ETS 2 Nasıl Daha Gerçekçi Oynanabilir?

@Abdullah_Yorulmaz Evet çok dikkat gerektiriyor artık. Yavaş, temkinli ve kurallara uyarak gitmek lazım. Biraz tuhaflık var fizik ayarlarında doğrudur, yeni sürümde daha da iyileştirileceğini düşünüyorum bakalım…

2 Beğeni

Umarım öyle olur. :slight_smile:

https://forum.scssoft.com/viewtopic.php?f=39&t=276386 Fizik için bu modu denemelisiniz.

1 Beğeni

Gerçekci oynamak istiyorsan bir tircinin enbuyuk derdi yakıttır.Ben kullandigim aracı 33 35 arası yaktiririm hız en fazla 95 giderim aynı rotalari gidip gelriim tabi 10 farklı şehir bazen de değişir.Onemli olan role girebilmek

2 Beğeni

Yakıtı az yaktırmak isteyen arkadaşlara bilgi vereyim. Bunu hem kendi tecrübelerimden hemde youtubedaki Tırcı abilerden ve de gerçekteki Tırcı abilerden öğrendiklerimi ekleyeceğim.

Öncelikle yüklüyseniz aracı ağır ağır kaldırın. Hızlı kalkışlar hemen yakıta yansır.

Araç otomatik şanzıman ise rampalarda kesinlikle hız sabitleyerek çıkmayın. Mazotu olduğu gibi yutuyor. Bir kaç seyirdir klasik kullanımla ekonomik kullanımdaki anlık yakıt tüketimi ve ortalama litreyi takip ederek olumlu sonuçlara vardım.

Rampalara normal şekilde girin. Aracı aşağıdan tam gazlayıpta rampayı hızla çıkcam diye uğraşmayın.

Rampaya geldiğinizde otomatik şanzıman kullananlara için yineliyorum. Mutlaka manuele alın ve aracın yüküne göre rampayı çıkabilecek vitese göre 1500 devirde hızı sabitleyip o kendisi çıksın. Anlık tüketim 40-50-60 arası oluyor. Öteki türlü kendi ayağınızla ve uygunsuz viteste zorlarsanız anlık tüketim 100 leri boyluyor elbet.

Rampayı çıkmayı bitirince vites yükseltin acele etmeyin.

Şu bir kaç husustan dolayı bile normal yakıt tüketimi ortalama 38-40 litre arası iken 34 'e düştü !

18.440 Tgx ile sağladım bunu. Daha öteki modellerde ne olur bilemiyorum.

4 puan demek Türkiye şartlarında 100 kmde 25 tl kar demek. Bu araç 600 km gitse 150 tl yakıttan tasarruf. Araçta 20 ton yük çekti. Bir dahaki sefere 10 ton -15 ton ile de farkları gözlemliyeceğim.

Aracımın anlık tüketimi düzde 25-30 arası değişirken. Rampada bu şekilde 40-50-max 60 a seyir ediyor. İlerleyen vakitlerde daha büyük hacimli torku yüksek motorların daha çok mu daha az mı yaktıracağını da anlamış olacağız.

(Dip not gerekirse 40-50-60 km hızlara düşerek çıktığınızda bu nasıl iş demeyin. 40 tonluk bir araç olduğunu hatırlayın mutlaka)

7 Beğeni

Öncelikle bilgi için teşekkürler. Aracın motor gücü ne kadar yüksekse dogal olarak bir yokuşu daha hızlı daha az yakıt harcayarak (sıkıştırmadan yormadan ) çıkacaktır benim düşüncem bu yönde Ayrıca TGX 440 lar iyi durumda ise motoru %26 28 aralığında gidiyor tabii ki yol lastik tonaj gibi bazı durumlar değişiklik gösterebilir…

2 Beğeni

Bir ikinci husus daha var. Oyunda basarim degerlendirmelerinde ekonomik sürüş kisiminda %5 den %35 e kadar yakıt tasarrufu diyor. Malesef lvl yükseldikçe onları seçmek zorunda kalıyoruz. Bende daha lvl 17 ve secmedim. Ekonomi sürüşüne puan umarım yakıt değerlendirmelerini saptirmaz diye düşünüyorum.

Yeni aracima geçtim. 2008 R500 4x2 2.74 sanziman oranli. Ne kadar ekonomiye zorlasamda bu arac 42 -43 litrede takili kaldi. Anlık tüketim rampalarda ve yavaş hizlandirmalarda 70-80 bazen 90 bile oluyor. Tam gaz yaparsan 100leri geçiyor. 18.440 tgx ile 34 değerlerini tutturabilirken Scania aşırı çok yakıyor.

Şimdi şöyle birşey de var. Manlar yakıtı severdi eskiden. Bu yeni gelen manlarda d38 dedikleri geliştirilmiş performansli ve ekonomik motor var. Oyunda da bu etkiyi göz önüne aldırarak bu etkiyi sağlatmak istemiş olabilirler. ( zaten normalde yakarlari budur)

Tek hayal kirikligim 2008 Scania oldu. Bu yakıt beni huzursuz etti. Ha bu araçta 2008 kodlu motorları kullaniyor. Yeni nesil streamline euro6 motorlarda yakıt belki farkllilik yaratabilir. Gerçekte r580 scania 100 km de 29 litre rekora ulaştığı testlerde mevcut.

2 Beğeni

Ben mesela sürerken hafif bi uykum gelirse hemen ilk benzinlik ya da dinlenme tesisine çekerim motoru kapatır, esc’ye basmadan yatağıma 5-10 dakika uzanır sonra tekrar devam ederim.

Range T’den örnek vereyim. Benzin deposu 2 diş kalmadan benzin almam.

Yola asla türküsüz arabesksiz oyun havasız gitmem.

Hız sınırından 5 km/h daha yavaş giderim.

Tek gidiş tek gelişli yollarda neredeyse hiç sollama yapmam.

1 Beğeni

SCS Software, o sesi gerçek hayattaki hangi TIR’dan kaydettiyse, kesinlikle o TIR ile oynarım, Renault Range T’nin ne olduğu belli olmadığı in sattım mesela, elimde bütün tuning DLC’ler olmasına rağmen hiçbirini koymuyorum TIR’larıma, kesinlikle 6 vites oynamıyorum, kibar sürüyorum, hayal ederek sürüyorum, TIR’da akseuar kullanmıyorum, kontağı çevirirken aynı gerçek hayattaki gibi 5-10 saniye beklerim, sonra marşı basarım.

1 Beğeni

Biz oyundan ziyade sunduğu ,sunabildiği teknik verilerle ilgileniyoruz. Bunu yapan başka arkadaşlarda var.

Sorarsanız gerçekte TIR da sürdüm 2 defa. Bu iş eğlenceli hobi gözüyle ets üzerinde vaktim oldukça zaman geçiriyorum.

Geçenlerde yakıt tüketimi konusunda değinmiştim. Bizim ülkede nedense hem tonajlı hem de düşük beygirli araçlar standart 400 -450 arası araçlar kullanılıyor. Bende deneme yanılma gördüklerim kadarıyla hangisinin doğru tercih olduğunu anlamaya çalışıyorum.

Bu linkte Scaniacı bir abinin yorumlarını iyi dinleyin. Kendisi v8 sürüyor R560 ve de bir çok modelden daha ekonomik ve seri olduğunu söylüyor. Böyleyse torku yüksek araç almak gerekmez mi? İşte ülkedeki bilinçsizlikten düşük beygirli araç az yakar gözüyle bakıldığından hem çok yakıyor hem de gitmiyor.

Abinin video da sen 15 ton at ben 25 ton senden daha hızlı ve az yaktırtırım dediği an zaten bunu garantiliyor.

Oyunda R 500 ile 40 litre altına düşüremediğimi söylemiştim. Performans mod açıkmış :smiley: Ekonomiye alınca 36 lara düştü. Bu değeri Almanya - Kosice taraflarında elde etmiştim malum yol biraz dağlık tarafı var.

Neyse R 500 2500 Tork üretiyor. R 560 a geçtim. 32 değerlerine düştü resmen. 2700 TORK. R 500 den daha az yaktığını gördüm.

Scania araçlarının testini yaparken de v8 ve r 560 -580 modellerini ekonomi testinde kullanıyor. Bu da bir işaret firma tarafından. Öyle olsa r 730 u koyardı.

Düz yolda hepsi az yakıyor bu araçların. Lakin olay rampada ve kalkışlarda değişiyor.Ben bunu anladım çünkü. Anlık tüketim de 25- 30 arası sabit yaktırabilirseniz direkt 32- 34 değerlerine düşebiliyor.

Son bir ekleme daha yapacağım. Burada arkadaşlar ikiye bölünüyor. Hangisi doğru diye çok deneyen ve gerçek TIR koltuğunda da bunu anlayan birisi olarak söylüyorum ki. 50 Fov çok gerçekci oluyor. 50 Fov yapın ve koltuğu en geriye doğru çekin. Koltuk yüksekliğini gösterge / hız limitini rahatça görebilceğiniz kadar yükseltin. Sağ ve sol ayna kullanmayı da direksiyon tuşlarınıza atayın. Bu şekilde alışırsanız daha doğru sürüş olur. Neden diyeceksiniz ?

İnsan gözü bir yere odaklanarak bakar. Yani net şekilde hem aynayı hem çevreyi önünüzü görememzsiniz. TIR koltuğunda aracı hareket ettirdiğimde aynalara bakmak için hem kafayı çevirip hem de dikkati vermek gerekiyor. Yani standart 70- 80 fovla aynalar gözüküyor. Konsol gözüküyor. Çevreyi yol ise çokta net görünmüyor. O aracın rahatça yolda tutmak yüksek fovda çok zor.

İnanın 50 fov şeklinde size hangisi uygunsa sanki TIR gerçekte şeritte gidiyormuş gibi çok yakın his veriyor. Misal benim viraja girip çıkmamla : 70 fov oynayan birinin viraja girip çıkması aynı olmaz. 50 fov da yakınlaştıkça herşey daha detaylı ve güzel manzaralar görebiliyorsunuz. Ha böyle sabit ekrana bakmakta gözü yoruyor gerçekten 30 dakika 45 dakika da mola verme veya orada aracı park etme gereği duyabiilyorsunuz.

Sonuç olarak imkan ve neticelerle TIRCI abilerin gerçekte ne hisettiğini ,o araçları nasıl kullandığını hissetmek anlamak ve yaşamak istiyorsanız benim gözlemlediklerim bunlar. 50 fov olayını da tekrar söyleyim Hasan dan öğrendiydim. Olur mu öyle şey derken tesadüfen bir kaç gün sonrası gerçek TIR koltuğuna oturunca anlamıştım.

Ha birde ben direksiyonu konsoldan siliyorum. Onla işim yok zaten.

Bu kadar detaya bana gerçek 1 TIR verseler. Zaten 1 ayda ustası kadar yollarda deneyim sağlarım.

Rampayı çıkarken virajlı yolda başka bir kamyonu sollamaya çıktığımda anladım bunu. Araba geniş araç. İp üzerinde gidiyor gibi solluyorsun. Yani aracı sola doğru fazla taşırsan direkt barierlere temas ihtimalin artıyor. Sola doğru kaysan solladığın araca sürtme ihtimalin fazlasıyla artıyor. ARKADAN dorse geliyor :slight_smile:

Benim kullandığım R 410 Yen Scania idi. Boş iken kullandım tabii ki. Motoru aşırı güçlü. Bunun V8 ini hiç tahmin etmek bile istemiyorum gerçekten.

Farklı görüş ve detaylara sahip olan arkadaşlar mutlaka birşeyler paylaşsın. Burada bende gerçekçiliğe dair farkında olmadığım şeyler öğrendim. Motor ısınana kadar :smiley: arabayı manuelde ve düşük devirde kaldırıyorum misal. Park yerlerine park etmeye çalışıyorum mutlaka. Demi mazotu bir de yükü çaldırmayalım :slight_smile:

8 Beğeni

FOV konusuna ufak bir detay vereceğim sadece, kendim evde oynarken monitörüm büyük oturma pozisyonum yakın. Sol ayna gözükürken bile kendi gözüm sol aynayı görmüyor. Arada bir gerçek arabada sol aynaya bakar gibi hafifçe kafamı sola çevirerek veya sola bakarak ayna kontrolü yapıyorum. Böylece gerçek bir ayna kontrolü deneyimim oluyor. Ayrıca zaten ekrana görece yakın olduğum için gözümün odaklanabildiği kısım yol oluyor.

Ayrıca motor ısınana kadar ben de motoru pek zorlamam. Zaten genelde manuel oynuyorum, kalkışlar yüke göre 2. veya 4. viteste olabiliyor. :smiley: Bazen de marştan önce frenle havayı boşaltıp öyle marş basıyorum. Hava dolmasını beklemesi güzel oluyor. :smiley:

2 Beğeni

Grand utopia diye bir map var. 1:1 ölçekli bir harita. 10 km gerçekte ne kadar uzunsa oyunda da aynı şekil tavsiye ederim.

1 Beğeni

Abi sen neredesin ya baya zaman yoktun?

İş sebebi ile pek oyunu oynayamadım, oyunu oynamayınca foruma da girmiyorum. :slight_smile: Geçen bir izne gittiğimde 3-4 gün baktım sadece. :slight_smile:

Hatırlanmak güzel ama, teşekkürler. :slight_smile:

1 Beğeni

Black Sea’nin de gelmesi ile gerçekçiliği artıracak yeni şeyler bulmuşsunuzdur bence. Onları paylaşırsanız konu hareketlenir. :slight_smile:

Sinargit Baba’nın yapmış olduğu Gerçekci tabela modu önerimdir. Hele ki Türkiye’de her tabelada cizgi olması gerçekciliği biraz da olsa düşüyordu bence. :slightly_smiling_face:

3 Beğeni

Istanbuldaki kantarda araçla girince çekici tekerlerin ağırlık tabanına gelmesine dikkat ediyorum. Yani 2 tane tekere gelen şey nasıl komple aracın yükünü olcebilirki. Orada bir gariplik olmuş.

Hamzabeylideki kantar çok güzel. Adamlarin kantari bozmayım diye 40 tonla lambirt diye girmiyorum. Ets ayarlar herşey süper olmuş.

Fov konusunda 50 yapip koltugu en geriye cekip koltuguda yukarı kaldiyorum biraz. Böyle alıştım bana böyle zevkli ve doğru geliyor. Biraz denedim 55-60 da oynanabilir fakat nedense 50 iyi geliyor.

Şimdi baştan başladım. Şoför olarak her markayi sürüyorum. V8 Scania oyunda bile bir başka 2008 modellerden bahsediyorum.

Dirext 11 ve iyileştirmeler gerçekliğimize %80 fark attı. Bu sayede başka gercekciliklerde fark edilip meydana çıkabilir.

1 Beğeni

Beyler 2 tane video paylaştım. Direksiyon kısımını siliyorum. Elimde ve ekranda 2 direksiyon simidini görmek rahatsız ettiğinden bu şekilde uygun buldum. Onu da Rested admin nasıl oynuyor diye görünce hoşuma gitmisti. Bu videolarda olabildiğince gerçek bir TIR i taklit ermeye çalıştım iyi seyirler.

2 Beğeni

Benim oyunun gerçekçiliği için yaptığım yegane ayarlama çekici, dorse kararlılığı ve süsp, kabin süsp sertliği ayarlarını izlediğim gerçek tır videolarında ki fiziklere benzer ayarlamak. Belli başlı tonajlarda bir tır hangi viraja en fazla kaç kmh hızla girebilir, ortalama hangi hızla girmeli gibi bilgileri gerçek tırlardan çıkarmaya çalışıp ayarlamaları ona göre yaptım. Bu ayarlamalar sayesinde de öyle 130-140 kaptırıp gitmek mümkün olmuyor. Hız limitlerine uymaya mecbursunuz.

Bir diğer husus ise yakıt tüketimi kasan arkadaşların direksiyon setiyle değil de klavye ile oynamaları durumunda hemen her yol şartında muhakkak hız sabitleme açık şekilde kullanmaları gerekiyor. Direksiyon setinde dengeli gaz vermek mümkünken klavyede bu imkansız. Tuşa ya tam basıp maksimum güç veriyorsunuz ya da elinizi çekip hiç güç vermiyorsunuz. Böyle olunca çekici daha fazla yakıyor. Hız sabitleme açıldığı vakit dengeli gaz olayını kendi ayarlıyor. Böylece anlık yakıt tüketimi daha düşük oluyor.

1 Beğeni

fren balataları gg