Aynen direksiyon derecesi önemli faktör. O yüzden ince ayarlarla 1800 derece gibi yapmaya çalışıyoruz.
Aslında herkesin ek anlattığına ayrı bir özet geçmek gerekirse , biliyorsunuz bu araçların boş ağırlığı bile 15-16 ton geliyor. Yüklü halleri 42 ton bizde. Gabari taşıyanlara ise yorum yok
Yani mesele bilinçli sürmektir. Araç 40 ton ağırlıktayken 40 bölü 12 teker = 3.333… ton yapıyor teker başına düşen yük. Bu ağırlıkta bir araç nasıl direksiyon serice kırılsın ve virajlara laylom girilsin. O yüzden bunlara Ağır abii deniyor.
Neyse 2 tane video atabildim. Son kararım 55 fov benimde.
Buraya baktım kendi control save dosyamı ekleyemedim. Özel mesaj atarsan oradan göndereyim. Mantık kolay aslında , araç kabinine 1.80 boy civarı oturduğumuzu düşünürsek zaten mühendislerde aynaları kafamızı çevirdiğimizde , en yukarıdaki olsa bile göz - kafa hizasında kolay görünmesi için tasarladığı için koltuğu yükseltip , geri çekip sonrada en yukardaki göz ileriye bakış açısını da şayet araç göstergeleri görümüyorsa , onun görünmesi için aşağı çekebiliriz. Az önce kafa kamerasıyla oynayan birini gördüm tek kelime kendi adıma hamallık yapıyorum.
Aslında ayna kısımını da katarak oynarım da , o zamanda yol daralıyor ; konsol büyüyor yol oranına göre ve de çevredeki detaylar , araçlar ufalıyor keyif vermiyor. Mesela video da manzara varsa , çok rahat sanki gerçek manzaraya bakıyormuş gibi o hissi yakalayabiliyorum. Ayar kısımında dediğim gibi yapabilirsin , olmazsa kendi dosyamı göndereyim.
Fov açısı 50 veya 55 olur ;fakat o sol aynanın bence kesinlikle görüş açısına girmemesi lazım. Zira ayna, PC/Sistem ne kadar kaliteli, güçlü de olsa bir kasma yapıyor, bu durumun fps oranıyla da bir alakası yok.
Bu kasma da oyuncudaki hız algısını etkiliyor. Eskiden fov özelliği yokken aracı çoğu zaman tampon kamerasıyla kullanıyordum şükür sonra bu fov’u getirdiler.
Ben 50 fovda kullanıyorum, sol ayna için f2 kamerasını “sol üste bak”, sağ ayna için de f3 kamerasını “sağ üste bak” şeklinde ayarladım. Aynalara gerektiğinde ve kamera geçişleriyle bakıyorum.
Eğer söz konusu olan “Ets oynamak” sa, örneğin bir 750 beygir motor volvo alır hatta kodlamayla eksi değer girip, değil yükü;aracın ağırlığını bile sıfırlayarak multide D-C yolunda 120 km/s hızla adam sollar yahut adam tokatlayabilirsiniz.
Tabii buna “oynamak” deniliyor;simülasyon olayı farklı.
Simülasyonda örneğin 50 derece fova alır, sardığınız yükün ağırlığına göre ilintili bir km/s hız ile yolun tadını çıkara çıkara gidersin.
Yani rahatsızlık vermiyor bilakis çok keyifli belki biraz alışma safhası gerektiriyor.
Tabii sadece 50 derece fovla da iş bitmiyor;başka kriterler de var.
Örneğin ısrarla belirttiğim gibi 1800 derece direksiyon.
Bir fizik kuralıdır daha ağır ve büyük bir kütle için daha uzun bir kaldıraç gerekli.
İşte 1800 derece, 900 dereceye göre bu fizik kuralına benzer bir iş görüyor.
1800 derece direksiyon, 900 dereceye göre daha çok döndürme gerektirdiği için, bu durumun avantajıyla 50 fovla yolun tadını çıkara çıkara ilerlesin ve sair
Multide bir ara ben mi bu işi abartıyorum diyip , 750 hp Volvo alıp D-C yolunda son gaz giderek , orada mahsus trole çıkan skodaları dorsenin tam arkaya takarak hep trollüyordum. ( Niyeti kötü olanları ) bu bana baya haz vermişti. Sonra sıktı. Bir diğer sonrası o zaman hız sınırı açıktı saınrsam 140 -150 İsveç , Fransaya gidip gelince bir an soğudum oyundan. Bu Simülasyon çünkü. Taklit ediyoruz.
Benim ortamımda gerek çocukluğumda , gerekse şimdilerde bu araçlar var oldu ve de seyahat etmişliğimde var. Bugün çekicinin bir tekeri 3 milyarlara varıyor. Sadece kellesi 100.000 euro dan aşağı değil , daha da fazla. O yüzden herkes de kendine göre oynuyordur. Misal Ets çok güzel noktaya geldi. Artık dorse kapaklarını açıp , rampaya yanaştırıp ve de yüklediğimiz yükü dorsede görebilmemiz gerekiyor. Ondan sonra da şu yol grafikleri biri uçan halıda gidiyoruz demişti aynen öyle. Bunlarda düzeltilirse tamam olur. Zaten benim sürüş saatim var. Günde 750- Max 800 Km. Bunu geçemem. Video da izlediyseniz 560 km yolu 1 saat 12 dakikada yol almışım. Ondan sonra geriye bir 200 km daha kalmış. Onu da İstanbul -Edirne yaparak 30 dakika da tamamlamışım daha sonra girdiğimde. Bu böyle işte. 50- 55 Fov olayına gelirsekte dediğim gibi alışkanlık meselesi. O ,açı bana gerçekçi hissi yaşattığı için ek tuşlarla ayrı zahmete girip çıkıyoruz. Sağ ve Sol aynaları kontrol etmek zorluyor ama hoşuma da gidiyor. Bu yayınları Ekran kartından yaptım. İşlemcim yetmiyor. Onlarda örnek olsun diye çektim merak ettim benim kadar detaylı sürüş sağlayan var mı diye
Ben mouse ile bu bakış açısında baya keyif alıyorum Direksiyon seti ile tadından yenmez denemenizi öneririm. Direksiyonu kaldırmak için r_steering_wheel 0 kodunu kullanabilirsiniz. 1 Yaparak geri getirebilirsiniz.
Aslında SCS’nin direksiyon meselesi kadar debriyaj, gaz, fren meselesine de bir el atması gerekiyor.
Mesela “Havalı fren simülasyonu” nu aktif hale getirdiğinde, şehir içinde bir kırmızı ışıkta frenleme yaptığında ikinci ışıkta hava bitiyor. Denilebilir ki “harita küçük” ;aynı durum mal alma-boşaltma durumu için geri yanaşmasında da yaşanıyor. Frene basmaya korkar hale geliyorsun.
Tabii olarak ‘Bu işin böyle olmaması lazım’ diyorsun
İşte buna istaneden ben, profil dosyamdaki debriyaj-fren-gaz değerleriyle biraz oynadım.
Sabit değer hepsi için 0.5, ben bunu onca denemeden sonra debriyajı 0.7,gaz 0.3(veya yanılmıyorsam 0.4)ve fren 0.4 olarak ayarladım.
Şu ana kadar fren havasının bitmesi gibi bir sorunla karşılaşmadım gibi;yine mesela 0.7 debriyaj değeriyle, gerçekte olduğu gibi bir rampayı inerken H-vites kullanımda aracı mevcud şanzıman da tutma kaygısını yaşayarak kullanıyorum, yoksa araç başını alıp gidecek.
Yani roleplay yapmıyorum, “mış” gibi bir durumum yok.
Şunu demek istiyorum: havanın bu kadar çabuk bitmesi bir problem olduğunun bariz belirtisi.Oyunda 900 derece direksiyon kullanımının yaratığı sorunun onlarca tezahürü, semptomu var.En barizi, gerçekçi fizik/süspansiyon değerleri ile oynadığında kendisi gösteriyor
Haliyle ETS’de “Nasıl Daha Gerçekçi Oynanır” sorusuna verilecek cevab da vehmi/sanrısal değil.
Fov ayarını monitörünüze ve oturuşunuza göre ayarlayabilirsiniz.Fov konusunun kökten çözümü. Benim 58.5 çıktı denedim ve gerçekten gayet uygun olduğunu fark ettim.
Elbette,ilk olarak işaretlemiş olduğum kutucuğa ekran ile oturma mesafenizi cm cinsinden yazıyorsunuz. İnç tikini kaldırın cm olarak hesaplayacaktır.
Ardından Screen size and shape bölümüne ekran boyutunuzu inç şeklinden yazıyorsunuz.İnç kutusunu tikleyin.
Ardından en son olarakta üstte çıkıp baktığınızda sitede bu işaretlediğimiz konumdaki yerde uygun fov derecesini veriyor,kendi adıma denedim,cidden gerçekçi ve kalıcı bir ayar yakaladığımı belirtmek isterim.
hocam bir yanlışlık var gibi ilk kutu (distance to screen) ekranla oturduğunuz yer arası uzaklık ikinci kutu (screen size) ekran boyutu ayrıca monitör boyutları genelde inç olarak verilir örneğin 24" editlerseniz iyi olur insanlara yanlış bilgi vermeyelim
Dostum ben ilk önce yukarıda açıklanan şekilde yaptım fov derecesi 68.9 çıktı senin dediğin gibi yaptım 30.9 derece çıktı hangisi doğru ola ki bu arada laptopdan oynuyorum 15,6"
google translate kullansanız dahi neyin ne olduğunu anlayabilirsiniz. çıkan bazı fov açılarını uygulamak oynanış açısından mümkün değil (etrafı çok az görüyorsunuz) niyede kendi göz zevkinize göre ayarlayın.
dipnot inches kısmındaki tık olursa yazılan değer inç olur tıkı kaldırısanız santimetre
Doğru dalgınlığıma gelmiş fotoğrafları yüklerken yazdım,problem değil düzenleriz…Monitör boyutlarını inç olarak vermiştim zaten, o konuda herhangi yanlış bilgilendirmenin lafı dahi olamaz.