Teknoloji ve Bilişim Haberleri [Ana Konu]

Teknoloji ve bilişim haberlerini buradan paylaşabilirsiniz. :slight_smile:

Daha 1000’lere Yeni Geçtik: NVIDIA’nın RTX 4000 Serisi Ekran Kartları Beklenenden Daha Erken Gelebilir

Twitter’da donanımlarla ilgili sızıntılar yayımlayan kullanıcılardan biri, NVIDIA’nın RTX 4000 serisi ekran kartlarının 2022’nin sonunda çıkabileceğini iddia etti. Kullanıcı, işlemcinin TSMC tarafından üretileceğini 5nm’lik transistörlere sahip olacağını da ekledi.

Ekran kartı tedarik sürecinde uzun süredir devam eden bir sorun olsa da kart üreticileri teknolojilerini geliştirmekten geri durmuyor. Yeni söylentiler, NVIDIA’nın Lovelace kod adını alacağı düşünülen yeni nesil ekran kartlarının 2022 yılında, beklenenden önce çıkabileceğine işaret ediyor.

TSMC tarafından 5nm’lik transistör teknolojisiyle üzerine üretilecek olan işlemciye dair söylentilerin kaynağı Twitter’da aktif olan Kopite7kimi adlı, donanım sızıntıları yapan bir kullanıcı. Kullanıcı, bir yorumu yanıtlarken yeni GPU’ların 5nm’lik transistörlere sahip olması hâlinde 2022 yılının sonuna doğru çıkacağını ve çok pahalı olacağını ifade etti.

İşlemcinin TSMC tarafından üretileceği yönündeki iddialar güçlü

tsmc

Daha önce RTX 4000 serisi ekran kartlarının 5nm teknolojisiyle üretileceğini iddia eden Kopite7kimi, bu iddiasının yanın üretimin Samsung tarafından yapılacağını eklemişti. Kopite7kimi şu anda işlemcinin TSMC tarafından üretileceğini söylüyor. Bu iddia; Greymon adında, yaptığı sızıntılarla ünlü bir kişinin iddialarıyla uyuşmakta.

Greymon, Lovelace GPU’larının TSMC tarafından 5nm’lik transistörlerle üretileceğini hatta teknolojinin bir adım ileri taşınarak (N5P) Ampere mimarisine kıyasla daha yüksek bir performans sunulabileceği teorisini ileri sürmüştü.

5 Beğeni

en az 20 000 TL

3 Beğeni

iPhone 13 serisi, düşük dünya yörüngeli (LEO) uydu iletişim moduna sahip olabilir.

Apple söz konusu olduğunda isabetli tahminleri ile tanınan analist Ming-Chi Kuo, bir yatırımcı notunda iPhone 13 serisinin düşük dünya yörüngeli (LEO) uydu iletişim moduna sahip olmasını beklediğini **[söyledi. Bu, bir iPhone 13 kullanıcısının standart 4G/5G baz istasyonu kapsama alanı içinde olmasalar bile mesaj göndermesine ve telefon görüşmesi yapmasına olanak tanıyabilecek bir özellik.

Bloomberg, Apple’ın iPhone akıllı telefonlarına veri göndermek için uydu teknolojisini kullanma konusundaki araştırmalarını ilk olarak 2019’daki bir haber ile bildirmişti. Öte yandan bu özelliğin 2021 iPhone 13 serisinin bir parçası olarak gelebileceğini ilk kez duyuyoruz. Hatta Kuo, gelecekte LEO uydu iletişiminin yakında çıkacak olan Apple AR kulaklığı, Apple Car ve diğer Nesnelerin İnterneti aksesuarları tarafından da kullanılabileceğini tahmin ediyor. Analist, iPhone 13’ün Qualcomm X60 temel bant modem yongasının özelleştirilmiş bir sürümünü kullanacağını söylüyor. Bu çip, uydu üzerinden iletişime destek sağlayacak.

Uydu üzerinden mesaj göndermenin ve arama yapmanın yalnızca iMessage ve FaceTime gibi Apple servisleriyle çalışıp çalışmadığı, yalnızca nadiren kullanılması amaçlanan özel bir acil durum mesajlaşma modu ile sınırlı olup olmayacağı belirsiz. Uydu özelliklerinin GPS gibi ücretsiz olup olmayacağı veya ilgili kullanım ücretleri ile birlikte gelip gelmeyeceği de belli değil.

iPhone 13 serisinin Eylül ayında duyurulması bekleniyor.

2 Beğeni

Geçtiğimiz aylarda Apple’ın elektrikli otomobili için tarih verildiğini sizlerle paylaşmıştık. Uzun yıllardır merakla beklenen bu araç için bir heyecan verici gelişme daha yaşandı. Bilgilere göre Apple’a bağlı olduğu düşünülen bir şirket, Arizona’da bir araç test alanı satın aldı.

Yıllardır beklenen fakat sadece kendisine işaret eden haberlerle takip edebildiğimiz Apple Car, hala gizemini korumakta. Apple’ın bu araç için yaptığı yatırımlar sürekli karşımıza çıkıyor. Eski Mercedes mühendislerinin işe alınması, büyük otomobil üreticileriyle yapılan görüşmeler ve daha niceleri, Apple’ın otomobil konusunda ciddi olduğunu gösteriyor.

Son gelişmede ise Apple’a bağlı olduğu düşünülen bir firma, Arizona’da bir araç test alanı satın aldı. Burayı satın alan şirket için oldukça gizemli olduğunu söyleyebiliriz. Asıl sahibini saklayan ve Apple’a bağlı olduğu düşünülen bu şirket, söz konusu alan için tam 125 milyon dolar ödedi.

34 parçadan oluşan test alanı için 125 milyon dolar nakit ödendi:

Test Alanı

Söz konusu satın alımın tarihi 25 Haziran 2021 olarak karşımıza çıkıyor. Route 14 isimli şirketin satın aldığı alanı direkt olarak Apple’a yorumlayabileceğimiz bir kanıt henüz yok fakat bu test alanını satın alan şirketin ya da kişinin hem alanı derhal kullanmaya niyetli olduğunu hem de 125 milyonu nakit olarak peşin verebilecek kadar zengin olduğunu düşündüğümüzde akıllara ilk Apple geliyor.

Route 14’ü ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Greenberg Traurig Hukuk Bürosu tarafından yönetilen bu şirketin asıl sahibinin kim olduğu gizemini koruyor. Fakat biraz geçmişe gittiğimizde, ipin ucunun yine Apple’a vardığını görüyoruz. Zira 2015’te bu alanı kiraladığı ortaya çıkan Route 14, tam da o zamanlarda Corporation Trust şirketinin bünyesine girmişti. Bilgilere göre o zamanlarda Apple’ın, Corporation Trust’ta görüşmeleri bulunuyordu.

Daha önce tarih verilmişti:

Apple Car

Daha önce Apple’ın elektrikli aracı için tarih verilmiş, üstüne LG’nin de işin içinde olduğu söylenmişti. Söz konusu iki şirket arasındaki anlaşma sağlandığında bilgilere göre 2024 yılına kadar bir Apple aracı prototipi göreceğiz. Bu bağlamda araç test alanı satın alınmasının -Apple’ı direkt olarak gösteren bir kanıt olmasa da- normal bir hareket olduğunu söyleyebiliriz.

1 Beğeni

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’ın bütçe dostu ve direksiyonu olmayan bir Tesla üretmek istediği iddia ediliyor. Musk ile mühendis ekibi arasında gerginliğe yol açan konseptin numunesinin hâlihazırda üretilmiş olduğuna dair söylentiler de mevcut.

Tesla CEO’su Elon Musk’ın tamamen otonom, bütçe dostu bir Tesla üreteceği iddia ediliyor. Tesla’lar hâlihazırda hiçbir müdahale olmadan sürüş gerçekleştirebiliyor ancak buradaki tam otonom ifadesinden kasıt, araçta herhangi bir direksiyon ve pedal bulunmayacak olması.

Çarşamba günü Tesla bünyesinde gerçekleştirilen bir toplantıda, Musk’ın çalışanlarına 2023 itibarıyla 25,000 dolarlık bir otonom aracın üretimine başlamak istediğini söylediği iddia edildi. Musk, yeni araçta direksiyon bile bulunmayacağının sinyalini, “Bu araçta direksiyon ve pedal olmasını gerçekten istiyor muyuz?” sorusunu sorarak verdi.

Batarya üretiminde verimin artırılması maliyeti düşürüyor

tesla batarya

Musk, 2020’de gerçekleştirilen Batarya Günü etkinliğine, Tesla’nın 25,000 dolarlık bir araç üreteceğini duyurmuştu. Şirketin CEO’su, düşük fiyat etiketini batarya hücrelerinin daha verimli bir şekilde üretilebilecek olmasına dayandırıyor.

Elon Musk’ın direksiyonsuz Tesla konseptinin şirketin mühendisleriyle arasında gerginliğe yol açtığı, ancak bir prototipin hâlihazırda üretilmiş olduğu söyleniyor. SpaceX kurucusu Musk, geçmişte Tesla’nın tam otonom araç üretimi konusunda aşırı özgüvenli davranmıştı.

Musk, Tesla araçlarının karıştığı korkunç kazaları takiben yakın zamanda yaptığı bir açıklamada, otonom araç üretmenin düşündüğünden daha zor olduğunu itiraf etmişti.

Haber metinleri sana ait değil. Siteyi başkasıyla papaz edeceksin. Webteknodaki kopya haberleri niye burada okuyalım? Kişiye ait yorum ve metin olmadıkça bizim için burada önemi yok. Ayrıca yine o sitelerin tweetleri de yer alsa önemsiz. Yani bunu bu günlerde belirtmem de anormal çünkü bunları aştık.

4 Beğeni

Benim olduğumu söylemedim zaten, neyse başka bir şey paylaşmam :slight_smile:

Güney Koreli otomotiv devi Hyundai’nin 2020’nin sonlarında satın aldığı ABD merkezli Boston Dynamics’in Hyundai Motor Grubuna bağlı olan Kia’nın Güney Kore deki fabrikasının güvenliği için robot köpek (Yanlış hatırlamıyorsam adı galiba Oscar dı) kullanılıyor :joy:

2 Beğeni

Çinli teknoloji şirketi TCL’in hem katlanabilen hem de uzayabilen telefonu :rofl:

Not: Konsept bir telefondur, üretilme durumu hakkında herhangi bir gelişme yoktur.

https://www.webtekno.com/samsung-galaxy-s22-ultra-basin-gorselleri-ortaya-cikti-h118815.html

Ultrası 30.000 tl olur artık :joy:

https://www.webtekno.com/samsung-galaxy-s22-ultra-yeni-goruntuleri-ortaya-cikti-h119143.html

Ne S22 Ultrası lan bu bildiğin Note 20 Ultra :joy:

image

Şu kameradaki centiği çıkar yanına 1-2 birşey koy al sana s22 ultra

:open_mouth:

1 Beğeni

BMW’nun, CES 2022 etkinliğinde tanıttığı ve renk değiştirebilen aracını tanıttı.

1 Beğeni

Samsung’a göre otonom araçlar için sürüş yakın gelecekte buna benzer olacak.

4 Beğeni

Ameca’nın, CES 2022 etkinliğin de insanlarla olan sohbeti

1 Beğeni

VNTANA’nın, IG ve Meta arasında yapılan anlaşma ile birlikte, 3D reklam özelliği geliyor…

Yapma be :cry: :sob:

1 Beğeni

Intel, güçlü bir giriş yapacak gibi…

3 Beğeni

Bunu hayatta ülkemize getiremezler hadi getirdiler direk asfalttan ve betondan çalarlar ve iş parke taşlı yol gibi su aldı mı çöker birikintiler olur yola inen veya geçen hayvan o suya dokunur çarpılır.