Euro Truck Simulator 2 [Ana Konu]

ets2 trafiğindeki ai’ler>Türkiye trafiğinde sürücüler. halen bizim trafiktekilerden akıllı bence scs ai’si.

1 Beğeni

İçlerinde en sinir olduğum şey kesinlikle yeşilde geçer gibi yapıp aniden durmaları.
Sanki bizi trollüyorlar. TMP de olsa rapor ederiz. Burada en fazla sinirlendiğimiz ile kalıyoruz. :slight_smile:

Ekşi sözlükte debeye girmiş paylaşayım

turkiye’de seneler evvel c ve d ehliyeti alip hic kullanmamistim. bu oyunu senelerce oynadım, sonra gittim yaşadığım ülkede kursa yazıldım ağır vasıta ehliyeti aldım hem c hem d hem ce. tabii bunlar yetmiyor bir de isveç’te ykb(türkiye’de src diye geçiyor) belgesi aldım. şimdi uzun yol otobüs şoförlüğü yapıyorum, çocukluk hayalimdi bu iş. evet hastasıyım. yazın full otobüs kışın zaman zaman tır sürüyorum.

manevra olarak oldukca yardimci olacaktir bu oyun, zira gercek hayatta da benzer manevralar yapiyorsunuz. ancak oyunun fizigi ciddi manada yetersiz.

bir defa aracin kutlesini size kesinlikle hissettiremiyor oyun. gerek fizigi gerekse de force feedback’i cok basarisiz. tak diye duruyor, hayvan gibi hizlaniyor arac bu gercekci degil. 500 beygir alti bir aracla 0’dan 50’ye cikmak icin bile baya sure gerekiyor gercek hayatta, hele eskiyse arac her bir vites gecisinde uzuuuun uzun aralar olusuyor, hemen vites gecmiyor oyle. ezcumle hizlanma o kadar kolay degil gercekte. frenaj da o kadar kolay degil. agir vasitalarin frenleri muazzam iyidir ve ani frenajda baya guzel fren yaparlar ancak o freni yapmak istemezsiniz gercekten. bir defa o kadar yukun veya yolcunun bu stresi yasamasi hos bir deneyim degil. agir frenajda abartmiyorum yuku one dusurebilirsiniz, kutulari ezebilirsiniz vs. hele hele yuk duzgun sabitlenmediyse. otobuste zaten yolcu yaralanmasi bile olabilir agir frende millet kemer takmadan uyuyor nitekim, kafayi direkt vurur bunlar. havali suspansiyonun cok uzun bir travel range’i vardir frenajda on tarafa accayip yatar araba zor tutunursunuz bunlari hissetmeniz de imkansiz haliyle. oyun bunlari size hissettirmiyor kesinlikle.

yokus yukari yokus asagi aracin fizigi hic iyi degil. yokus asagi yuklu halde iken aracin hizlanmasi baya boyle korkutacak seviyede olabilir, bu durum yok oyunda.

kütle büyük olduğu için düşük hız farkları arasında ciddi enerji farkı vardır. 60 ile 70’in farkı otomobilde azdır hissetmeyebilirsiniz. ama kamyonda 60 ile 70 arasında ciddi kinetik enerji farkı vardır. bu momentum farkını hissedersiniz. oyun yine hissettiremiyor.

yine asfalt dışına çıkıldığında oyun ziyadesiyle affedici. o kadar ağır bir taşıtın asfalt dışına çıktığında toprağı tereyağına giren sıcak bıçak gibi çökertmesi lazımdır. öyle çimenden sürmek falan mümkün değildir çöker saplanırsınız. asfaltı bile çökerten bir ağırlıktan bahsediyoruz.

buzlu karli zemin deneyimi sifir. don olayi oldugunda yokus yukari durursaniz kalkamayabilirsiniz mesela. keza buzlanma varken retarder kullanirsaniz got atabilirsiniz. frenin otomatik retarder ayari vardir, bu default aciktir bunu kapatmaniz gerekir bunlarin hicbiri yok oyunda.

fizik cok stabil. oyle yuksek tir ile gobekte virajda devrilirsiniz o kadar hizli girerseniz. 20 30’un ustunde kabinin yatisi bile korkutur adami bu yine yok oyunda. 50 60 ile kavsak donulebiliyor boyle bir sey mumkun degil.

force feedback cok zayif ve yolun dokusu falan yok gibi bir sey. gercekte asfalt farkini cok rahat hissedersiniz, yolda catlaklar olur, bozukluklar olur, oyunda bunlari hissetmek imkansiz, resmen cam yuzey ustunde gidiyorsunuz bu cok sacma olmus. 1400 euro’luk base var elimde simucube 2 pro yine de hicbir sey hissettirmiyor.

takograf ayari yok oyunda. yorulma simulasyonu demisler cok sacma. sofor aslinda yoruldugu icin degil yasalar dayattigi icin dinlenir. sirf bu dinlenme isi nedeniyle surus planlanir vs. bunu ekleseler cok guzel olurmus. mevcut ab yasalarinda surucunun direksiyon basinda uyumasi imkansiz, gunde 9 saat maksimum 4.5 saat suruse izin veriyor sistem. keske bu detaylari eklemis olsalar opsiyonel olarak. ayrica tircilar oyle motelde falan dinlenmezler cogu zaman tirda yatarlar. bu ozellik de yok, illa ki dinlenme tesisi bulacaksin vs cok sacma, yol kenari cepte park edip 9 saat uyudugumu bilirim.

ayni sekilde tonaj hesabi da yok oyunda. normalde modern tirlar aks uzerine binen yuku gosterir. ayrica her yolda her tonaj kullanilamaz, yollarin agirlik limitleri vardir ona gore plan yapilir, bazen yol uzatilir. her tonaja her tir kullanilamaz ceza yersiniz cok buyuk cezasi vardir kantara girdiginizde. oyunda bu da yok. agir yukleri tek aksli tirla tasiyorsunuz bana misin demiyor.

iskandinavya var ama iskandinav tandemi yamalar haricinde yok buyuk sacmalik. iskandinav tandemi dedigim duz kamyona vagon baglanma hadisesi. bu araci park etmek zordur ve evet park ediyoruz bunlari. oyunda yamalarla edindim ancak park etmesi gercek hayattan bile zor oldu cok sacma.

hava basinci simulasyonu da cok basarisiz. fren pedalina 10 12 ardi ardina bas cek yaptiktan sonra hava uyarisi gelir basinc 6 bar civarina duser. normalde 9 12 bar civaridir. velhasil 6 bar altina inse bile surebilirsiniz durmaz oyle. 4.5 bar altina inince arac otomatik olarak el park frenini ceker. iste o zaman zaten durur ve frenin vanasi atar. o vanayi kapatir 20 30 sn beklersiniz dolar geri. oyunda hava bitince baya uzun bekletiyor cok sacma, hava da cok kolay bitiyor yine cok sacma.

oyunda bakim masraflari cok dusuk ayrica. oyle bir dunya yok:p

lastik, fren, yakit bunlar muazzam buyuk paralar goturen kalemler. sirf bu yuzden normal fren pedalini takip eden yazilimlar var sirketlerde, retarder kullanmanizi hatta araci gaz keserek surmenizi hic durmamanizi istiyorlar.

ben acikcasi bu islere basladiktan sonra inanilmaz tekduze, sikici ve yavan bulmaya basladim ets2’yi. cok daha gercekci yapilabilmesi mumkun halbuki. hatta oyle gercekci yapilabilir ki surucu egitimi verilebilir duzgun ekipmanlarla ama ets2 simulasyon bile degil onu soyleyeyim fazla arcade.
Kaynak

1 Beğeni

arkadaşlar bir gün bu araçları google gemini kullanarak çizdirmiştim güzel sonuçlar aldım aslında 1.resimi bmc tuğra nextgen 2.resimde ford s-max

Scania göğüslü, scania kapılı FMAX next gen mi valla avrupada taşlarlar İsveçe sokmazlar
Tuğra’da S-Way ama BMC logolu olmuş :joy:

1 Beğeni

Bmc S-WAY ve Ford S-MAX

4 Beğeni

BMC Logosunu görmezseydim ilk tırı çin sanardım. Yazıyı sonradan gördüm tabi.

Ekşi’deki arkadaş sanırım oyunu eksik öğrenmiş. Fren ve süspaniyon ayarı var zaten, standart değil ki bunlar. Fren gücünü konsoldan 0,10 falan yap bakalım durabilecek misin mesela. Bir de yersiz bir yüklenme olmuş gibi zira bu oyunları gerçeğe çok yakın yapmak bence imkansız. Onu hissedemiyorsun, bunu hissedemiyorsun demiş de hissetmen için oturduğun koltuğun oynaması lazım bir kere, görüntüyle olacak iş değil hissetme ve bunu düzgün yapmanın hiç kolay olduğunu sanmam. Geri bildirim olayı ise hem direksiyon setine hem yine teknik imkanlara bağlı. Yani mevcut direksiyon setleri ile ne kadar gerçekçi yapabilirsin ki, kapasite belli. Yapmamak ayrı yapamamak ayrı. Dinlenme olayı 1:19 ölçekten dolayı anlamsız, bunu hepimiz biliyoruz. Mükemmeli beklemesi hata olmuş bence. Hava kısmında haklı gibi, çünkü onu ayarlamanın kolay bir şey olduğunu düşünüyorum. Ama bana kalırsa oyunu bu dereceye getirmek bile başarıdır. Dediğim gibi hissetme kısmında çok da bir şey beklememek lazım, sonuçta teknik kısıtlamalar var. Bunu mükemmel sağlayan simülasyon yok OMSI de dahil. Bunun daima da böyle kalacağını düşünüyorum. Hepsi bir yerde “arcade” kalmak zorunda.

7 Beğeni

Elin modçuları bile birkaç ufak modla dediğin çoğu şeyi yapabiliyor ama SCS hala en ufak hareket etmiyor, bizim dediğimiz bu arkadaşlar. Farkındaysanız biz ekstra birşey istemiyoruz, sadece olan bir şeyi fix’lemelerini istiyoruz.

1 Beğeni

arkadaş ağır boş yapmış :slight_smile: okurken üşendim. Bu arada bende 40 gün kadar reelde Tır Şoförlüğü yaptım. Tekrar döndüğümde hemen eve sistem yapıp ETS 2 ve ATSye başladım. Gayette keyifli. Her zaman dediğim gibi ; bu oyuna ağır simulasyon gelse 2 güne bırakır oynamazsınız…

3 Beğeni

ekşi sözlüğü ciddiye almayın, millet 3 tane monitör ve 900 derece direksiyonla oynuyormuş biz oynamayı bilmiyormuşuz diye bir şey vardı o debe şeysinde, yaşadığı ülkeden haberleri yok zaten o site biteli çok oldu gözlüklü şirinin avucuna düştüler, reklam geliri için yazarları sattılar, hep aynı kişiler o listeye giriyor, eski kalitesi yok.

1 Beğeni

babam kamyon ve tır sürüyor şantiyede ben de mercedes axor kullandım mercedesler hava 6 bar aşağısına düştü mü frenleri kilitler 4.5 bar değil. ayrı olarak her frene bas çek yaptığımda 3340 axor da 1 1.5 bar hava eksiliyor 4 5 kere frene bas çek yaptığında olduğun yerde kalırsın. ve tır jacklardan hortumlardan vs hava da kaçırıyorsa dolmak bilmez.

1 Beğeni

Bir süre sonra okumaya üşendim. Fizik konusunda katılıyorum. Oyunda şuan için gerçekçi fizik yok. Fren konusunda katılmıyorum çünkü freni istediği gibi ayarlayabilir.

1 Beğeni

Ama ayırca şunuda belirteyim; ileride fizik konusundada gelişeceğini düşünüyorum. Neden? Çünkü; sürücü kursu güncellemesiyle yeni fizik motoru eklediler. O fizik motoru şuan için bazı sıkıntılar var. Örneğin tır normal araç kullanıyormuşsuz gibi hemen hızlanıyor hemen yavaşlıyor. Bence SCS o motoru geliştirip bazı ayar yapıp fizik olarakta gelişeceğini düşünüyorum ama öyle aman aman fazla fark olur mu bilemem.

Adam haklı ve güzel yazmış.
Hak veriyorum çünkü yazdığı şeyleri yapan fizikler var. Hesaplayan sistemler var. Scs sim-arcade yapıyor. Ancam hardcore olmasa da bu basitlikte bile eklenecek tonla şey olduğunu herkes biliyor.
Daha iyisi gelmedikçe bunlar da etsye eklenmedikçe hep böyle tartışılacak.

Mesela düşünün şu an pacejka 5.2 tire model eklemeye çalışıcam test edicem böyle bir sürü gerçekçi hesaplama sistemleri var.
Ben aksa düşen ağırlığı hesaplama ve gösterme olayına geçen bi baktım hr şey oturunca gayet mümkün belki biraz sallamasyon olur ama en azından yük dağılımını gösterebilir.

Takoğrafı da oyundaki gün dönümlerini oturtunca tırlarda zorunlu dinlenme ve bi popup ekranda bilgilendirme olarak sokabilirim. Yani belki kurgusal haritada mesafe kısa olacak ama tırla oynarken oyun içi şu kadar saat yolda oynarsan zorunlu dinlenme verilebilr ama bu soljksuz oyun deneyimini acayip baltalıyor.

Adam profili kasacak, farklı araçları kullanacak ana sen aslında ets olmayan açık oyun ypısında adamın bütün planını bozacaksın onun yerine iş aldığı yolda olduğu tırın çalışma saatini tako ekranında göstermek en basit başlangıç çözümü bını da fernbus yaptı. Mesela 3 gün boyunca tırla oynuyorsan yiyip içtin sağlık durumun da iyi ama sağa çekip uykusuzluk durumundan bağımsız olarak dinlenme olabilir. Ya da başka bi araca geçtinoyun içi saatler sonra tıra geri döndün ve yeni iş alacaksın zaten tako süresini atlamış oljyon.

Vallah ben bazı olayların nasık yapılacağını gördüm ve bazı temel olayları öğrendim hatta çoğu temel dinamik artık var. Ama büyük iş.

Ne olur göreceğiz. Mesele ultra gerçekçilik değil altwrnatif transort eğlence driving oyununu günümz elementleriyle donatmay çalışmaya çalışmak

4 Beğeni

https://blog.scssoft.com/2024/12/under-hood-sculpting.html👍

1 Beğeni

Arkadaşlar merhaba,uzun süre ara verdiğim oyuna greece dlc ile döndüm.Oyuna ara verme nedenlerimden biri olan saçmalıkla ilgili bir soru soracağım.Oyuna muhtemelen haftada bir gelen en ufak güncellemede bile güncelleme bitmesine rağmen ardından güncelleme uygulanıyor deyip attığım fotoğraftaki gibi uzun süre uygulanmasını bekliyorum.Bu kabul edilebilir birşey mi ya hakikaten insan kafayı yer bu durum karşısında.Birisi çıkıp derse ki bu saçmalığa karşın yapacak birşey yok 1 gün de sürse uygulanması bitmeden oyuna girme şansımız yok kabul edeceğim.Ama kimsenin de bu konuya isyan ettiğini görmedim.Böyle bir saçmalık neden var ve her steam oyununda olmadığını düşünüyorum doğru mudur?

1 Beğeni

kimsenin nasıl isyan ettiğini görmedin acaba :smiley: her gün bunun konusu dönüyor

Allah Allah inan dikkatimi çekmedi neyse hoşuma gitti sırf benim çıldırıyor olmamam

Ben daha geçen günlerde yazmıştım :smiley: baya berbat bir sıkıntı. Sistemimden kaynaklı diyenler vardı ama gayet yeterli bir pc ye sahibim ve en önemlisi sadece bunda oluyor.

1 Beğeni