Otobüslere özel Yeni Türkiye Haritası (1/1 ölçekli İnegöl-Bozüyük)

Hocam selamlar bu haritayı çok övdüm biliyorsun keyifle kullanıyorum. Şimdi ben ben bir karar aldım Ankara Niğde otoyolunu detaylı şekilde kavşakları ve yol boyu bütün detaylarıyla yapmaya karar verdim bu nedenle yardıma ihtiyaç var yol ve ölçek konusunda google earth den şu an tabelaları çıkarıyorum tek tek bütün yol boyu geziyorum bu yolu aslında yapsak birlikte çok fena olur hem uzun bir otoyol hem Türkiye de ki en iyi otoyol benim gözümde ve dikkat çekici konumda bu konuda bi düşünürsen sevinirim inanılmaz zevkli olur çünkü bu yol…

1 Beğeni

Selam Hocam.

madde madde gidelim:

‘‘bu haritayı çok övdüm biliyorsun keyifle kullanıyorum’’:
ben o kadar keyifle kullanamıyorum çünkü malum Bursa tarafında bitmemişlik durumu var. Bursa-İnegöl REWORK diyoruz ama benim için aslında REMADE oluyor. Yani sıfırdan yapılacak.

‘‘Ankara Niğde otoyolunu detaylı şekilde kavşakları ve yol boyu bütün detaylarıyla yapmaya karar verdim’’:
Bakıyorum 320 km. Oran/orantı kurarsak bu şu demek; İnegöl-Bozüyük (56 km) hattı kadar detaylı yapılırsa, tek kişi, ek iş olarak, 5 yıl demek. Başka iş olmayıp günde 10 saat çalışılırsa bu süre inse inse yarı yarıya iner. Katman katman düşünürsek, önce yol çekilecek, ‘‘başa dönüp, sona kadar’’ yoldaki node’lardan rakım ayarlanacak, sonra ‘‘başa dönüp, sona kadar’’ yoldaki node’lardan virajlardaki ve yükseklik farklarındaki ince ayarlar yapılacak (gerçekçilik için en önemli adım), ‘‘başa dönüp, sona kadar’’ kavşaklar, yan yollar, kasabalardaki yollar çizilecek, ‘‘başa dönüp, sona kadar’’ yol kenarındaki bitki örtüsü ve yükseklikler ayarlanacak… bu ‘‘başa dönüp, sona kadar’’ kısmı kaç madde biliyor musun? levhalar, modeller, bariyerler, bitki örtüsü derken yaklaşık 20 kere o 350 km’yi baştan sona taraman gerekecek. ve bu kadar şey yazmama rağmen bu işin imkansız olmasını sağlayan şey: RAKIM. Bu hat 1.000 metre üstünde, yani yukarıda uzun uzadıya yazdığım sebepten 700 metre üstünde çizim yapılamıyor. Rakım sorun olmasa bile batıdaki ve deniz kenarındaki yollar için de bu yazdıklarım hala geçerli o yüzden yazdım. Bir de birleştirme mevzusu varsa, rakım birebir yapılmak zorunda, o yüzden önemli.

‘‘bu yolu aslında yapsak birlikte çok fena olur’’:
Fena olur ama işlerin karışması açısından fena olur :smiley: o kadar çok beraber çizelim teklifi geliyor ki. ben de her defasında aynı şeyi söylüyorum, çizin arkadaşlar, başlayın bir yerden, başkasına ihtiyacınız yok ki. Önce ne çıkarabildiğinizi görün. Sonrasında zaten birileri sizi bulup iş teklifi yapar istediğiniz gerçekten buysa. ‘‘Birleştirelim’’ diyorsunuz ama 2 haritayı birleştirmek de sanıldığı kadar kolay bir iş değil, uzun aylar sürebilecek bir iş. E diyelim ki birleşti. 2 ayrı kısım 2 ayrı belediyenin işi gibi olmayacak, 2 ayrı ülkenin işi gibi olacak çünkü çizim ve yorum farkı olacak. Bu da bütünlüğü bozacak bir şey.

‘‘Türkiye de ki en iyi otoyol, inanılmaz zevkli olur’’:
Hocam benim ve senin için öyle. Ama emin ol %90’lık bir kesim bunu sevmiyor çünkü en nihayetinde bunu bir oyun olarak gördükleri için, dar yol, viraj, fren, retarder, vites, trafik lambası kullanabilecekleri anlar istiyorlar. yani bir şeyle haşır neşir olmak istiyorlar. Öbür türlü gerçekte bile yol hipnozu yapan o yol oyunda emin ol daha da fazla uyutuyor insanı. Bunun önüne geçmek için yol kenarındaki doğayı ve detayları birebir yapsan bile bir süre sonra göz ona da alışıyor. Ben seviyorum çünkü trafiğin akışı 1:1’de çok gerçekçi oluyor. AI kazaları minimuma iniyor. Kimse pek farketmiyor ama 90 hız sınırı olan yerde tırların bazıları 80 ile bazıları 90 ile araçların da bazıları 100 ile bazıları 120 ile gidiyor. Yani daha organik bir akış var. Tabii haritayı yapanın da biraz tr trafiğine hakim olması lazım bunun için. Ama gün sonunda bunlar fark edilmeyen detaylar. İnsanlar işten gelip yarım saat müzik açıp yük teslim edebileceği bir an arıyor huzur bulmak, kafa dağıtmak için. 1:1 bu açıdan büyük kesime maalesef hitap etmiyor. Ben bunu kırabilmek için İl il gitmekten ziyade il-ilçe-ilçe-ilçe-il formülüne yakın gidip, rotayı bu şekilde denk getirmeye çalışıyorum. İsteyen yarım saat isteyen 2 saat sürer.

Yani 1:1 haritada bunları da gözetmek gerekiyor maalesef.

2 Beğeni

çözersin hocam sen biz bekleriz

1 Beğeni

Valla bilmiyom hocam dedim belki 1:2 yaparız diye çünkü bu eğim yükseklik işlerinde bir numarasın emin ol haritanı kullanıyom yolun eğimleri o kadar gerçekci ki şu an yapılan haritalarda bile o detaylara inilmiyor inilse ki zaten zamanları çok alır senin yaptıgın gibi bende dedim bu yolu belki 1:2 yapabiliriz editörde o kadar haşır neşir değilim çünkü sen daha iyisin en azından yolu sen kavşaklarla çıkarsan gerisini ben yapardım diye bi sorayım dedim çünkü dediğin gibi yol uzun 1:1 zaten zor 1:2 denenirdi diye ama olsun dediğim gibi senin harita harikulade devamını beklemedeyim otoyol konusuna gelince bu ankara niğde otoyolunu sık kullanan biriyim aslen o taraflı falan da değilim ancak Türkiye de girdiğim en iyi otoyol KMO yolunu da gittim ancak bura kadar zevkli değil çok sistemli ve harika bi yol burası çevresinden dolayı düzlük ovalar olsun hafif eğimli tepeler olsun sanki bu yolu yapan sil baştan işlemiş gibi oraya o yüzden sorayım dedim canın sağolsun

Estağfurullah hocam can sağlıklık bir durum yok yarın öbür gün ne olacağı belli olmaz :slight_smile:

Ben de ölçek olayına çok yabancıyım mesela. 400 metre gibi bir rakamı baz alıp, oyun haritası ve goggle earth’te kerteriz alıp eşleştirerek oyuna aktarıyorum. Ama rakım değiştikçe kuş bakışı çizilen yolun uzunluğu da değiştiği için başa dönüp tekrar kontrol ederek gidiyorum. O yüzden 1:X yap desen yapamam herhalde şu an :slight_smile:

1 Beğeni

kral eline meğine sağlık bir sonraki projelerinde acaba Isparta Antalya D400 var mı. Karacaören barajından geöen

Harita şimdilik Egeye doğru gider.

1 Beğeni