöfmgmdmmf

Bu oyunu zamanında özellikle Steam TL’yi terk etmeden önce almalıydınız maalesef. Özellikle çıktığı zaman uygun fiyatlıydı ve gelecek vaat eden bir oyundu (Halen de öyle ne olursa olsun), değerdi. Ayrıca TML’den de Aerosoft’tan da ciddi bir indirim beklemeyin, hele de The Bus gibi biraz tutan oyunlar söz konusu ise. Yüzde 40 bile görmeniz çok zor. Herhalde Aerosoft batmaya yakındır deriz olur da yüksek indirim görürsek. :grinning: Genelde yüzde 20 yaparlar.

ben ilk çıktığında 50 Tlye almıştım :smiley:

Gerçek otobüsün içine simülasyon aletleri koymuşlar Hamburg’u denemek için. Çıkışı pek uzak görünmüyor da bu arada OMSI 2’ye sardım ben, onda Hamburg 6 hattını öğrendim bile :smiley: The Bus’ın gelişmesini bekle bekle ağaç olduk bea :smiley:

The Bus – DLC Hamburg – Entwickler-Tagebuch Teil 74 « Halycon.de

Bu arada ortam böyle ve ekranda OMSI 2 açık. WTF :smiley: Direksiyon Logitech, koltuk normal oyuncu koltuğu. Paraya kıymamışlar anlaşılan bir de. Ama ne olursa olsun fena değil bu hamleler TML ve Aerosoft açısından. Bir şekilde oyunun halkla ilişkilerini ve reklamını yapıyorlar.

3 Beğeni

Bugün 142 ile aynı ilk durakları (Ostbahnhof - Leopoldplatz) paylaşan fakat rotaları birbiriyle tamamen alakasız olan 147 hattı gelecek. Ayrıca 245 hattı BVG’nin geçen yıl güncellenen rotası ile aynı şekle getirilecek. Robert-Koch-Platz artık son durak değil, değişecek. Akşama doğru gelir muhtemelen güncelleme.

Bilmeyenler için not: Berlin hatlarında ortadaki rakam bölgeyi temsil eder. Ortası 4 olan hatlar Mitte (merkez) ilçesinden geçen hatlardır genellikle. Yani 142, 147, 245 gibi hatları görüyorsanız Berlin’in merkezinden (Mitte ilçesinden) geçme ihtimaliniz bir hayli yüksek.

OMSI 2 hatları ile de karşılaştırabilirsiniz. :smile: Örn: 130 Spandau hattıdır, 115 Zehlendorf’tan geçer gibi. Unutmayın, önemli olan ortadaki-ikinci rakam.

Discord’da birisi 109 hattı olsa güzel olurdu gibisinden yazınca TML’den Timo 309 ile beraber mümkün olabilir diye cevap vermiş. Yani görünürde 147’den sonra bir hat görünmese de açık kapı bırakıyor Timo. Yeni hatlar görmeye devam edebiliriz. Zaten tam sürüm henüz çıkmadı.

Bir de en son 3.1 güncellemesinin betası ile FSR ve DLSS eklendi sonunda. DLSS kalitede oldukça güzel görüntü ve akıcı bir deneyim elde ettim. Çok test edemedim ama fark var gibi geldi yani. 147 gelince daha uzun süre test edeceğim.

2 Beğeni

Altı aydır The Bus’a neredeyse hiç bakmamıştım ve bu süre zarfında OMSI 2’de vakit geçirmiştim yüz saate yakın. 147 hattının eklenmesi ile ciddi ciddi sefer yapmayı düşündüm ve bu hatta dört sefer gerçekleştirdim. Şimdi hem bu hat hakkında hem de oyuna genel bakışım hakkında bazı görüşler yazacağım.

147 S Ostbahnhof - U Leopoldplatz Hattı

Hattın güzergahı diğer tüm hatlar gibi gerçekten alınma. Hattın uzunluğu ne kısa, ne uzun, kırk beş dakika civarı sürüyor tek yön. Gayet keyifli bir rotası olduğunu söyleyebilirim, zaten merkezden geçiyorsunuz çoğu hat gibi. Fakat önceki hatlarla hiçbir ortak yolu yok neredeyse, bu da hattı gerçekten yeni bir hat seviyesine taşımış. Bununla beraber The Bus’a aşina biriyseniz bir gidiş gelişte yolun çoğunu çözüyorsunuz. Zaten bir hatta üç kez gidiş geliş yaparsanız hattı hemen hemen çözersiniz, isterse hiç gitmediğiniz şehirdeki bir hat olsun. Şahsen ben hattı bir an önce öğrenip navigasyondan kurtulmaya bakarım.

Son Zamanlardaki Geliştirmeler

Son zamanlarda oyundaki en büyük değişiklik yolcularla ilgili olmuş. Yeni ve kaliteli yolcu modelleri eklenmiş, duraklarda artık tüm yolcular otobüse binmiyor ve arka kapılardan biniş artık gerçekte Berlin’de olduğu gibi serbest. Ayrıca son duraktan bir önceki durakta onlarca yolcu binmesi saçmalığı/hatası sonunda düzeltilmiş görünüyor. Sanırım akşam yolcu yoğunluğuna da el atmışlardı, bunu tam test etmedim henüz. Gece 3’te de sefere gitseniz otobüs doluyordu, bu çok saçmaydı kesinlikle. Sonuç olarak oyun yolcu konusunda ileri gitmiş diyebilirim. Ayakta yolcu gibi detaylar da zaman içinde gelecektir. Yavaş çalışıyorlar malum.

Çok oyunculu mod da güzel olmuş, bir kere girmiştim. Fakat bana hitap etmediğinden fazla yorum yapamayacağım.

OMSI 2 ile Karşılaştırma ve Oyunun Geleceği Hakkında

Başta şunu net söyleyebilirim ki bu oyunun aslında tek eksiği sürüş kısmındaki eksikler. İşlev olarak yeterli, mod desteği var ve zamanla genişletiliyor kapsamı, ilk indirilebilir içerik olan Hamburg yakında geliyor, ses kısmında teknik eksikler olsa da çok kötü değil sesler, grafik ve optimize iyi durumda. Daha ne olsun? Sadece şu sürüşe el atmaları gerekiyor. Özetle gaz ve fren pedalına daha iyi tepki vermeli araç. Hepsi bu. Sonuç olarak bu arada yüz saat (Az değil) OMSI 2’de çeşitli haritalarda çeşitli araçlarla takılmış biri olarak itiraf etmeliyim ki The Bus bana ilaç gibi geldi. Gerçek gibi duran yollarda akıcı bir deneyimle araç sürmenin keyfi bambaşkaymış, yemişim sesini, süspansiyonunu dedim vallahi. Uzun zaman sonra ilk sefer keyifliydi. Keşke sürüş kısmını halletseler de OMSI 2 denen detaylı haritalarda dakikada on kez takılan, çizgi filmden hallice grafikli oyunu silsek artık. Cidden çok istiyorum bunu. Sonuç olarak bu oyuna ön yargılı bakmazsanız, oyun her şeye rağmen oynanabilir düzeyde ve umut verici.

Optimize

FSR ve DLSS’yi test ettim 3060 ti ile. Oyunu neredeyse çıkışından beri oynamış biri olarak şunu rahatlıkla diyebilirim ki DLSS ile beraber oyunda optimize sorunu kalmamıştır, hayırlı olsun. Eski takılmalar, ciddi fps düşüşleri ortadan kalkmış gibi görünüyor. 50 fps altını gördüğümü hatırlamıyorum, yer yer 80, 90 çok rahat gösteriyor. (Bu arada ben 144 hz ekranda 90 fps sınırı ile oynuyorum oyunları, dalgalanmaları sevmediğimden vs.) Bunlar müthiş fpsler olmasa da bana göre yeterli ve O ile başlayan dört harfli malum oyunlar gibi zırt pırt takılmıyor :smiley: Hatta seferler boyunca hiç takılmaya rastlamadım.

FSR ile DLSS arasında çok kalite farkı var, resmi bilgiye göre FSR 3.1 kullanıldığı halde DLSS resmen ben buradayım diyor. FSR’de kalite seçeneğinde bile kalite düşüşü çokken DLSS’de dengelide bile iyi bir görüntü alıyorsunuz. FSR kare oluşturma eklenmiş ayrıca fakat ben zaten yeterli fps aldığım için çok ciddi test etmedim.

Öneriler

Küresel ışıklandırma denen şeyi kapalı veya ortaya getirin. FPS katili olduğu gibi, görüntünüze neredeyse hiçbir olumlu katkıda bulunmaz. Otobüsün içi kapkaranlık olur, cama falan birkaç yansıma ekler hepsi bu. Zaten kullanınca fark edeceksiniz ve final hali değil.

Oyunda araçlar arasında sandığınızdan çok fazla fark var. VDL ve MAN kullanmaya çalışın. Diğer otobüsler sizi oyundan soğutabilir. VDL hantaldır ama gaz ve freni en gerçekçi otobüstür. MAN da bu konuda iyidir, çift katlı sevenler için çok iyi otobüstür MAN. Scania’da ne sürdüğünüzü anlamazsınız, Mercedes-Benz ve Galaxis (Solaris) gazı bıraktığınızda sanki hiç yavaşlamayacak gibidir, gerçek dışıdır. Galaxis’in ucube kokpitinden bahsetmeye de gerek yok. Bu araçlardan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederim. Alın bir VDL ya da MAN (Sadece çift katlı olarak var maalesef.) keyfinize bakın.

Bilet satışını kapatmanızı öneririm çünkü gerçekte BVG bunu bir süre önce kaldırıldı. (En azından sadece parayla almayı da kaldırmış olabilir, tam hatırlamıyorum.) Ayrıca gereksiz yere zaman kaybına sebep olur, kişisel olarak uzun süredir bilet satın alma ihtimalini %5’te tutuyorum.

4 Beğeni

Evet OMSI 2 çok eski ve bakımsız ancak o bir oyun değil simülasyon. The Bus ise arcade bir oyun. OMSI’de gerçek hayattaki şanzımanların davranışları birebir simüle ediliyor. Otobüs fizikleri, motor tepkileri ve şanzımanlar neredeyse gerçek hayattakiyle birebir aynı. OMSI bu yüzden hâlâ oynanıyor ve rakibi yok. Olmayacak.

3 Beğeni