Merhabalar,
Aranıza yeni katıldım. Bir süredir üzerinde çalıştığım bir projeyi sizinle paylaşmak istiyorum:
Istanbul Ship Simulator
Tek cümleyle anlatmak gerekirse: Euro Truck Simulator 2’nin mantığını alıp denize, İstanbul’a taşıyan bir vapur-kariyer simülasyonu.
Bu isimle Steam’de halihazırda bir oyun mevcut. Ancak bizim hedefimiz ve vizyonumuz o oyundan çok daha ötede.
Bu oyun tam olarak ne?
Basit bir tekne sürme simülasyonu yapmak istemedim, aynı ETS2’deki gibi 2 farklı kimliğiniz var:
Patronsunuz. Bir denizcilik şirketiniz var. Gemi alıp satabilir, özelleştirebilir, hat hakkı alıp satabilir, mürettebat işe alabilir, kasayı yönetebilirsiniz.
Kaptansınız. Şirketinizi kurduktan sonra köprüye çıkıp gerçek zamanlı, 1:1 ölçekli bir İstanbul haritasında, kendi vapurunuzu kullanıyorsunuz. Dümen sizde, yanaşma ve kalkma da sizde.
ETS2’den farklı olarak, kendi filonuzdaki gemilerin de sizinle aynı anda hizmet verebildiğini görebileceksiniz.
Amacımız, gemi fizikleri ve kontrollerini olabilecek en gerçekçi şekilde sunabilmek. Turyol ve Dentur gibi işletmeciler ile zamanında toplantılar yapmıştık ve onlardan da yeşil ışık almıştık. İlerleyen dönemde Şehir Hatları ile de görüşmeler planlıyoruz. Nihai vizyonumuzda ise Adalar ve Yalova hatlarının da oyuna eklenmesi mevcut.
Neler var (ve neler hedefleniyor)?
Şu an elimizde gerçek bir vapurun verileriyle çalışan fizik mevcut. Şu anki test teknesi Kaptan Recep Aynacı, bir Türk Loydu tasarımına (GEMTEK, G-1598 numaralı çizim, 41.95 metre yolcu motoru) dayanıyor. Tonaj, boy, güç, hız gibi değerler kafamızdan uydurduğumuz değerler değil, gerçek gemi kayıtlarından alınıp fizik motoruna işlendi. Bu sayede son derece gerçekçi manevralar ve ağırlık hissi mevcut.
Kooperatif sıra mantığı. Deniz hatlarında iş nasıl yürüyorsa, oyunda da öyle yürüyecek: her gemi kendi hattının kooperatif sırasına bağlı kalacak. Bunu oyunlaştırmak için, haftalık sefer programının kooperatiften geldiği bir sistem planladık. Kaptanlar ise doğru iskeleden zamanında kalkıp doğru iskeleye zamanında yanaşmaktan sorumlu.
Gerçek yanaşma hissiyatı. Akıntıya karşı gemiyi iskelede tutmaya çalışmak, yanaşırken hızlı gidilmesi durumunda skor kırılması ya da cezai işlemler, veya iskeleden ayrılırken dümenin pek bir işe yaramaması, çıktıktan sonra iki motoru aksi yönlerde çalıştırarak kendi etrafında dönme gibi birçok durumu en ince ayrıntısına kadar planlayıp projeye dahil ettik.
1:1 ölçekli Boğaz ve Haliç. Bizce en önemlisi bu. ETS2 gibi 1:19 değil, mod grupları gibi 1:2 değil, tamamen 1:1 ölçek. Peki bu durumda kariyer gelişimi nasıl olacak derseniz, sadece o kısımda takvim sıkıştırması uygulayacağız. Örneğin 1 günlük seferinizi yaptığınızda, 1 haftalık sefer yapmış sayılacaksınız.
Dinamik hava ve akıntı. Rüzgar ve Boğaz akıntısı (lodos, orkoz gibi rejimlere bağlı olarak) zamanla değişiyor. Karadeniz-Marmara sabit akıntıları da gerçek verilere göre işlendi ve oyuna aktarıldı.
Bu oyun ne değildir?
Şu anda bitmiş bir ürün değil. Aktif geliştirme aşamasındayız. Şu an elimizde çalışan bir örnek ürün mevcut: tek gemi, denemelik tek hat (Kabataş - Üsküdar, Dentur hattı ama gemi Turyol’da, biliyoruz), gerçek fizik ve yanaşma sistemi.
Şirket yönetimi, kooperatif sırası, filo, mürettebat gibi kariyer katmanları yol haritasında ama henüz oynanabilir projeye dahil değil.
Arcade bir tekne oyunu değil. Hızlı, sorumsuz bir “gaza bas” deneyimini hedeflemiyoruz. Gerçekçilik ve manevra hissiyatı öncelikli. Arcade modu da olacak ancak, bunun için yazının devamını okuyabilirsiniz.
Fotogrametri ile birebir kopyalanmış bir İstanbul değil. Önceliğimiz oynanabilir Boğaz hatları ve Haliç, doğru iskeleler ve doğru manevralar. Her binayı piksel piksel kopyalamak gibi bir amacımız yok, ve bu, özellikle sadece denizde geçecek bir oyun için son derece verimsiz olurdu.
Projemiz, NAUTIS tarzı bir eğitim/sertifika simülatörü değil. Bu bir oyundur.
Şu an için ticari bir ürün değil. Bu bir tutku projesi olarak ilerletiyorum.
Oyun Modları
- Arcade Modu: Cezalar yok/hafifletilmiş, yardımcı arayüz öğeleri (ipuçları, rota çizgisi, HUD gibi) fazlasıyla var, dışarıdan bakan kamera, basitleştirilmiş ekonomi vb. Yani simülasyondan ziyade bir oyun haline getirilmiş, kafa dinlemelik bir mod.
- Realistic Modu: Cezalar var, yalnızca gerekli arayüz öğeleri, ve yalnızca FPS kamerası.
- Simulator Modu: Cezalar var, yardımcı arayüz öğreleri yok, yalnızca FPS kamera, tam bir simulator.
Neden paylaşıyorum?
Hem projeyi tanıtmak hem de gerçekten bu işi bilen insanlardan bilgiler ve geri bildirimler almak isterim. Ek olarak, sizlerin kıymetli görüşleri, projeye eklenecek yeni hedeflerin de tohumları olacaktır. Proje geliştikçe buradan güncellemeler paylaşmaya devam edeceğim. Sorularınızı ve eleştirilerinizi bekliyorum.
Dipnot:
Ekran görüntülerindeki Kaptan Recep Aynacı 3D modeli, kaba tabirle bizi dolandıran bir freelancer tarafından yapılmıştı. Dolayısıyla kalite konusunda son derece zayıf. İlerleyen süreçte başka bir freelancer’a sıfırdan yaptırılacak.
Dipnot 2:
Bu haliyle oyunun berbat göründüğünün farkındayım. Ancak öncelikli amacımız grafiklerin iyi olması değil, mekaniklerin sağlam olması ve fizik sistemimizin tatmin edici olması. Zaman içerisinde, oyun bileşenleri tamamlandıkça, kaliteli bina modelleri, iskele modelleriyle haritamız zenginleştirilecek, ve daha gerçekçi bir deniz yüzeyi kullanılacak. Hazırladığımız fizik motoru, SSR ile renderlanan deniz yüzeyini CPU ile örnekleyerek geminin ne kadar yüzmesi, ne kadar batması gerektiğine anlık olarak karar veriyor. Bu yüzden görüntü bizim için 2. plandaydı.
Saygılarımla,
Enes















