FS19 Sütçülük Rehberi (Mevsimler Modu)

MEVSİMLER MODUNDA SÜTÇÜLÜK REHBERİ:

Hangi tür almalıyım?

Süt üretimi için Ayrshire ve Holstein inekleri beslemelisiniz. Ben Holstein öneriyorum. Çünkü süt ve gübre üretimi Ayrshire’lara göre daha iyi. Hatta iki katı süt üretiyorlar. Ama çok ürettikleri için çok yem tüketiyorlar.

Süt üretimi ne zaman başlar?

İnekleriniz aldığınız gibi süt vermeye başlamaz. Süt üretmek için önce doğum yapmaları gerekir. Doğumlar 2 yıl 1 ay sonra gerçekleşir. Yani ilkbaharda satın aldığınız inekler 2 ilkbahar geçtikten sonra gelen yaz mevsiminde doğum yapar ve süt üretimine başlarlar. Yeni doğanların süt üretmesi için de aynı durum geçerli.

Nasıl beslemeliyim?

Süt üretimi için ineklere bütün yemlerden vermenize gerek yok. Zaten verdiğinizde TKT bitene kadar kuru ot/silaj yemliğinin falan azalmadığını görürsünüz. İster sadece TKT-çim verin ya da silaj-çim ile besleyin. İzlediğim bir videoda ikinci seçenekle beslenen ineklerin bir tık fazla süt ürettiğini görmüştüm. Ben Holstein ineklerimi silaj ve çim ile besliyorum. TKT ile beslenenlere göre sağlıkları biraz daha düşük oluyor ama yaptığım 4 yıllık denemede sağlığın hiçbir şeye etkisi olmadığını gördüm. Hatta sağlığı düşük olanlar saçma bir şekilde daha çok süt üretti. Ayrıca sağlık doğurganlık konusunda da etkili değil. Bu durum inekler yaşlandıkça değişiyor mu emin değilim.

Gübre ve Bulamaç aynı anda üretilir mi?

Mevsimler modunda ikisini aynı anda tek ahırdan üretemezsiniz. Ahıra saman sererseniz inekler gübre üretecektir. Boş bırakırsanız bulamaç üretmeye başlayacaklardır. ikisini de üretmek istiyorsanız inekleri iki ahıra bölebilirsiniz veya ihtiyacınıza göre saman seriminizi ayarlayabilirsiniz. Ben sera işlerine de girmeyi düşündüğüm için gübre üretimi yaptırıyorum.

İnekler kaç yaşına kadar süt üretir?

İnekler 10 yaşına kadar süt üretimine devam ederler. 10 yaşına geldiklerinde ölmeye başlarlar. 10 veya 9 yaşında olan ineklerinizi satmak mantıklı olacaktır.

5 Beğeni