😱 Steam'ın Türk Lirası'nı USD'ye çevirmesi

Steam 20 Kasım itibariyle TL’yi kaldırıyor. Oyunlar ve cüzdandaki bakiyeler dolara dönecek. EYVAH EYVAHH!

6 Beğeni
2 Beğeni

MENA için önerilen fiyat: 19.99 :arrow_right: 10.49

buna bir Twitch yayıncısı şöye yorum yapmış:

“Yani 70 dolardan çıkan yeni oyunları (eğer yapımcı firma steam önerilen fiyatı girerse) yaklaşık 1000 TL’den alabileceğiz. Tabi bu Dolar 28 TL iken geçerli, dolar arttıkça ödeyeceğimiz para artacak.”

1 Beğeni

Neyse ki TIRSAN bunun öncesinde çıkacak.

23 Beğeni

Selçuk bey bu kararın görünmeyen yüzü şu değil mi? Avrupadaki bazı çakalların VPN ile Türkiyeden ucuz ucuz oyun almalarını Steam’in farketmesi?

Hayır, görünmeyen yüzü şu: Türk ekonomisini batıranların hala ve hala yüzsüzce orada olması ve hala ülkenin yarısının bunu hiç sorun değilmiş gibi görmesi. “Herkesin ayağda ayakkabı var hala, şükredin.” diyen gurbetçi tipleri gibi…

Sonuçta MENA-USD alanına atıldık, Filistin’le Irak’la aynı ekonomi sınıfındayız… yani onlara yapılan yaklaşık %50 indirim hala yapılacak, ama USD artınca, bizdeki fiyatlar da artacak. Yani o çakalları durduracak bir şey yok.

38 Beğeni

“reisim bütün ülkelere posta koyuyor” deyip hobi olarak tv başında çayın yanına kuru ekmek kemiren diriliş ertuğrul tayfa utanır mı?. elbette hayır. meseleyi sadece oyundan ibaret gören bir kitle var.

90 lı yıllardaki Torrent olayına ağır bir geçişin beklediğini düşünüyorum artık

3 Beğeni

Torrente geçişin artması demek. Virüslere daha fazla davetiye çıkarmak demek. Buna da dikkat etmek lazım.

1 Beğeni

böyle şeyler çok fazla malesef. manda yoğurduna medine hurması katan sırça köşklerdekileri alkışlayan bir halk oldukça, neye göre fiyatlandırma yaparsan yap, dışardakilerin de değiniz yola başvurmaları bitmeyecek. hani şok dalgası çarptı herkesi ve zararın neresinden dönülse kardır kavşağını kimse kestiremiyor

valvenin bölge kilidi getirememesi, Avrupa ve bilimum batılıların peso ve tlyi istismar etmesi, ekonomiden sorumlu zatın ülkeyi batırması. bu üç sebep bunun gerçekleşmesine sebep verdi.

https://twitter.com/DoraOzsoy/status/1716968592519073939

Dora Özsoy’un Mena fiyatlandırmasından hangi oyuna ne kadar “indirgenmiş önerilen zam” geleceğini veya firmaların bu öneriyi asla takmayacağını hesaplayabilirsiniz.

Neye tepki koyuyorsunuz hala çözemedim. Yemek fiyatı arttığında aynı tepkiyi veriyor musunuz? Kimi neye neden şikayet edeceksiniz? Şikayetin tepkinin yeri burası değil.

4 Beğeni

Kendisi üzüldüğüm, ama hiç şaşırmadığım hadisedir…

6 Beğeni

Bıktım artık bu durumdan, yazacak çok şey var ama değişeçek bir şey yok. 4 senedir bayramda tişört bile alamaz olduk, eskiden canımız sıkılsa Mudanya’ya Trilye’ye giderdik bu sene oda olmadı. Dışarı çıkınca yiyeceğimiz yemeğin parasını hesaplar olduk ama hala durumun vehametini kavrayamayanlar yüzünden dahada kötüsü bağıra bağıra geliyor. Böyle gittiği sürece kahvatlıda yiyecek ne peynir olacak ne reçel.

1 Beğeni

ÜZÜLDÜĞÜM ve SİNİRLENDİĞİM bir olay

Selçuk Bey, biz ne kadar konuşsak da onlar yine de bir şey anlamazlar. Zamanında bir şey yaşadığını ve gördüğünü zanneden bir toplum, her şeyi sorgulamadan kabul eder. Daha geçenlerde X’de konu açıp peygamber ilan edenleri gördüm, sorsan ilk Peygamber’imiz kim, bilmezler…

1 Beğeni

Önceden alırken 2 kere düşünüyorduk, artık 2 kere de düşünemeyeceğiz. Yakında çıkacak oyunlara (GTA VI vs.) şimdiden ufak tefek 500’er TL atmak lazım ki anca alabilelim…

2 Beğeni

Kimse kusura bakmasın kızarsanız da kızın. Ben tahmin etmiştim ne zaman çekilecek diye ama beklediğimden de geç oldu zaten bu aşırı oynak ve kritik davranış gösteren döviz kurlarına rağmen adamlar elinden geleni yaptılar ya birileri suistimal etti ya da gerçekten bir çakallık var ya da Steam yöneticileri ekonomik açıdan bu güvensiz ortamda kendini şartlara adapte etmekten yoruldu ve bu kadar çabaya rağmen ülkedeki oyuncuların alım gücünün enflasyon + kur çıkmazından dolayı az talep olmasından dolayı eh yeter deyip terk etmesi muhtemeldi ve öyle oldu. Ben Nisan -Haziran veya en geç Ağustos -Eylül diye beklerken adamlar Kasıma kadar devam ettiler (depremden dolayı o kadar beklemiş olabilirler ve hem zaten bazı yapımcılar relief bundle vs yaptı örnek Scs de yapmıştı)

Kısacası sorumlu Steam veya oyun yapımcıları değil sorun ekonomiyi yönetenler ve bu tip canlı para akışının her salisede her saniyede olduğu sektörlere gerekli güvenin, güvencenin, güvenli ortamın sağlayamayanlar sonucu oldu. Son kale diyebileceğimiz Epic Games kaldı ama rakibi Steam böyle yapıyorsa bu onun yapamayacağı anlamına gelmez. Kısacası kendinizi kötü sona hazırlayın ben hazırlamaya başladım. Şantiyelerde 16’lık demir dün 3000-5000 lira iken bu hafta 20.000 tl ve üstü ile açılış yaptı. Her şeyde büyük zamların, döviz kuru ve enflasyonun artacağı dönemlere, 90’lardaki hiper enflasyona ve bazı büyük yabancı firmaların çıkışına hazır olun. E - ticarette EBay Gitti gidiyorun fişini çekmesi sadece bir teaser’dı trailer gelmeden filme hazırlanın,

3 Beğeni

Siz o “hala ve hala” vurgusunu, pekiştirmesini oy verdiğiniz Kılıçdaroğlu için yapsanız daha isabetli olurdu.
“Herkesin ayağında ayakkabı var hala şükretmiyor” diyen gurbetçinin teessüf edilecek tarafıysa Türkiye’nin hala eski Türkiye olduğunu zannetnesi olsa gerek
Yoksa yeni Türkiye’nin gençleri doların, kurun Steam üzerindeki etkisiyle falan ilgileniyor

1-Hocam konunun siyasetle ilgisi yok

2- Bazı gurbetçiler iyi bazıları kötü iyi olanların hakkını yemem ama siz bizim paramıza muhtaçsınız biz olmasak ekonomi batar deyip bizi aşağılayan sözde acı vatan gurbet gurbet elller deyip ajitasyon yapan tiplemeleri lütfen savunmayın!

3- Eski Türkiye olmayabilir kabul altyapı, savunma sanayi olarak ilerleme kaydettik bir nevi “milestone” yani kilometre taşımız var fakat başta ekonomi iyi iken neden kötü bunun bir cevabını bize burada verebilir misiniz lütfen?

4- Bu gençler her şeyi başarır siz endişe etmeyiniz. Hem bu gençler oyun oynayamaz mı stresini atamaz mı bu stresli ortamda yavrucaklar harcansın mı bu nasıl vicdan ? Benim küçük kardeşim internetten yıllar önceki gibi ucuza satın alıp oyun oynamayı hak etmiyor mu, bu neyin öfkesi neyin siniri hocam? Biraz vicdanlı olun Allah aşkına artık yeter yani.

2 Beğeni

yaşamaktan zevk almayan, ot gibi “yat kalk işe git, karnını doyur” yeter zihniyetine sahip “mallar” yüzünden bu haldeyiz. artık yapacak birşey yok olan oldu. “geçmiş olsun” diyip soğuk su içmek kalır geriye. şimdi kasım’ın 20’ne kadar ne alabiliyorsanız alın depolayın, 20 kasımdan sonra onlarda hayal olur. ayrıca yıl bitmeden yine aklınızda birşey varsa alacağınız, (oyun dışında) onlarıda alın bekletmeyin. felaket tellahlığı gibi olmasın ama vergi zammı ve vergiler geliyor.

6 Beğeni

Anladığım kadarıyla Steam’ın Türkiye ve Arjantin özelinde böyle bir şey yapmasının sebebi bence de yukarıda arkadaşın birisinin açıklamış olduğu gibi veya ona benzer bir sebeb olsa gerek.
Geçen bir videoda Almaya’da bir kilo standart, piyasa domatesi için şu kadar Euro diyor.
Daha doğrusu şu kadar EuroCUK(çok ucuz) demeye getiriyor.
Şu kadar Euro dediği rakamı kur üzerinde TL’ye çevirdiğinde Türkiye’de bir değil;bir kaç kilo domates alınabiliyor.
Mesela ETS’deki en ucuz akaryakıt yine Türkiye’de satılıyor(yanılmıyorsam 1.36 Euro)
Yani gerçeği veya sanalı hangi açıdan bakılırsa bakılsın Türkiye daha ucuz
Yani birileri kuvvetle muhtemel Steam alışverişini TL üzerinden yapıyor.
Ama siyaset yapmaya pek teşne birileri meseleyi saptırıp politikaya daha doğrusu Erdoğan’a getirmeye çalışıyor.
Kusura bakmayın da galiba sizin algılamada bir sıkıntınız var.
Bu ikazı bana değil yapmanız gerekilen kişiye yapın