Ağam traktörün smoothlarının ne güzel de içine etmiş ![]()
Çok güzel olmuş arkadsin ellerien sağlık çok iyi Super hemen beklemedeyim yeni ada gorudgum en iyi map Türkçeyi unutturdu o derece
best simulation game ever omg ambilivibıl (!)
0.0.2 güncellemesi
New vehicle added, the F44 Tractor.
- Fixed parking brake not staying on after applying it.

sonunda geldi
yolumuz uzun
yollar engeller dolu
bu yoldan
kimler
geldi
geçti
bu yol
neler geçirdi
sakın
yoldan
çıkma
my truck game
Bu kadar gömmeye gerek var mı bilmiyorum ama bir Rigs of Rods’dan fazlası değil.
Rigs of Rods ise kötü bir oyun değil, döneminde Steam olmadığı için Freeware olarak çıktı ve öyle de devam etti.
Aslında bir BeamNG’de de görev olayı yoktu (Geldi mi bilemiyorum) ama kötü bir oyun değil hatta dünya çapında bir oyun. Esasen ise Rigs of Rods’un iyi grafikli hali gibi bir şey.
Spintires’de de çok bir görev olayı yok aslında. Oradan oraya tomruk taşı başka bir şey yok ve o bile kayboldu gitti artık.
Ben bu oyunun çok gelişeceğini beklemiyorum ama telefonlardaki Best Trucker tarzı ya da Spintires görevler olsa yeter. Engebeli bir arazide yük taşıyıp para kazansak, yükü dökmeden devirmeden götürmeye çalışsak bir de Trucks&Trailers tarzı dar yerlerde manevra falan gerektiren görevler olsa yeter.
Ha bunları yapar mı bilemem ama CristinelTR ile zevklerimiz benzer. Böyle süspansiyon sisteminin, tekerlerin çukura, tümseğe verdiği tepkileri görmeyi seviyoruz. Bu oyun bir nevi çamursuz spintires olmuş.
Gelgelelim insanların çoğunluğunun istekleri farklı. Grafik güzel olsun, ışık efektleri cafcaflı olsun, etrafta ot çöp kaya taş bol bol olsun, oynatacak görev sistemi v.b olsun gerisi önemli değil düşüncesinde insanlar. Snowrunner da bunun en büyük örneği. Fizikleri cidden bu kadar kötü olmasına rağmen insanlar severek oynuyorlar çünkü kimse fiziklere dikkat etmiyor. Bata çıka gidiyor gibi görünüyor mu görünüyor, çamurda saplanıyor mu saplanıyor. Bitti.
Ben kendi beğenilerime uygun olmasından dolayı aldım, oynarım arada. Bir Spintires gibi takılırım eğer laptop kaldırırsa.
son traktör güncellemesini denersen ne kadar rezil bir durumda olduğunu ve yapanın hala düzgün bir plana sahip olmadığını anlarsın. sonuna kadar gömülmeyi hak ediyor çünkü ortada bir şey yok. rigs of örneği vermeye de gerek yok snowrunner da. bu tamamen scam
aklı çalışan adam böyle boş beleş hazır model ve eklentilerle oyun yapılamayacağını biliyor doğruları söyleyip uyardım diye bir sürü gerizekalıdan yorum aldım. alayının ne oyun sektörü ne development hakkında bilgisi vardı.
basit bir görev sistemi bile gelse anlamı yok. boş iş. doğru düzgün geliştirme planı ve niyetinin ciddi olduğunu gösteren bir güncelleme, açıklama yok. öyle yanda unity açayım yaptığım şeyleri deneyeyim diye “oyun” çıkarılmış. oyun bile değil.
ben ne tüketici de içerik üreticisi olarak bu gerizekalı yapımları görmek istemiyorum. seviye günden güne düştükçe iki tane sallanan süspansiyon modeli var diye artık göz yumamayız. madem çok değerli bu simülasyon meselesi o zaman adam gibi yaklaşılacak ve topluluğa, oyuncuya, sektöre saygı duyularak ilerlenecek. ![]()
yani rigs of rods oynasak zaten şu an her şeyden çok keyif alırız. gerçekten böyle saygısız projelere ihtiyacımız yok. ha ileride durum değişir düzelir o zaman başka ama şu an mal ortada. ama bunu anlatamıyorum. ya ben çok ilerideyim ya da millet…
1 aylık çalışmayla bu parktaki herkesin daha iyi yapacağına eminim.
Evet mal ortada dediğin gibi ve 2022 senesindeyiz. Bundan 15 sene önce Türkiye’de bile hazır modellemeler kullanılarak tek bir kişi tarafından oyun yapılabiliyordu (Bkz. Koridor: İnfaz Listesi).
Ancak iyimser bir düşünce ile oyunu ileride gerçekten güzel geliştirecekse (Pek sanmasam da) BeamNG gibi ya da Spintires gibi yapabilecekse bence sorun yok. Spintires da ilk çıktığında çok boş bir oyundu, o kadar ilkeldi ki sadece bir tane kamyon bir tane jip vardı ve asfalt dahi sert bir frende çatlayabiliyordu (Yani fizikler falan o kadar hamdı)
Sallanan süspansiyon modeli muhabbetine gelince, aslında süspansiyon ve tutunma fiziği gibi detaylar sistemi çok yoruyor. Rigs of Rods 2007 yılında dahi (2005 çıkışlıdır) grafikleri müthiş derecede kötü olmasına rağmen o kadar yüksek bir sistem gerektiriyordu ki insanların tepkisi “Ya bu oyun nasıl kasar” oluyordu.
Bugün modern bir oyunda insanların beklentisi dediğim gibi grafik ve diğer şeyler olduğundan, sistemin kapasitesini fizikle zorlamak yerine o kapasiteyi başka detaylara kaydırıyorlar ve bu projeler başarılı oluyor. Bugün neden herkes Snowrunner’a çok iyi bir oyun gözüyle bakarken kimse Spintires oynamıyor mesela? Tam olarak bu yüzden.
O yüzden mucize gerçekleşse ve bu proje çok başarılı olsa dahi çok kısıtlı bir kitleye hitap edecek. Çünkü insanlar süspansiyonun gerçekçi davranışını görmek yerine oraya sırıtmayacak bir şey olsun yeter ama grafiği daha güzel olsun istiyor. ETS 2 de bunun en net örneği. 2022 senesinde mesela daha kamyonların aktarma şaftı (Mobil oyunlarda dahi var bu detay) sabit, süspansiyon sistemi ya yok ya sabit ama insanlar zevkle oynuyor. Çünkü onları yapsa bu sefer ya bilgisayarlar kaldırmayacak ya da ışık oyunlarını kısmak zorunda kalacaklar.
Bekleyip görelim, ya gelişir ve oyun dünyası benim gibi sayısı az oyuncular için güzel bir oyun kazanır ya da Spintires gibi hatta daha beter kaybolur gider. Çünkü artık iş paraya döküldü. Freeware değil yani.
Ha bu arada dipnot: Hala Rigs of Rods oynuyorum. ![]()
Ya bu mevzular geçileli çok oldu. Yıllar önce dinamik fiziklerle alâkalı çalışmalar vardı fakat günümüz oyun kültürü kadar yoğunluk ve ulaşılabilirlik yoktu. Zamanında bir oyuna ulaşabilmeyi geçtim oyun oynamak için kaynak bulmak zordu bir kere. En azından kendi dilimizde kendi ülkemizde olayı yorumlayacaksak bu böyleydi. Koca mahallede eski disket/kaset video oyunlarını oynayabilenlerin sayısı iki parmağı geçmezdi. Haberleri en fazla abonesi olduğumuz dergilerden öğrenirdik internet falan zaten yoktu. O dergilerin en arka sayfalarına da yeni çıkan bir oyunun disketini/CD’sini falan yapıştırırlardı öyle deneyimlerdik. Sonradan artık internetti bilgisayardı derken bilgiye veriye ulaşmak daha kolaylaştı. Hal böyle olunca zamanla gelişen sektörde bir çok şey aşıldı. Karakterin burnu kafası 3-5 polygondan zamanla binlere ulaşmaya başladı mesela. Bu farkları her çıkan seride herkes anlıyordu zaten geriye kalan her şey de bununla eş zamanlı geliştiriliyordu halen de öyle. Bu dinamik fizik meseleleri de bir anda popüler oldu özellikle BeamNG, SpinTires, Dirt (özellikle sesleri ve grafikleri) tarzı oyunlar resmen kültüre dönüştü bugün sırf BeamNG ile üretilmiş yüzlerce içerik görmek mümkün YouTube’da. E şimdi zaten dinamik fizik kartını çoktan kullanıp ilk elden kitlesini toplamış yapımların üzerine benzer bir şey yapmaya çalışmak ne kazandırabilir? Üstelik görev mantığı yok yani giriş gelişme sonuç yok. Mesela bir kitap alıyorsunuz girişi gelişmesi sonucu olmayan kitaba kitap denir mi? Müzik dinliyorsunuz başı sonu belli olmayan müziğe berbat deyip geçmez misiniz? My Truck Game tam olarak bu. Ne başı var ne sonu. Üstelik yapılacaksa bile ilk seferden görev mantığı yani totalde bir amacı olmalıydı ki diğer yapımlara rakip olsun. Daha önce de dediğim gibi bunu ben yapmış olsaydım Assetstore’da fizik modülü olarak satardım daha çok kazanırdım çünkü güzel yapılmış detaylı bir iş var ortada. Bu şekilde servis edilince yıllardır işin içinde olan insanların midesini bulandırıp yapımcıya karşı antipati oluşturuyor. Yani hülasası şu bunu satın aldığınızda bir oyuna para vermiyorsunuz iyi geliştirilmiş bir fizik motoruna para veriyorsunuz. Oyun değil fizik yani ortada oyun falan yok.
Güzel noktaya değinmişsiniz.
Rigs of Rods dinamik fizik işini ilk yapan oyundu, BeamNG bunun üstüne koydu ve dinamik fiziği başlı başına bir oyun olarak sunmayı başardı. Şimdi görev v.b varsa bile oyunun esas olayı dinamik fizik oldu.
Spintires ise zayıf da olsa bir amacı bir görevi olan bir oyun.
Mesela bu oyun da Snowrunner’a benzer bir yapıya bürünse, yani Snowrunner’ın çamursuzu haline gelse, başlangıçta eski, tek dingilli, atmosferik dizel motorlu bir kamyonla başlasak (Yine bu fiziklerle) kısa mesafeli yükler taşıyıp (Yine Snowrunner’daki gibi mesafeler olacak, çamur yerine bozuk arazi yolları v.b) para kazanıp kamyonu geliştirsek işte şasenin altına bir dingil daha taksak, artan yük kapasitesini çekebilmesi için motora turbo taksak falan o zaman gerçekten bir oyun olurdu. Bilgisayarda otomobiller üzerine Revhead mobilde kamyonlar üzerine Gran Truck Simulator2 bunu gayet güzel yapmış. Yani kodlama olarak çok zor bir şey olduğunu sanmıyorum.
Ha şimdi ben bunu aldım, iade etmeyeceğim çünkü neden? Çeşit olsun. Rigs of Rods sıkarsa buna geçerim, bu sıkınca BeamNG geçerim. Yani dediğiniz gibi üstüne bir şey koymadan çeşitten öteye gidememiş.
Görev mantığı için geç değil bence. Diyorum ya Spintires, BeamNG falan da görev mantığı olmadan çıktı. Hadi onlar dinamik fizik kartını ilk kullanan oyunlardı desek bile bu oyunun da çok emekleme aşamasında olduğunu göz önünde bulundurmak lazım. Yani henüz çıkmış bile sayılmaz, belki belki pre alpha denilecek bir seviyede kabul edilebilir. Tabii @ets2Kayyumu daha iyi bilir ama geliştiricinin kafa yapısı da önemli. Eğer bunu bir oyun haline çevirmek gibi bir düşüncesi varsa yukarıda dediklerim olabilir. Yok hobi olarak takılıyorsa (İsim bile henüz bunu anlatıyor) çok da bir şey beklemeyebiliriz.
harika bir olay ![]()
13 tl verip alsam mı acaba ghsjfaghjfdashgghjfasd
biraz gülelim
![]()
unity ücretli olsun hatta ehliyet gereksin sdfsdfsd
Adamlar Citaro Getiriyor Daha Napsın
ulan adamlar scs nin yapamadığını yapıyor daha ne istiyorsunuz best truck game ever (!)
Aslında şu araç ekleme işini bırakıp haritaya yönelse belki bir şansı olur.My summer car gibi geliştirse o da tek kişiydi galiba.
Omsi`yi bırakıp bu oyuna başlayacağım allahım mükemmel!
Artık fizik motorunda acil olarak geliştirilecek pek bir şey kalmamış.
Bence bu saatten sonra en azından ufak tefek yükleme boşaltma görevleri, ilerleyen aşamalarda vinç gibi manuel yükleme alternatifleri eklemesi gerekir. Ayrıca otoban sürüşleri de olmalı. Kamyonun yüksek hızlardaki salınımları da çok güzel.
Bir de araç sayısını artırmak yerine araçlarda modülerliğe gidebilir.
Ben daha iyi bir bilgisayarda oynuyorum şu anda ama yapacak bir şey olmayınca 5-10 dakika çukura girip çıkıyorum sonra oyunu kapatıyorum.
öyle bir bina ekleyenin dediklerini düşünebilecek bir çapı yok
İyi de ne olacak böyle