Sanal Gerçeklik Gözlükleri [Tavsiyeler, Sorunlar, Çözümler vs.]

Selamlar aslında bu konuyu uzun zaman önce açacaktım ancak maalesef yaşadığım bazı donanım sorunlarından dolayı pek içimden gelmedi. Bugün bu sorunları nihayet çözebildim ve sitede bu işin ne olduğunu merak edenler, sanal gerçekliğe adım atmak isteyenler varsa tecrübelerimi ve tavsiyelerimi aktarma gereği duydum. Ayrıca aynı/benzer sorunları yaşayanlar olursa bu konuya yazabilirler.

Şimdi öncelikle meselenin ne olduğunu kısaca anlayalım. Normal şartlarda standart herhangi bir ekranda oluşan görüntü düz bir zemine yayılan piksellerle aktarılıyor. Yani görüntüyü düz bir yüzeye bakıp görüyoruz. Bunun bir ilerisi projeksiyon mantığıyla yapılan şuna benzer olaylar;

Bunlar deneyim açısından VR gözlüklere kıyasla daha düşük maliyetli çözümler olabilir. Burada mesele bunlardan hariç derinlik ve durumsal farkındalık olayı ki bu da VR gözlüklerdeki temel prensiplerdir. Onu da şöyle örnekle anlatalım eskiden sık sık sağda solda karşımıza şuna benzer görüntüler düşerdi;

Bu iki görüntü temelde aynı gibi görünüyor olabilir fakat öyle değil. Görüntünün biri üç boyutu diğeri ise derinliği oluşturuyor. İki görüntü birleştirildiğinde de gerçekte olduğu gibi deneyimlediğimiz 3 boyut ve derinlik algısı oluşuyor. VR gözlüklerdeki görüntü de tamamen aynı prensiple çalışıyor;

Tek fark görüntü tek seferde işlenmiş ve sabit değil. Siz bir oyunda VR özelliğini aktif ederseniz, baş hareketlerinizin tamamını (hatta nabız hareketlerini bile algılayacak kadar hassas sensörlerle) ve 3 boyutlu derinlik algısını durumsal farkındalıkla beraber neredeyse gerçekteki gibi deneyimliyorsunuz. Bu “gerçekçi” olma durumunu da gözler ve beyin kabul ediyor fakat sarsılmalarda ya da yüksekten düşme gibi durumlarda vücut sabit olacağından mide bulantısı ya da baş dönmesi gibi yan etkiler oluşabiliyor.

En ucuz deneyim için Rift S

Bu cihazlar müthiş pahalı şeyler. Üzerlerindeki hassas sensörler üretim maliyetlerini doğrudan artırıyor. Aslında bu cihazları alırken para verdiğimiz tek şey sensörlerdir. O yüzden çok kıymetli ve deneyimlenmesi gereken bir teknoloji bana göre. O yüzden ben de bu kervana Rift S’le girdim ve cidden dönemine göre fazla iyi. Ha bundan iyisi var mıdır elbette vardır ama fiyatlarını görünce yoktur diyorum :smiley: Mesela;

Şaka değil he gerçek bunlar.

O yüzden 5-6 bin TL’ye Rift S fakir kebabıdır, piyasanın tofaşıdır, işini yapar yani.

Ama başta da söylediğim ve herkesin başına bela olmuş şu sorununu da biraz anlatayım. Herkeste sorunlar farklı gibi görünse de tek sorun Rift S’in sistemlerden yeterli gücü alamaması. Yani, atıyorum oyun esnasında 15-20 dakikada kendi kendine kapanıyor ve oyun çöküyor aşırı berbat bir durum. Bunu koca koca şirketler çözemiyor ama gariptir sıradan bir USB çoklayıcı çözüyor. AMD sistemlerde durum böyle Intel için de başka sorunlar var. Aynı şey benim başıma geldi ve şu ürünle hallettim;

Geçici bir çözüm mü yoksa kalıcı mı ona da bakacağız artık.

Son olarak eğer bir cihaz almayı düşünüyorsanız kablo bağlantılı olması tavsiyemdir. Airlink, wireless, bluetooth vs. bunlar görüntü gibi önemli bir veriyi düzgün aktarabilen şeyler değiller. Kablo karmaşası olmasın diyorsanız yine size kalmış.

ÖNEMLİ

En iyisini en pahalısını istiyorum derseniz sisteminizin de en iyisinden olması gerekir. Çünkü bu cihazların performansları sizin sisteminizin gücüne göre çalışır. Mesela ekran kartınız kötüyse bu cihazlardan pek de bir şey beklemeyin ya da grafik ayarlarını çöp yapmanız gerekir. O yüzden ortalama bir cihaz almak işinizi görecektir. Ne kadar pahalı cihaz alırsanız sisteminizin de o kadar pahalı olması gerekir, dengeyi ona göre kurun. Mesela benim cihazım 2019 model ve 3060ti ekran kartıyla çalıştırıyorum. ETS2’de bazı ayarları ultradan düşürmem gerekiyor ki düzgün çalışsın yoksa arada takılmalar/gecikmeler oluyor.

Kısacası unutulmuş ya da pek dikkat çekmemiş bir olay bu. Kimi kullanamıyor midesi bulanıyor başı dönüyor kimi (ben deniz gibi) saatlerce kafasından çıkartmıyor. Tavsiye ederim, alın deneyin ucuza var bir şeyler. Zaten bir girdikten sonra bir daha monitörünüze ekmek vermezsiniz.

Sorularınız olursa çözeriz o iş bende :slight_smile:

6 Beğeni

konu için teşekkürler, şöyle projeler de olunca keyfi bir başka

1 Beğeni

Dün izlemiştim tesadüf. Şöyle bir şey yaptırmak isterdim ben pek anlamıyorum.

1 Beğeni

Görselde Apple Vision Pro yok diye Apple’cılar ağlayacak şimdi…

:rofl: :rofl: :rofl:

Ağlasınlar ya Apple kadar marka mastürbasyonu yapan bir firma daha yok.

Selamlar, Meta quest 3s’i nihayet deneyebildim. Ets2’de tiyatro modundan vr moduna geçirmem kısmen zor oldu ama hallettim.

Tek kelimeyle harika deneyim; 1saatlik vr ets2 deneyimimle önceki 1400 saatlik ets2 deneyimim hiç alakalı şeyler değil. Oyuna gerçekçilik katan en büyük şey vr artık.

Şimdi gelelim sorularım; dediğin doğru @bertan06 ; benim kasa salondaki modeme bağlı 5ghz ile, quest 3s de airplay ile buna bağlandı ama görüntü kasıyor (görüntü kasıyor diyorum çünkü ekrandaki preview’de bir kasma yok); ara ara da latency giriyor.

Düşüncem kabloya geçmek; aklıma kısmen yatan kablo da şu;
https://www.amazon.com.tr/Macrobot-Oculus-Quest-Kablosu-aktarımı/dp/B08XK6W6SB/ref=sr_1_2?dib=eyJ2IjoiMSJ9.EFXe85Y5F6lP_Lr_3g4fmzjUqy52ZijuyDNjzOkcU-VYbgxI2rvHpbXgz5x4GqvcPFo8oU4FzpqsUhjgrjndPxPBUV-P6jJrlqKPpnlbGKEr7BtICWtH6CL1H6-ZuSLn2cdtGR89gbRmer0eMG-L3J9rDokDiUAtz4tuMIkzmDVwIQqknhMVx2SiABP-bHjM9u99tWxDu461KeClfb4pnOt2_GzYRXb0kK_yuCAsW8miFHTFPIh4oEKWc5adLSby44eHjeCWw4JbuR12R-DXe36-1M3OadiKb__uLhgBp6MRIq6XuK1ML0KxNYhjHSF8P1BvdC0RjUaPrmHSfXdEoYaRJp23iiIDoFglzOmhC7FVNuAcbuMez0Vvoiczy-pq8euVg5GI1kz_tjR21v6wl4JzZX2RuB0O6_lpnlWY-QGQ9QnLMtmN3Nndv_lZ30t-.WeOY9zZMjYMcg2a2p0nvSm_Y1YuGMWNCrC9u-3PG6WY&dib_tag=se&keywords=quest+link&qid=1736973415&sr=8-2

Onun dışında bir diğer nokta bulanıklık, hem ben gözlüğü kafama göre doğru ayarlayamadım o tarafı var, hadi onu oynatarak ne kadar etkisi olduğunu anladım bi şekilde uğraşıp ayarlıyorum; ikinci nokta öndeki araçları vs. bulanık görüyorum. Grafik ayarları pek doğru olamadı gibi. Tavsiye ayarların var mıdır? veya bunun mantığı nedir? Çözünürlüğü düşürmeli miyim

1 Beğeni

şurada 1280x720 tutmuş çözünürlüğü, scaling’i ayarlamış buradaki opsiyonları da haftasonu bi deneyeceğim

1 Beğeni

@feelgood_inc Hayırlı uğurlu olsun dostum güle güle kullan. VR olayı ciddileştiriyor dediğim gibi başka bir dünya.

Şimdi bu cihazların içine de oyun kurulabiliyor ama Steam oyunlarında durum ne olur onu bilmiyorum. PCVR tarafında SteamVR da var Meta Quest Link yazılımıyla birlikte çalıştırılıyor. Orada airlink, wireless olaylarıyla ilgili optimizasyon ayarları var Quest 3S için araştırabilirsin ama önce cihaza kurmayı dene. Yeni cihaz olduğundan çok bilgim yok ve wireless kullanmıyorum. Bu söylediğim eğer internet hızından dolayı görüntüde karıncalanma tarzı şeyler oluyorsa geçerli. Eğer herhangi bir karıncalanma (benzetmek gerekirse 1080p YouTube videosunun anlık olarak 144p’ye düşüp tekrar 1080p olması) gibi bir durum yoksa görüntüdeki kaymalar ya da anlık stutter tarzı şeyler oyunun grafik ayarlarıyla ilgili. Tabii bu ekran kartına da bağlı mesela 4070ti gibi bir kart kullanıyorsan grafik ayarlarını ultradan high/medium arası yapmanı öneririm. Örneğin ölçekleme ve AA çok kastırır. Ölçeklemeyi 100-200 gibi bir değerde tutup SSAO’yu düşük ya da kapalı yaparak FPS’yi test edebilirsin VR’da bu ayarları düşürünce göze batmıyor. Ayrıca oyundaki çözünürlüğün VR çözünürlüğü ile bir bağlantısı yok. Çözünürlüğü de ellememeni öneririm default neyse o kalsın. Araçların bulanık görünmesi de normaldir bunun için Oculus Debug Tool’da Pixels Per Display Pixel Override ayarı mevcut default 0 olarak gelir. Oyunun grafik ayarlarını düşürüp bu değeri 1.5, 2.0 gibi değerlere çıkartarak netliği artırabilirsin ama kasma yapar. Deneye deneye en optimum ayarı o şekilde bulabilirsin.

2 Beğeni

teşekkürler, yazdıklarını hafta sonu tek tek deneyeceğim.

wireless yazılımı konusunda airlink ve steamın kendi uygulamalarını cihaza kurup denedim ancak modemden sanırım çok verim alamadım (normal pc’lerde de anlık droplar oluyor, 2 modem ve 20+cihaz bağlı evin içinde ondan cihaza suç bulamadım). wireless’e yatırım yapmak yerine ilk dediğin gibi kablo ve/veya çoklayıcıya yatırım yapmak daha iyi olur gibi geliyor.

1 Beğeni

Benim kablodan kastım DP ya da HDMI bağlantısı olan cihazlar. USB-C ve internet ile veri aktarımı düzgün değil. O yüzden diyorum Rift S, HP Reverb G2 V2 gibi cihazları tercih ediyorum diye. Onlar da eski ürünler tüplü televizyona biraz yakından bakınca pikselleri nasıl görüyorsan bu eski cihazlarda da öyle ve fov değerleri de dar, dürbünle bakıyormuşsun gibi görünüyor ama hem bağlantı hem veri aktarımları kusursuz çalışıyor. Bu mantıkta üretilen yeni cihazlar da Quest 3’ten 3-4 kat daha pahalı. Neyse oyunu cihazın kendine yükleyip denedikten sonra bir de interneti kabloyla bilgisayara bağlayıp dene bakalım sonuç ne olacak.

Cidden anlamıyorum içindeki kondansatörlerden mi devre kartından mı kablosundan mı nedir bilmiyorum ama PC’den gelen veriyi ve akımı nasıl bu kadar dengeleyebiliyor? Bilen varsa aydınlatabilir mi? 1 senedir yaşadığım sorunu nasıl çözdü bu gavur :smiley:

Yaklaşık 5-6 saatlik test yaptım. DCS’de Beyaz Kartallar’ın Kafkasya sunucusunda yaklaşık 3 saatlik görev + 2 saat de normal uçuş. Sonuç olması gerektiği gibi mükemmel kopma çatlama patlama yok. Hele şükür ya bunun yüzünden AAR yapamıyordum yarısında gidiyordu :smiley:

Hocam tam aradığım konunun burada olması mükemmel oldu,elinize sağlık öncelikle. Yazdıklarınızı okudum baştan sona. Bende PS5’te kullandığım PSVR2 var. Pc adaptörünü de aldım geçen gün ama steam kütüphanemde maalesef vr oyun yok. ETS ve ATS’nin oynanabildiğini bilmiyordum. Şuan için Türkçe bir rehber yok yararlanacağım. Bir yardımcı olursanız pc cahili biri olarak çalıştırıp deneyim etmek isterim. Şimdiden teşekkürler.

1 Beğeni

Şöyle bir video var işini görür muhtemelen.

1 Beğeni

Kurulum ve çalıştırma basitmiş aslında o kısmı hallettim ama aşırı kasıyor çok ince ayar yapmak lazım anlaşılan. PS5’te GT7 grafiklerini görünce bir heyecan yapmıştım ama burası pc malum o güce ulaşmak için güçlü bir kart gerekiyordur.

Evet dlss desteği olmayan oyunlarda ekran kartının iyi olması gerekiyor. Dlss olunca o kasmalar ciddi oranda gidiyor ama işte hepsinde yok o da.