Train Sim World 2 için Alman Güvenlik Sistemleri

Herkese merhaba. Çoğumuz TSW2’de tren sürüyoruz fakat çoğu kişi bütün güvenlik sistemleri kapalı gidiyor. Bunun nedenini kendimden biliyorum; kaynak eksikliği. Simülatörün ilk başlangıçtaki “introduction” kısmında hiç bu güvenlik sistemlerinden bahsetmiyor. Bundan dolayı sinyaller sadece görsel olarak oradaymış gibi görünüyor. Bunun için bir şeyler yapmak isterken bulabildiğim tek ingilizce Alman tren güvenlik sistemleri kaynağını buldum. Bu kaynak Dovetail Games’in paylaştığı manual’in ta kendisi. Bu belgeyi İngilizce’den Türkçe’ye çeviriyorum. Şuan için SIFA Bitti. PZB kısmını çevirmeye başladım ilerleyen günlerde onu da paylaşacağım.

İngilizce Manual: https://cdn.cloudflare.steamstatic.com/steam/apps/1010137/manuals/Train_Sim_World_Rhein-Ruhr_Osten_Driver’s_Manual_-_EN.pdf?t=1575630911

Ayrıca Almanya’da yaşayan gurbetçi bir makinistin PZB Hakkında öğretici videosu: https://www.youtube.com/watch?v=BFvQnnahNXc

4 Beğeni

Çevirip paylaşırsan ben de duyurabilirim ve okurum. Az çok bir şeyler öğrensek yeter öteki türlü Türkçe bir şey yazamıyoruz.

1 Beğeni

Ek olarak ingilizcesi olanların okumasını şiddetle önerdiğim, Alman sinyallerini, tabelalarını her şeyini anlatan bir site buldum:

Güvenlik Sistemleri: SIFA

SIFA basitçe sürücü dikkat sistemidir ve amacı makinistin konsantrasyonunun trende olduğunu sağlamaktır ve sürücünün bu sisteme zamanında tepki vermesi gerekir.

SIFA Nasıl Kullanılır

Aktif edildikten sonra, tren hareket ediyorsa, SIFA 30 saniyede bir devreye girer. İlk devreye girdiğinde masada veya ekranda beyaz lamba içerisinde “SIFA” işareti yanar. Eğer bu işarete pedala basarak karşılık vermezseniz, 2,5 saniye sonra alarm çalmaya başlar. Alarm çalmaya başladıktan sonra, tren tüm frenleri sıkmadan önce alarmı onaylamak için 2,5 saniyeniz daha var.
Eğer frenler uygulanmaya başladıktan sonra alarmı onaylarsanız, frenleri çözmeye başlayacaktır fakat şunu unutmayın frenleri komple çözmesi biraz vakit alacaktır.

2 Beğeni

Sinyal Direğindeki Tabelalar
Sinyalin altına yerleştirilen plakalar, sürücüye bu sinyalde sağlanan bilgilerin durumu hakkında bilgi verir.
Bir sinyalin tabelasını okurken, tabelalara uymak da önemlidir, çünkü bunlar hangi bilgilerin sunulduğunu ve dolayısıyla buna nasıl tepki vermeniz gerektiğini daha net hale getirecektir.

mastabsolut Sinyalin ana sinyal olduğunu işaret eder.

mastpermissiv Sinyalin blok sinyal olduğunu işaret eder, işleyişi ana sinyalden farksızdır.

ksmastvs Kırmızı - beyaz - kırmızı işaretin (ana sinyal işaretinin) altında kullanılır ana sinyal ile beraber ön sinyali gösteren ks sinyali olduğunu gösterir.

ne2 Ne2-Sinyalin ön sinyal olduğunu işaret eder.

3 Beğeni

Hv Sinyallerine Ufak Bir Göz Atalım

{98D8C2B6-6669-4A16-B2C5-BA3CDC3ED5D4} Sinyalin hat üstünde görünüşü.

{CE9B4A87-A473-40B4-B193-30C01043D1EC} copy Beyaz rakam, sinyalin üstünde – Bu sinyalden sonraki hız limiti (x10).

hp2 Ana sinyal – Şimdilik bu sinyale uymalısınız.

vr2 Ön sinyalin durumu.

{F9BB8957-9052-4B92-95B0-391707D3968F} copy Sarı rakam, sinyalin altında – Sonraki ana sinyalden sonraki hız limiti (x10).

4 Beğeni

Ana Sinyallerin Anlamları

hp1 Hp1-Yeşil: Hız limitinde seyir edebilirsiniz.

hp2 Hp2-Sarı Üzeri Yeşil: Hız sınırının 40 km/h olduğunu işaret eder.

hp0 hp00 Hp0-Kırmızı veya Çift Kırmızı: Öndeki blokta tren olduğunu işaret eder, geçilmez.

hp0sh1 Hp0 ve Sh1-Çift Beyaz Üzeri Kırmızı: Hız sınırının 25 km/h olduğunu ve önünüzdeki makasın cep ya da barınma yoluna tanzimli olduğunu işaret eder.

3 Beğeni

Ön Sinyallerin Anlamları

vr1 Vr1-Önünüzdeki sinyalin yeşil olduğunu işaret eder.

vr2 Vr2-Önünüzdeki sinyalin 40 km/h hız sınırı olduğunu işaret eder.

vr0 Vr0-Önünüzdeki ana sinyalin kırmızı olduğunu işaret eder.

vr1r Vr1r-Sinyalin solunda bulunan beyaz ışık önünüzdeki sinyalin daha kısa bir mesafede olduğunu işaret eder.

3 Beğeni

Ön Sinyallerle İlgili Ek Bilgiler
Ek olarak uzak sinyallerle ilgili dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.
Eğer sinyal sadece ön sinyal başlığı (Vr) içeriyor ise, size hala birçok farklı şey anlatabilir – ama bu farklılıkların farkında olmalısınız, çünkü onlara tepki vermeniz gerekiyor.
Eğer ön sinyalde beyaz ışık varsa, sinyal ana sinyali bildirmiyorsa ve sinyalde Ne2 tabelası yoksa o sinyal ön sinyalin tekrarlayıcı sinyalidir. Bu sinyaller ön sinyalin durumunu belirtir ve ana sinyal ile ön sinyalin arası uzak ise yerleştirilir.
Eğer ön sinyalde beyaz ışık varsa ve ana sinyal ile aynı gösterime sahipse veya Ne2 tabelası varsa bu sinyal tamamen ön sinyaldir ve beyaz ışık size ana sinyalin normalden daha yakın olduğunu işaret eder.
Bazı örnekler:

1 Normal bir ön sinyaldir. Altta bulunan Ne2 tabelası bu sinyalin bir ön sinyal olduğunu ve ana sinyalin durumunu belirttiğini işaret eder. Böyle bir ön sinyal gördüğünüz zaman PZB sisteminde onaylama tuşuna basmanız gerekir.

2 Örnek sinyalde gösterilen sinyalin bir değişiğidir. Bu modeldeki ön sinyalin tek farkı üzerindeki beyaz ışıktır. Beyaz ışık öndeki ana sinyalin normalden daha yakın olduğunu işaret eder bu nedenle bu sinyale daha hızlı tepki vermeniz gerekir. Böyle bir ön sinyal gördüğünüz zaman PZB sisteminde onaylama tuşuna basmanız gerekir.

2 Beğeni

Bu varyasyonda, sadece örnek sinyal ve beyaz lamba var. Ne2 tabelasının olması bize bunun ön sinyal olduğunu işaret ediyor ve beyaz lambanın bulunması bize ana sinyalin normalden daha yakın olduğunu işaret ediyor. Böyle bir ön sinyal gördüğünüz zaman eğer sinyal düzenine göre gerekiyor ise PZB sisteminde onaylama tuşuna basmanız gerekir.

Bu varyasyon üsttekinden biraz farklı, Gördüğünüz gibi Ne2 tabelası yok. Sadece beyaz lamba var, bu öndeki ön sinyalin tekrarlayıcı sinyali olmuş oluyor eğer öndeki sinyal uzakta ise tekrarlayıcı sinyaller konur. Böyle bir ön sinyal gördüğünüz zaman PZB sisteminde onaylama tuşuna basmanız gerekir.

2 Beğeni

Ks Sinyallerine Ufak Bir Göz Atalım

4 Sinyalin hat üstünde görünüşü.

{FC33A1B7-3032-4FCB-B854-53528D107119} copy Beyaz rakam, sinyalin üstünde – Bu sinyalden sonraki hız limiti (x10).

ks1 Sinyalin okunuşu – direkte bulunan tabelalar bu sinyalin ana sinyal mi yoksa ön sinyal mi olduğunu işaret edecektir. Bazı Ks sinyalleri yanıp sönerken, bazıları sabit yeşil ışıklı olabilir.

{C26E037E-4214-46B7-9F4B-EAAC0E765140} copy Sarı rakam, sinyalin altında – Sonraki ana sinyalden sonraki hız limiti (x10).

mastabsolut Bu sinyalin ana sinyal olduğunu işaret eder.

ksmastvs Bu sinyalin ön sinyal ile aynı durumda olduğunu işaret eder.

ne2 Ön sinyal bilgisi içerdiğini işaret eder

2 Beğeni

Ks Sinyallerinin Anlamları

ks1 Ks1-Yeşil: Hız limitlerinde sürüş yapabilirsiniz.

ks1b Ks1+Zs3-Yanıp Sönen Yeşil: Hız limitiniz düşecektir, sinyalin altında bulunan hız tabelasına göre sürüş yapınız.

ks2 Ks2-Sarı: Geçiş serbest, bir sonraki ana sinyal kırmızı.

ks0 Ks0-Kırmızı: Bu sinyali geçmeyin, hat meşgul veya engellenmiş olabilir.

2 Beğeni

Ks Sinyalleri

Ks Sinyalleri, Hv sinyalleriyle aynı bilgiyi sağlar, ancak daha yoğun bir şekilde. Ks Sinyalleri, sağlanan bilgileri tek bir ışık kümesine sığdırmayı amaçlar.
Örneğin, aşağıdaki iki sinyal benzer bilgiler sağlamaktadır. Bir sonraki ana sinyalde hızın düşmesini bekleyin (Ks - 40 km/h, Hv - 60 km/h). Ks sinyalinde Ne2 tabelasının bulunması, bunun kesinlikle uzak mesafe olarak kullanıldığı anlamına gelir

6

2 Beğeni

Aşağıdaki sinyaller sağlanan bilgiler bakımından birbiriyle aynıdır. Bu varyasyonda beyaz lamba ile Ne2 tabelası verilmiştir. Bu bilgilere göre bir sonraki ana sinyal normalden daha yakındır ve durumu kırmızıdır.

7

Üstte bulunan sinyal ile altta verilen sinyali karşılaştırdığımızda solda bulunan Ks sinyalindeki beyaz lambanın değişik bir yerde olduğunu gözlemliyoruz.

8

Ne2 tabelasının yokluğundan anlaşılacağı üzere, bu iki sinyal ön sinyalin tekrarlayıcı sinyalidir. Fakat dikkat ettiyseniz bu sinyalde beyaz lamba sol alt kısımda. Bu durum sinyalin ön sinyal olduğunu işaret eder.

2 Beğeni

Güvenlik Sistemleri: PZB

Başlatma: sistem kısıtlı görüntüleme ile başlar. Eğer 550m ilerinizde 500hz veya 1000hz magnet aktif değil ise salabilirsiniz.

Onaylama İşlemi: Ön sinyal 100km/h altında hız düşürme, durma, 40 km/h talimatı veriyor ise sinyali geçtikten sonra PZB onaylama şalteri çekilir ve bırakılır.

Salma işlemi: Sürücü bilgisayarında 1000hz lambası yanmıyor ve 550 metre ileride aktif bir 550hz veya 1000hz yoksa PZB salma şalteri çekilir ve bırakılır. Bu sayede sınırlamadan çıkılır.

Kırmızıdan Geçme: Eğer kırmızı sinyalden geçmek için izin alındıysa 40 km/h altında olmak kaydıyla kırmızıdan geçme butonuna basılır ve geçiş yapılır.

PZB Sisteminde Acil Frenden Sonra Yapılacaklar: Araç durduktan sonra PZB salma şalteri çekilip bırakılır, ivme kolu ve fren kolları normal pozisyonuna çekildikten sonra sürüşe devam edilir.

PZB Modları

{332764C9-40E3-4451-82D5-6251A6C60171} PZB O Modu (Obere)
Yolcu servisleri için

{D5B0DC85-0171-46A4-BFEE-CE266CBEFF69} PZB M Modu (Mittlere)
Hafif yük servisleri için

{6B58039F-A11C-4021-9EFF-C24069DD3B9E} PZB U Modu (Untere)
Ağır yük servisleri için

3 Beğeni

PZB Hız Tablosu

3 Beğeni

Genel olarak hiç bir şeyden bahsedilmiyor ki :slight_smile: o kadar kolay olmadığı bellidir zaten tren kullanmanın

1 Beğeni

Tabloda en fazla hız 165km/h diyor, ICE servisi için geçerli değil mi bu anlattığınız tüm sinyaller? Onun da kokpitinde PZB ile ilgili şeyler vardı. Gerçi daha ilk kez öğreniyorum, yanlış anlamış da olabilirim kusuruma bakmayın :slight_smile:

1 Beğeni

ICE 200 km/h ve üzerine çıktığı zaman LZB devreye giriyor :slight_smile:

1 Beğeni

Daha doğrusu şöyle söyleyeyim ICE LZB sistemine bağlandıktan sonra kademeli olarak 250 km/h hıza çıkartılıyor. Yani PZB devrede olmuyor o sırada.

1 Beğeni