Yıllardır ABD Ortadoğu da orta asya da teror estirdi. Hiç kimse ses çıkarmadı da Rusya Ukraynayi fethedince mi herkes ayağa kalktı ? Anlayamadık ne iş bu ? Rusya da bitirse bir an önce şu Ukrayna meselesini. Rusya ne diye oyalaniyor onu da anlamış değiliz açıkçası.
Orta Asya’da terör estirdi dediğin Taliban ve El Kaide ile savaştı. Hani ABD ülkeden çekilirken ülkeyi işgale başlayan Taliban. Uçağın tekerleğine tutunup ülkeden kaçma umudu olan insanlar. Sayısız eylemin din kisvesi altında yasak olduğu bir ülke.
Bosna katliamı, Rakka katliamı, Irak katliamı olurken kimse ses çıkartmıyordu, herkes çıkarına göre, Abd taliban’a silahları verip Pakistan’ın karşısına koydu, 3 gün önce çatışıyorlardı.
Savaş nedir görmek istiyorsanız Rakka fotoğraflarına bakın taş üstünde taş yok.
Rusları sevmem ama adamların haklı olduğu konular var, pkk sınırda devlet kurmasın diye yarıp geçtik adamlar da benzerini yapıyor sınırında tehdit istemiyor.
zaten olan her türlü bize oluyor, Yunanistan’da abd birlikleri var Abd girse Rusya kılını kıpırtamaz, tam tersi Rusya ile ters düşsek yine yalnız kalırız.
150 sene önce şu an bulunduğum yerde Rus askerleri vardı ilerlmesini İngiltere durdurdu, ardından İngiltere işgale geldi bu sefer Ruslar yardım etti, o yüzden taraf tutmaya gerek yok dünya acımasız yapacak bir şey yok.
War thunder rus araçlarına indirim yaptı.
sdfdsfsd
- Türkiye, PKK sınırda devlet kurmasın diye sınırdan 30 km içeri girdi ve tampon bölge oluşturdu. Bunu yaparken uluslararası hukukta meşru müdafaa hakkına dayandırarak yaptı ve operasyona başlamadan önce tüm dünyaya ilan etti.
Rusya günler öncesinden saldırı olmayacağını açıklayıp uydu devleti Belarus üzerinden dahil olmak üzere ülkenin dört bir yanına saldırılar gerçekleştirdi.
- 150 sene 1853-1856 Kırım Savaşındaki Çarlık Rusya’sı ile 1920lerde Türkiye’ye destek veren Sovyet Rusya’yı birbirine karıştırma. Çünkü ikisi aynı Rusya değil.
Çarlık Rusya Osmanlı ile tam 12 kez savaşmış. Çarlık Rusya’yı deviren Bolşevikler ise komünist oldukları için dünyadan soyutlandılar ve o dönem emperyalizmle savaş içinde olan Türkiye’yi etkisi altına almak için silah yardımında bulundular. Aynı Sovyet Rusya II. Dünya Savaşı öncesi ve sonrasında Türkiye’den boğazlarda üs talep etti. 1945te savaştan sonra himayesindeki cumhuriyetleri memnun etmek için Türkiye’den Kars, Ardahan, Artvin yöresini de talep etti.
Günümüzde ise Rusya Federasyonu soydaşlarımızın da yaşadığı Kırım’ı işgal ederek Kırım Tatar Halk Meclisini terörist organizasyon olarak tanıyor.
- 1995 Bosna katliamında internet yoktu ve insanlar bilgiye bu kadar kolay ulaşamıyordu. Günümüzdeki gibi her olan biten fotoğraf ve video yoluyla kayda geçmiyordu. Kısacası o yıllarda bugün ki kadar farkındalık yoktu.
- Rakka ise DAEŞ gibi tarihin gördüğü en tehlikeli kökten dinci bir terör örgütünün koca bir coğrafyayı ele geçirip ilan ettiği islam emirliğinin başkenti. İnsanlar burada zaten her gün ölmekten beter oluyordu. Batı bölgeye düzenlediği hava harekatında elbette sivil zayihatlar olur. Bu ihmallere de tepkiler elbette gösterilmeli.
- Irak işgali ise Saddam diktatörlüğündeki Irak’ın kimyasal silah kullanma tehditlerine karşı yapıldı. Hoş kimyasal silahlar da bulunmadı ama Saddam gibi bir diktatörlükten kurtuldular. Ama Orta Doğu halkı eğitimsiz ve dünya gerçekliğinden bi haber oldukları için Amerikan’ın oyununa gelip ulus devlet olma yoluna girmeyip birbirlerini yiyip bitiriyorlar.
Bugün Rus işgaline tepki gösterenler geçmişte Amerikan emperyalizmine de tepki göstermiş olabilir.
Senin bu bakış açına göre sırf arkasında batının gücü var diye Rusya’nın bu savaşı Amerikan emperyalizmine yapıldığını düşünüyorsun.
Başka bir değişle savaş görmüş orta doğu haklarının diyetini Rusya dahil tüm dünya ülkeleri tarafından tanınmış, bağımsız, demokratik Ukrayna’nın ödemesini savunuyorsun.
UMARIM BİR GÜN BU SÖZLERİ SÖYLEMİŞ OLDUĞUN İÇİN UTANIRSIN.
Rusya çat kapı girmedi o da önceden uyardı, Rusya Rusya’dır çarlığı moderni fark etmez, tarihsel düşmanımız bunu 30 askerimizi güya yanlışlıkla bombalayıp ispat etti, ben kimseyi savunmuyorum her iki tarafın kendine göre haklı nedenleri var sadece batının ikiyüzlülüğüne sövüyorum, yarın Lübnan’a girseler batı yine ses çıkartmaz.
Ya gerçekten haklı olduğu konular neler?
Bir insan olarak işgale uğramış bağımsız egemen bir halktan niye taraf olmayalım?
Düne kadar olduğu gibi iki yüzlü siyaset yaparsak yalnız kalırız. Bugün Möntrö Boğazlar sözleşmesi sayesinde berbat dış ilişkilere rağmen son derece tutarlı, barışçıl hamleler yapıyoruz. Bu diplomasiyi devam ettirerek eski saygınlığımıza kazanırsak yalnız kalmayız.
gazeteciler gibi lafı cımbızla çekmişsin.
“Abd girse Rusya kılını kıpırtamaz, tam tersi Rusya ile ters düşsek yine yalnız kalırız.”
cümlenin tamamı bu, denge politikasını savunup duygusal anlamda taraf tutmaya gerek yok diyorum, zaten taraf seçmemiz gereken konuma gelirsek mecbur yine batıya döneceğiz zaten doğudan bir hayır gelmedi gelemez, yeni ipek yoluna tav olmayız.
Rusya’nın haklı olduğu konular kendi devlet çıkarına göre haklı benim bireysel haklı bulduğum konu değil, bireysel olarak bakmam, o yüzden her iki tarafın haklı olduğu konular var diyorum.
Noluyor burda yaw

rusya’nın haklı olduğu konularda tr’nin de çıkarları var. abd eski jandarmalığını yapmasa da biraz geri çekilmek zorunda. avrasyacılara sorarsanız rusyadan kralı yok. çin peşinde koşanlar ayrı… hepsi bir yerden tutmuş asıl denge bu.
amerikancıyı da avrasyacı rusçuyu avrupacıyı da kontrol etmek ve tr’nin çıkarlarına uygun kullanmak. masada hep olmak.
perinçek de bir işe yarıyor diğerleri de maalesef.
üzücü olan eskiye göre sosyal medya ve internet sayesidne normal vatandaş daha çok görüyor, etkileniyor, yönlendiriyor ancak alıştık. beni artık hiç etkilemiyor. ![]()
2000lerin başında rusya ukraynayı alır tvden izler hatta sanmıyorum ki karşılık verilsin.
bazılarını görmüşsünüzdür ukrayna bu rusya işgali ile gerçekten tek bir millete dönüştü. şimdi işgal etmek almak istemek o yüzden zor. donestk monetsk tamam ama yine de adam girdi artık kontrol edecek.
asıl mevzu gerçekten çin ve tayvan ile abd arasında kopacak diyenler de gerçekten haklı gibi duruyor. ama yine de olaylar eski dönemlere göre çok dinamik. çok fazla iç içe ve etkileşim halindeyiz.
biz gerçekten kendimize bakalım ama yine de bilmem ne avrupa şehrindeki olaya bağlı bazı şeyler… ![]()
yani ukrayna ile savunmada vs. bir sürü olaya girildi ee rusya ile de bir şeyler var. jeopolitik önemi bazı yerlerde doğru kullanıyoruz ha ama bunları o çapsız siyasetçiler sağlamıyor.
bir şey olduğu yok tartışıyoruz, çekirdek yiyerek izleyeceksen twitter’a git, millet birbirine natocu avrasyacı diyerek sövüyor
zaten öm’ye geçtik.
bence rusyanında haklı oldugu yerler var . bu açıklmasında bence çok haklı .
Haydi gel bi de burdan yak. Orta Avrupa’nın dibinde 1994ten beridir Belarus’u yöneten diktatör var ve dün yapılan referandumda Rusya Belarus’ta nükleer füze bataryası bulundurabilecek. Hemen NATO Belarus’u işgal etsin o zaman.
Uluslararası hukuk bilmeden 2 dklık videolarla fikir sahibi oluyorsunuz.
Ukrayna NATO’dan aldığı füzelerle Rusya’ya saldırdı da benim mi haberim yok.
2022 dünyasını Hearts of Iron 4 le mi karıştırıyorsunuz.
Ya siz delirdiniz mi?
Şu ana kadar yapılmış en iyi değerlendirme, buğdayı bunlardan aldığımız için aç kalacağız diyor, asıl kıyamet pasifikte kopacak diyor, yalnız kanalın diğer videolarını izlemeyin kanal ağır Rusçu.
harika ![]()
snowrunner spintires-farming birleşmiş gibi adeta
Bu ne yav