Herkese Merhabalar bu konunun yazılma amacı 2014 yılında kurulan multiplayer sisteminden sonra ETS2’nin oyun sisteminin, ekiplere ve sanal lojistik şirketlerine evrilmesi sonucu tüm dünyada oyuncuların zevk alarak vakit geçirdiği sosyalleştiği ancak bu renkli ve dinamik dönemin ardından daha stabil ve durağan bir hal alması sonucu oyun dünyasının eski canlılığını koruyamadığını, alanda boşluk oluştuğu ve bu boşluğun doldurulması gerektiğine dair farkındalık oluşturmaktır. Konuya ilişkin düşüncelerimin biraz vaktinizi alacağından İlgi alanına girmeyen arkadaşların bundan sonrasını okumasına gerek yoktur. Teşekkür ederim.
Merhaba sözlerime öncelikle kendimi ve referans alabileceğiniz ETS2 geçmişimi tanıtarak başlamak istiyorum. Böylece anlatmaya çalıştığım şeylerin kafanızda daha somutlaşacağını umuyorum.
Ben Emre KUZU 35 Yaşında evli 3 çocuk babası biriyim. Simülasyon oyunlarının özellikle “ağır nakliye sürüş” (18 whell steel, Haulin, German Truck, ETS2, vb.) kısmıyla takribi olarak 2005 yılından bu yana haşır neşir biriyim. 2014 yılının sanırım haziran ayında ETS2’nin artık multiplayer olarak oynanabildiğini öğrendiğimde yaşadığım heyecan ve sevinci, buraya kadar tahammül edip okuyan arkadaşlarım muhakkak anlayacaktır. Süreci bilen arkadaşlar hatırlayacaktır. Türkiye’de ilk ETS2 MP faaliyetleri donanımhaber üzerinden organize ediliyordu. Bu sürecin başlangıcında Türkiye’de ilk 3’e giren, her yerde bilinen belki de en çok aktif oyuncuyu bünyesinde barındıran oluşumlardan biri olan BARIŞ LOJİSTİK’i kurdum. Elbette bu aşamada tek başına değildim MP vesilesiyle tanıştığım ve birlikte yola koyulduğum kurucu ve yardımcı takım arkadaşlarım vardı. Beni şahsen tanımasanız da sürece dahil olan arkadaşlarımın kenarından köşesinden BARIŞ LOJİSTİK’i bildiğini düşünüyorum. Anlatmış olduğum bu süreci referans alarak değerlendireceğinizi umarak esas konuya geçmek istiyorum.
Bizim ETS2 MP oynadığımız dönemlerde süreci genel olarak değerlendirdiğimizde insanların takım olarak oynaması bir takıma dahil olabilmesi, takım içerisinde uyumlu yada kabiliyetli olarak nitelendirilmesi maharet isteyen şeylerdi. Yani her takım her oyuncuyu kabul etmediği gibi birçok şart koşulurdu . Bu durum ETS2 Sanal Şirketlerinin ne kadar cezbedici olduğunu gösteren bir durumdur. O dönemde bulunanlar muhakkak hak verecektir; her ne kadar zıtlaşmalar veya rekabet unsurları olsada nihayetinde herkes ETS2’yi bir takım olarak oynama mücadelesi içerisindeydi. Bu durumun günümüzde maalesef eski popülerliğini koruyamadığını düşünüyorum. Bunun altında birçok sebep var. Takım bilinci, profesyonel oyun konforu, ticari beklentiler, amaçsız ve hedefsiz bir takım anlayışı gibi … Ve ben en kısa zamanda bu ortamı tekrar oluşturmak için buradan ilk adımı atıyorum.
Hepimiz o dönemlerde heyecanlı çocuklardık. Bazılarımız üniversitede bazılarımız lisede ama hepimiz ortak paydada ETS2’de buluşuyorduk. Ancak artık büyüdük, herkesin MP sürecinin başından bugüne kadar eksiksiz içinde bulunduğunu düşünmüyorum. Mutlaka herkesin bir hayat serüveni oldu oluyor ve olacaktır. O büyüyen çocuklar büyürken maalesef uzak kaldı uzaklaştı. Hali hazırda mevcut ETS2 MP dünyasını gözlemlediğimde eski canlılığın ve oyun ortamlarının kalmadığını düşünüyorum. Bunu fiziki olarak tespit etmem mümkün değil ancak kenarından köşesinden kim var kim yok görüyorsunuz. Bu mecranın içinde olan herkes bunu bir şekilde gözlemliyor zaten.
Buraya kadar zahmet edip okuduğunuz için teşekkür ederim. Ben tekrardan herkesin rahatlıkla oyun oynayabildiği, sosyalleşebildiği, ister eğlenmek için ister oynamak için kendine yer bulabildiği ve oyun ortamının şartlarını kendisinin tercih edebildiği bir platform kurmayı hedefliyorum. Bu hedeflerimizi SAFİR LOJİSTİK başlığı altında herşeyi en baştan tasarlayarak yapacağız. Tekrardan bir düzen kurmak eminin zor olacaktır ancak sanırım herkesin buna ihtiyacı var.
Konuyla alakalı değerli düşüncelerinizi öğrenmek isterim bu nedenle düşüncelerinizi yorum olarak veya instagram adresleri üzerinden paylaşırsanız sevinirim.
Saygılarımla
EMRE
Emre KUZU, ETS2 oyununu uzun yıllardır oynayan, bu alanda ciddi tecrübeye sahip bir oyuncu olarak, ETS2 Multiplayer (MP) sisteminin 2014’te hayatımıza girmesiyle oluşan canlı, sosyal ve ekip odaklı oyun ortamının zamanla durağanlaştığını ve eski heyecanını yitirdiğini söylüyor. Özellikle Türkiye’de bu kültürün bir dönem çok aktif ve organize olduğunu, kendisinin de bu dönemde Barış Lojistik adlı büyük bir sanal şirket kurarak sürece öncülük ettiğini belirtiyor.
Ancak zamanla oyuncuların büyümesi, hayat telaşı, takım ruhunun azalması ve amaçsız yapılanmaların artması gibi nedenlerle ortamın sönükleştiğini ifade ediyor. Bu durumu yeniden canlandırmak için, yeni bir oluşum olan SAFİR LOJİSTİK ile sıfırdan bir topluluk kurmayı hedeflediğini belirtiyor. Amaç; herkesin rahatlıkla katılabileceği, ister eğlenmek ister organize şekilde oynayabileceği bir platform oluşturmak.
Son olarak, bu fikre destek veya görüş sunmak isteyenlerin kendisiyle iletişime geçmesini rica ediyor.
Merhaba . Aslında belirtmek istediğim şey tam olarak buydu. Takım oyunu algısının nerelerden nerelere geldiğini ifade eden bir yorum olmuş öncelikle teşekkürler. İşte bu sürecin başlarında takıma girmek için sıraya giren oyuncular şu günlerde tenezzül edip yeltenmiyor bile. Amacım klasik sanal şirket pazarlamak veya takıma oyuncu çekmek gibi birşey değil ama dönemin oyuncuları bahsettiğimiz oyun ortamlarının ne kadar kaliteli olduğunu çok iyi bilirler. Bu algınızı kırmak zaman alacaktır bunda haklısınız da ancak uygun şartlar oluştuğunda en azından Türkiye’de çok kaliteli ve tercih edilen bir platform olmayı hedefliyorum. Görüşlerin için teşekkür ederim.
Seni anlıyorum, ama bir topluluk oluşturmak gerçekten güzel bir şey ama bir yandan da çok farklı insanların bir arada olması nedeniyle çok yorucu olabiliyor. Başarılarınızın devamını dilerim, kolay gelsin
Teşekkür ederim. Bizi başarılı yapan şey takım arkadaşlarımıza kulak verip herkes için optimum konforu sağlamaya çalışmak olmuştu. Biz arkadaşlarımızı dinliyorduk . Evet bir karar veriliyordu ancak herkesin memnuniyeti üzerine hesaplar yapılarak o kararlar veriliyordu. Tekrardan bunu mümkün kılmanın yolunun açık olduğunu düşünüyorum. Çünkü simülasyoncu camiası üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin simülasyondan vazgeçemez. Kendi gibi insanların bulunduğu nezih ortamı bulunca da aykırı olma çabasında bulunmaz. Ben uzun bir süreç olsa da bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Tabiki keyfi kadar zahmeti de olacaktır adım gibi eminim Ancak hitap ettiğimiz kitlenin de kısmen bu olgunluğa sahip bireyler olduğunu düşünüyorum.
Sanal lojistiklerle alakalı buna benzer uzuuun bir yazı yazıp bilgisayarıma kaydetmiştim daha sonrasında silmişim sanırım. Benzer ana fikire sahipti. İşin uygulama boyutunda nasıl çalışmayı düşünüyorsunuz bilmiyorum ama detaylarını öğrenmek isterim. Benim aklımda truckersmpden ziyade oyunun orijinal convoy özelliğini kullanarak (hatta bir aralar bununla ilgili araştırmalar yapmıştım 128 kişi oluyordu sonradan o özellik devre dışı bırakıldı denmişti. Güncel sürümde oluyor mu bilmiyorum) şirket konseptli modlarla birlikte 7/24 açık olan bir sunucu tarzı bir fikrim vardı fakat modların iş yükü, işleyiş vs. ciddi emek ve zaman harcanması gerektiği için hep aklımın bir köşesinde olsa da hayata geçirme şansım olmadı. Yazınız tamamını okudum ve çoğu kısmına katılıyorum. Sanal lojistiklerin truckersmp konvoy kısımlarında çok aktif olmasam da resimli, senaryolu sefer paylaşımları, truckersbook gibi uygulamaların kullanımı, kilometre kasma, simulasyon tarzı oynama gibi sanal lojistiklerin keyifli özelliklerini zamanında oynayanlarımız keyif alarak uzun vakitler geçirmiştir. Umarım projenizde heyecanınızı paylaşacak kişiler bulursunuz, detaylar konusunda sitedeki özel mesaj üzerinden iletişimde olmak isterim. (instagram kullanmıyorum onun için bunu tercih ettim) Sonucunun nasıl olacağı belli olmasa da benzer fikirlerde ets2 severlerin kalıp, oyun için amaçlar arıyor olması beni mutlu etti. Umarım ileride SCS’nin de katkılarıyla bu tarz sanal lojistikler wotr gibi oyuncaklarla desteklenip daha keyifli hale getirilebilir.
Edit: Doğrudan bu konuyla ilgili olmasa da anlatmak istediğim yazımı buldum.
Merhaba
Alakanız için teşekkür ederim. Oyunun organizesi yada sistematiğinden çok oyun ortamlarının eski canlılığını yitirdiğini bunu da yine biz (tenzih ederim) oyuncular tarafından bu hale getirildiğini söylemek istedim. ETS nin multiplayer olduğunu öğrendiğimiz zamanların heyecanını anlatmaya buradaki satırlar emojiler yetmez. biliyorum ki benim gibi binlercesi var. İlk gördüğüm sorun oyuncuların takım algısının yerle bir olmasıdır ve bu yeterince büyük bir sorun diye düşünüyorum . Oyun sistematiğine gelince biz belkide dinyada sayılı denilebilecek bir kurumsallığa sahip bir dönem geçirdik. Mülakat formu dolduran oyuncu eğitimlerden geçerek hak ettiği puanına göre pozisyon aldığı rozet verildiği sanal sertifika oluşturulduğu bir sistemler bütünüydü. Bütün bunları yeri geldiği için yazıyorum. Benim stratejime göre uygun şartlarda katılım sağlanıp zemin oluştuğunda muhakkak üst düzey oyun konforu sağlayan sistemler tekrardan yazılacaktır. ve bu sistemlerin oyuncuların temel istek ve ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Biz bunu başardık bunun mükafatını da aldık ancak hayat şartlarımız birtakım haklı gerekçelerimiz bize daha ileriye gitme fırsatı veremedi malesef. Teknik ve sistemsel olarak altyapı oluşturmak bu süreçte en rahat aşama olacaktır. Bu bir vaat gibi anlaşılmasın ben herhangi bir şirket yada ekip pazarlamıyorum ancak biliyorum ki herkesin buna ihtiyacı var. Daha detaylı görüşmek isterseniz tabiki ayrıca konuşabiliriz. Teşekkürler
Merhaba ,
TMP sistemde yapay zeka trafik yok. Oyunun kendi MPsinde server açıp oynamak artık daha kaliteli. İlginin azalma sebeplerinden biri de ekonomik şartlar. Ayrıca insanların bireyselleşmesi. Avrupa ve Amerikada bu oyun ile ilgili sanal şirketler hala daha heyecanını koruyor.
Valla hocam ne yalan söyleyeyim her şey eskiden güzeldi bence hani şöyle bir geçmişe baktığımda cidden en basit şeylere bile deli gibi hevesleniyorken artık hiç bir şey hissetmiyorum gibi sanki… Arada singleplayer girip 1-2 saat takılıp çıkıyorum nerde o 5-6 saat tmp oynadığımız günler ulan beeee
Merhaba
Sistemler ve altyapı ne kadar iyi olursa olsun bu sistemleri dolduran taşıyan ve sürdüren her zaman takımdır. Türkiye`de o kadar saçma sapan bir hale bürünmüş ki haklı olarak insanlar bireyselligi yada asgari düzeyde sadece bir iki arkadaş ile vakit geçirmeyi tercih ediyor. ETS ye oyun gözüyle bakıldığında cezbedici hiçbir yani yok. Birkaç araç birkaç harita ve sadece araç kullanıyorsun. Halbuki durum pek de öyle sayılmaz. Yaklaşık 20 yıllık ETS türevi oyunlar ile iç içeyim ve tespitim şudur. Simülasyon insanların bir alışkanlığı, rutini gibi birşey yani hayatından bir parçası aslında. O yüzden oyuncu tek de kalsa kesinlikle terk edemiyor edemez. işte bizi senin deyimin ile heveslendiren şey tam olarak bu . Böyle bir ortamın tekrar oluşması pozitif anlamda bütün simülasyon dünyasını bekleyecektir…
Merhaba
Söylediklerini çok iyi anlıyorum çünkü ben de MP nin en eskilerinden biriyim . Arkadaşlar uzun uzun yazdıklarımı abartıyorum yada saçmalıyorum gibi yorumlabiliyor ama senin bu yorumun ve Şu an hissetiklerin benim anlatmak istediklerimin delilidir. Teşekkür ederim