Kendin Yap / DIY FFB 900° Direksiyon Seti

Herkese merhaba,

Uzun zamandır piyasada araştırmasını yaptığım bir konu üzerine yazmak istedim.

Gerek Türkiye’de gerek dünya çapında bir sürü yarım çalışan ya da bir yerden sonra kullanımda randıman alınamadığı için bırakılan projeyle karşılaştım internet üzerinde sonrasında da bu projelerin eksikleri neler? artıları neler? diye araştırırken kendimi Arduino dünyasını didiklerken buldum ve birkaç ay önce kendi direksiyon setimi yapmaya karar verdim (bende herkes gibi gaza geldim)

Ve sonunda ilk tam performanslı çalışan ev kullanımına uygun prototipimi bitirdim

[DIY 900° FFB DETACHABLE SIM WHEEL / KENDİN YAP 900° DERECE FFB AYRILABİLİR DİREKSİYON SETİ](

Yukarıdaki linkten tanıtım videosunu izleyebilirsiniz. İstiyorum ki bu sisteme herkes sahip olabilsin çünkü her youtube videosu sahibi bir yerden sonra projelerini yarım bırakıp kaçtığı için genç arkadaşlarımız mağdur olmuş elindeki malzemeler ve yarım yamalak elektronik bilgileri ile. Eğer yeterli oranda talep olursa bende gerekli kayıt ve yayın ekipmanlarını satın alıp en detaylı şekilde yapımlarını anlatacağım bir video serisi işine girmeyi düşünüyorum ancak youtube da kaliteli yayın yapmak gerçekten tuzlu bir iş olduğu için siz değerli simülasyon severlerinde geridönüşünü almadan bu işe girmeyeyim dedim.

Proje hakkında görüşlerinizi paylaşabilirseniz çok mutlu olurum. Şimdiden hepinize teşekkür ederim.

26 Beğeni

Ellerinize sağlık. Yaklaşık 2 aydır ben de araştırıyorum yapımını ama halen beni bu işe girmeme cesaret ettirecek bir video bulamadım. Umarım yapımını anlatırsınız. :grin:

3 Beğeni

Teşekkür ederim ilginiz için. Anlatacağım ancak en ince ayrıntısına kadar kapsamlı bir video yapmak istiyorum çünkü TR tabanlı videoların ya tasarımları çok emanet elde kalacak gibi ya da gerçek anlamda çalıştığını göstermiyor. O yüzden işi en dürüst şekilde ayrıntılarıyla nasıl yapılır nasıl yapılmaz gerçek bütçe ne kadar olmalı tam satın alma listesi nedir. Ne nerede bulunur. Neyin yerine ne alınır ne alınmaz hepsini anlatmak istediğim için önce bir tanıtım videosu yapmak istedim. Malum böyle bir videonun kimseye ulaşmayıp 5 kişiyle sınırlı kalması okadar çabadan sonra beni üzer :).

Kayıt ekipmanları, aksiyon kamerası ve mikrofon vs gibi ihtiyaçlarımı gelecek ay tedarik etmeyi planlıyorum (Ay sonu geldi maaş suyunu çekti) o zaman inşallah hem kendi tasarımımı yenileyeceğim hem de detaylı video serisini çekeceğim

7 Beğeni

Güzel bi çalışma, şimdi birileri gelip 1800 derece 900 derece tartışması başlatır :joy:

3 Beğeni

Bekleriz böyle birşeyle uğraşmak yapmaya çalışmak hem güzel olur hemde sonucunda olduğu kadarıyla bir direksiyon olur bekliyorum heyecanla

2 Beğeni

@spitintomyjar Toplam maliyeti ne kadar acaba?

@IbrahimHalil
Hırdavat Kısmı = 100 tl (Rulmanlar Kaplinler Dahil)
Ahşap - Pleksi Kısım = 75 tl
Motorlar = 75tl *2
Arduino Leonardo = 45tl
BTS7960 Motor Sürücü = 55tL *2
Arduino Pro Micro = 40 TL
GT2 Kayış ve Kasnaklar = 120 TL
DB9 Switchler = 50TL
8x0,22 Blendajlı Kablo (5Metre) = 20TL
20 Adet MikroSwitch =70TL
1 Adet Rotary Encoder (Retarder için) = 20TL
WX 118 1K Potansiyometre = 10TL *3
3d Baskı ücreti (H Vites) = 100TL
440W PSU = 300TL
Proje Kutusu= 20TL
Omron E6B2 600pr Rotary Enkoder (Aliexpress) = 140TL
EMC Pro Yazılım = 10$
Toplam = 1450 TL

Bu sistem ucuz bir sistem değil. Çünkü oldukça rijit ve bir fanatec kadar olmasa da bütün geardrive sistemlerden çok daha yüksek tork üretebilen bir sistem.Yazılım üzerinden 2360° dönme aralığına kadar ayarlanabiliyor. Softlock ve Hardlock başta olmak üzere tüm FFB sinyallerini içeriyor. Vites dışında bütün sistem oldukça sağlamdır. Vitese de gerçekten üşendim artık o yüzden 3d de bastım ama onuda tasarlıyorum CNC de keseceğim alüminyumdan. Eğer GT2 kayış ve kasnak yerine daha düzgün bir kasnak ve triger kayışı yaptırabilirsem 6.5 - 7Nm Torka kadar yükseltebilirsiniz feedbacki. Bu torkda günümüzde direct drivelardan alınan bir güçtür. Ama şuan ki haliyle maks 2.5Nm verebiliyor (aşağı yukarı g29) ki malzeme kalitesi olarak g29dan çok daha rijit :slight_smile:

Yapmak isteyen arkadaşlara şimdiden söylüyorum uzun zamanlar orası koptu burası çıktı demeden kullanabileceğiniz bir sistemi kurmanız kesinlikle 500-600 tlden aşağı tutmaz. Neden?

  1. Tek motor (RS775 tarzı yüksek rpmli bir motor kullandığınızı düşünelim) Direksiyon baskısı altında 25A-30A güç çeker bu da motor sürücü ve PSU da aşırı yüklenmeye sebep olur bu yüzden tek motor sürücü ve tek motor kullanamazsınız, laptop adaptörleri pulse (nabız) akım verir 3.5 - 4 amper ve kesik kesik gelir akım elektriksel bir arızayı engellemek için o yüzden onu da kullanamazsınız. Eğer ki evinide bir yerlerde psu yoksa hoop 300TL kafadan PSU ya vermiş oluyorsunuz.

  2. Youtube videolarında herkes 15dk enkoderli yazıcı motorlarıyla yoğurt kaplarıyla falan video koyuyor. Arkadaşlar o motorların üreteceği tork sizin alacağınız 1.5kg luk direksiyon simidi + sizin uygulayacağınız kuvveti çeviremez ne olur peki? Hop Sürücü kartı yanar. Çünkü sizler 15dk değil oturdunuz mu 6-7 saat o direksiyonu kullanacaksınız.

  3. 2 adet motor, enkoder (Her yazıcıdan sökülen enkoderin datasheetini bulamayacağınız için satın aldığımızı varsayıyorum) ve geliştirme kartları asıl para eden burada

  4. En önemlisi çok sabırlı ve planlı programlı olacaksınız. Aynı şeyi defalarca deneyeceksiniz olmayacak, çalışmayacak sonra yine aynı şeyi yapacaksınız bu sefer çalışacak :slight_smile: ve en önemlisi devre, elektrik, elektronik, lehim ve el becerisi olmadan bu işi tamamlamanız mümkün değil.

Benim evimde ufak çaplı bir atölyem var (Küçük tornadan, dökopaja kadar) o yüzden zevkle yaptım. Ancak bu hobi kısıtlı imkanlarla bu işi yapmaya çalışan genç kardeşlerim için bir yerden sonra hüsrana dönüyor. Bu olmasın diye gerçekten eğitim verir gibi uzun uzun sıkıcı videolar hazırlamaktayım. Böylece bir videoyu bitirdiğinizde kendi kendinize bunu yapıp yapamayacağınıza karar verebileceksiniz.

11 Beğeni

Baya ufak çaplı atölyeymiş reyis :slight_smile:

Elinize sağlık çok iyi olmuş.kendimiz uretebilseydik yabancılara bu kadar paralar vermezdik.toplam maliyetine bakınca piyasadaki debriyajli setlerden oldukça düşük .

Öyle deme cnc lazım cnc olsun gerisine gerek yok :smiley:

2 Beğeni

Yeni versiyon yolda. 3d yazıcı aldım biraz daha onunla yapıyorum parcalari. Yalnız motor konusunda bir çılgınlık edip kallavi bir servo alicam sanırım. Ama video çekmek için daha hesaplı bir sistem kullanicam. Iki şey farkettim

  1. Pleksiyi vektorel tasarlayıp reklamcılarda kestirmek çok daha sağlam ve görsel olarak daha güzel oluyor
  2. Pedallarda gijon cıvata yerine a) Pvc boru-yay b) induksiyonlu dissiz mil - yay sistemi çok daha kullanışlı ve hassas oluyor
1 Beğeni

Yeni tasarım var!

Tasarımı biraz daha değiştirdim derleyip topladım. Biraz daha kamyonsu bir hava vermeye çalıştım :D, Vitesi 5+1 den 6+1e yükselttim, micro switchleri dikey tutacak bir parça bastım onun üstüne oturttum, en önemlisi de arduino ve motor sürücüyü bir proje kutusuna koydum ve fanla soğutma yaptım.

Görüşlerinizi bekliyorum

14 Beğeni

Proje baştan sona zaten muazzam, fakat şöyle bi önerim olabilir, kamyonsu hava vermek için direksiyonu dik değil daha yatay hale getirmek daha güzel olabilir bence. Ama o zaman da komple sistem değişir tahminimce.

1 Beğeni

Dediğine tamamen katılıyorum dostum ancak nereye nasıl sabitleyeceğim konusunda hiçbir fikrim yok :smiley:
Esasen kokpit işine başladığım zaman birazcıkda olsa o havayı yakalayabilirim diyorum eğerek direksiyonu. Bide tabi 3 kollu efsane simide geçince :smiley:

1 Beğeni

Abi durum nedir ne yaptın oldu 3 4 ay ne gibi şeyler çıktı? Ben de çok istiyorum ama elimde patlamasından ve şu fiyatta bile çok tutması beni korkutuyor.

Selamlar. 2. versiyondan sonra çok bişey yapmamıştım bide Ankara’da vaka sayıları arttığı için çok fazla gidip gelemedim parça, malzeme almaya (Sağlık çalışanıyım). Şimdi konsol projesi üzerine çalışıyorum. Direkiyonu button box ve el freni vs olan bir sistemle aynı kasaya oturtmaya çalışıyorum 1-1.5 ay içerisinde de onu yapıp videosunu yayınlamış olurum. Birde daha önceleri sıkındım direksiyonun yatay olmamasıydı yeni dizaynda o problemi de çözdüm.

bu fotodaki sistemi referans alarak yapacağım. Bu seferki biraz daha rijit olacak o yüzden. Masraflara gelince Takım çantan doluysa ve Güç kaynağın ve çıkmada olsa bir enkoderin varsa çok bir masrafın olmaz.

6 Beğeni

@spitintomyjar Abi tekrardan yazıyorum ama benim bütçem yaklaşık olarak 700 tl falan olabilir maksimum bu yüzden bu şekilde bir direksiyon işimi görür mü?

İleride Asetto gibi oyunlara da girişeceğim onlarda hızlı olmak gerekiyor bu yüzden kablo sorunları falan yaşar mıyım bu attığım yerdeki gibi yaparsam?

Bildiğin için soruyorum abi kusura bakma.

Selamlar, Bu direksiyon ile simülasyon direksiyonlarına yakın bir deneyim almanız mümkün değildir. Enkoderli motorlar ile yapılan herhangi bir sistem ile sadece görüntüde bir direksiyon yapmış olursunuz işlev olarak oldukça yetersiz kalacaktır

2 Beğeni

Merhaba ben de yaklaşık bir ay önce giriştim bu işe.Sizin paylaşımızı görmeden başladım,keşke daha önce görseydim. Bu youtube da yoğurt kapağıyla yapan çocuğu görüp başladım parçaları toplamaya(yaklaşık 350 lira falan tuttu) fakat bi türlü enkoder işini çözemedim. Bi tane çin malı 400 ppr lık bi enkoder aldım ama şuanda sürekli wheel config uygulamasından calibration error hatasını alıyorum. Sadece enkoderin çalıştığını görsem projeme devam edecem fakat bi türlü döndüğünü göremedim.Bana yardım edermisiniz.Nerde hata yapıyorum. Yapacağınız videoyu sabırsızlıkla bekliyorum.Fotoğraf yükleyemedim bi şekilde link bırakacam buraya.