Altı aydır The Bus’a neredeyse hiç bakmamıştım ve bu süre zarfında OMSI 2’de vakit geçirmiştim yüz saate yakın. 147 hattının eklenmesi ile ciddi ciddi sefer yapmayı düşündüm ve bu hatta dört sefer gerçekleştirdim. Şimdi hem bu hat hakkında hem de oyuna genel bakışım hakkında bazı görüşler yazacağım.
147 S Ostbahnhof - U Leopoldplatz Hattı
Hattın güzergahı diğer tüm hatlar gibi gerçekten alınma. Hattın uzunluğu ne kısa, ne uzun, kırk beş dakika civarı sürüyor tek yön. Gayet keyifli bir rotası olduğunu söyleyebilirim, zaten merkezden geçiyorsunuz çoğu hat gibi. Fakat önceki hatlarla hiçbir ortak yolu yok neredeyse, bu da hattı gerçekten yeni bir hat seviyesine taşımış. Bununla beraber The Bus’a aşina biriyseniz bir gidiş gelişte yolun çoğunu çözüyorsunuz. Zaten bir hatta üç kez gidiş geliş yaparsanız hattı hemen hemen çözersiniz, isterse hiç gitmediğiniz şehirdeki bir hat olsun. Şahsen ben hattı bir an önce öğrenip navigasyondan kurtulmaya bakarım.
Son Zamanlardaki Geliştirmeler
Son zamanlarda oyundaki en büyük değişiklik yolcularla ilgili olmuş. Yeni ve kaliteli yolcu modelleri eklenmiş, duraklarda artık tüm yolcular otobüse binmiyor ve arka kapılardan biniş artık gerçekte Berlin’de olduğu gibi serbest. Ayrıca son duraktan bir önceki durakta onlarca yolcu binmesi saçmalığı/hatası sonunda düzeltilmiş görünüyor. Sanırım akşam yolcu yoğunluğuna da el atmışlardı, bunu tam test etmedim henüz. Gece 3’te de sefere gitseniz otobüs doluyordu, bu çok saçmaydı kesinlikle. Sonuç olarak oyun yolcu konusunda ileri gitmiş diyebilirim. Ayakta yolcu gibi detaylar da zaman içinde gelecektir. Yavaş çalışıyorlar malum.
Çok oyunculu mod da güzel olmuş, bir kere girmiştim. Fakat bana hitap etmediğinden fazla yorum yapamayacağım.
OMSI 2 ile Karşılaştırma ve Oyunun Geleceği Hakkında
Başta şunu net söyleyebilirim ki bu oyunun aslında tek eksiği sürüş kısmındaki eksikler. İşlev olarak yeterli, mod desteği var ve zamanla genişletiliyor kapsamı, ilk indirilebilir içerik olan Hamburg yakında geliyor, ses kısmında teknik eksikler olsa da çok kötü değil sesler, grafik ve optimize iyi durumda. Daha ne olsun? Sadece şu sürüşe el atmaları gerekiyor. Özetle gaz ve fren pedalına daha iyi tepki vermeli araç. Hepsi bu. Sonuç olarak bu arada yüz saat (Az değil) OMSI 2’de çeşitli haritalarda çeşitli araçlarla takılmış biri olarak itiraf etmeliyim ki The Bus bana ilaç gibi geldi. Gerçek gibi duran yollarda akıcı bir deneyimle araç sürmenin keyfi bambaşkaymış, yemişim sesini, süspansiyonunu dedim vallahi. Uzun zaman sonra ilk sefer keyifliydi. Keşke sürüş kısmını halletseler de OMSI 2 denen detaylı haritalarda dakikada on kez takılan, çizgi filmden hallice grafikli oyunu silsek artık. Cidden çok istiyorum bunu. Sonuç olarak bu oyuna ön yargılı bakmazsanız, oyun her şeye rağmen oynanabilir düzeyde ve umut verici.
Optimize
FSR ve DLSS’yi test ettim 3060 ti ile. Oyunu neredeyse çıkışından beri oynamış biri olarak şunu rahatlıkla diyebilirim ki DLSS ile beraber oyunda optimize sorunu kalmamıştır, hayırlı olsun. Eski takılmalar, ciddi fps düşüşleri ortadan kalkmış gibi görünüyor. 50 fps altını gördüğümü hatırlamıyorum, yer yer 80, 90 çok rahat gösteriyor. (Bu arada ben 144 hz ekranda 90 fps sınırı ile oynuyorum oyunları, dalgalanmaları sevmediğimden vs.) Bunlar müthiş fpsler olmasa da bana göre yeterli ve O ile başlayan dört harfli malum oyunlar gibi zırt pırt takılmıyor
Hatta seferler boyunca hiç takılmaya rastlamadım.
FSR ile DLSS arasında çok kalite farkı var, resmi bilgiye göre FSR 3.1 kullanıldığı halde DLSS resmen ben buradayım diyor. FSR’de kalite seçeneğinde bile kalite düşüşü çokken DLSS’de dengelide bile iyi bir görüntü alıyorsunuz. FSR kare oluşturma eklenmiş ayrıca fakat ben zaten yeterli fps aldığım için çok ciddi test etmedim.
Öneriler
Küresel ışıklandırma denen şeyi kapalı veya ortaya getirin. FPS katili olduğu gibi, görüntünüze neredeyse hiçbir olumlu katkıda bulunmaz. Otobüsün içi kapkaranlık olur, cama falan birkaç yansıma ekler hepsi bu. Zaten kullanınca fark edeceksiniz ve final hali değil.
Oyunda araçlar arasında sandığınızdan çok fazla fark var. VDL ve MAN kullanmaya çalışın. Diğer otobüsler sizi oyundan soğutabilir. VDL hantaldır ama gaz ve freni en gerçekçi otobüstür. MAN da bu konuda iyidir, çift katlı sevenler için çok iyi otobüstür MAN. Scania’da ne sürdüğünüzü anlamazsınız, Mercedes-Benz ve Galaxis (Solaris) gazı bıraktığınızda sanki hiç yavaşlamayacak gibidir, gerçek dışıdır. Galaxis’in ucube kokpitinden bahsetmeye de gerek yok. Bu araçlardan uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederim. Alın bir VDL ya da MAN (Sadece çift katlı olarak var maalesef.) keyfinize bakın.
Bilet satışını kapatmanızı öneririm çünkü gerçekte BVG bunu bir süre önce kaldırıldı. (En azından sadece parayla almayı da kaldırmış olabilir, tam hatırlamıyorum.) Ayrıca gereksiz yere zaman kaybına sebep olur, kişisel olarak uzun süredir bilet satın alma ihtimalini %5’te tutuyorum.