HORI Force Feedback Truck Control System

Aslında bir moza kök alıp, bu denli bir tır sistemine benzetmeye göre oldukça ucuz kalıyor

Sadece tır sürmek için buna bu kadar para vereceksiniz yarı fiyatına DD alır kalanıyla TSW + button box satın alırsınız istediğiniz zaman direksiyonu değiştirir konfigüre edersiniz. Ki ben Mozayı aldığımdan bu yana düğme aramıyorum kullanmadığım bir sürü düğmesi var.

Gerçek zamanlı kullanıcı deneyimlerini gözlemlemek için en iyi mecra SCS’nin forumu. Forumda Hori Avrupa resmi bir hesap açmış bu güzel bir müşteri ilişkileri yaklaşımı. Setin konusuna gelen son yorumlar üretici sürücüsüyle ilgili düzgün çalışamama sorunlarını içeriyor. Okuyup anladığım kadarıyla sorun, direksiyonun dönüş eksenlerinin çalışmaması ve fonksiyonun sürücü ile kalibre edilememesiyle alakalı. Bunun sonucunda da ETS 2’de manevra hareketleri algılanmıyor. Tablo endişe verici olsa da Hori Avrupa’nın, bu vaka özelinde hızlı bir değişim aksiyonuyla müşteri memnuniyetini sağladığı yazılmış.

Merhaba, set sonunda geldi. Seti incelemeye başlamadan önce setten beklentilerimi baştan ele almamın doğru olacağını düşünüyorum.

• Bu zamana kadar hep “all-in-one” direksiyon setleri kullanmış biri olarak genel performans noktasında tipik bir Logitech setten fazlasının olmayacağını tahmin ediyorum.
  • Setin özel fonksiyonlarının (1800 derece manevra kabiliyeti, zengin buttonbox vb.) sürüş esnasında tipik bir logitech direksiyona göre büyük bir fark yaratmasını bekliyorum. Ürünü inceleyen yabancı içerik üreticileri de Bu konu hakkında beklentimi doğrulayan yorumlar yaptılar genellikle.
  • Dişli motor kaynaklı yaşanabilecek kullanım konforsuzluklarını kesinlikle bekliyorum. Bu, dişli motor yapısının kaçınılmaz bir dezavantajı. Kişisel olarak beni hiçbir zaman rahatsız etmedi çünkü ben genellikle kulaklıkla oyun oynayan biriyim ancak bundan rahatsızlık duyacak çok fazla insan var. Bu dezavantajın bir all-in-one segmenti kullanıcısının DD’ye geçiş yapması için tek başına bir neden olarak görmediğimi de eklemeliyim. Bu, beklenti ve doyum meselesi.

Öte yandan set için yurtdışında birçok arıza rapor edildi. Deneysel bir ürün olduğu düşüncesiyle bunu da normal karşılıyorum. Bu konuda önemli olan husus satış sonrası hizmet kalitesidir. Hori Avrupa, kullanıcılarının taleplerine genellikle hızlı ve aktif dönüşler yapmış. Gizala ile konuştuğumda kendilerinin de müşteri memnuniyetini önemsediklerini ve ihtiyaç halinde gerekli aksiyonları alabileceklerini belirttiler. Kaldı ki satış sonrasında başarılı olduklarına dair çok fazla yorum var.

11 Beğeni

hayırlı olsun deneyimlerini bekliyoruz. bence dişli logitechin eski direksiyonları kadar performans veriyorsa gerisinin bir önemi yok.

Hayırlı olsun,güle güle kullanın.

hayırlı olsun kaça maal oldu size
bende almak istiyorum çünki

Hayırlısı olsun

Öncelikle iyi dilekler için teşekkürler. Seti kurup çalıştırmadan inceledim.

• Hori Türkiye Distribütörü CD Media, Türkçe kullanım kılavuzu bastırıp kutu içeriğine eklemiş. Bu küçük ama çok ince bir detay. 2 Yıl garanti mevcut.

• Set, silüet olarak fazla fazla düğmeleriyle ve tasarımıyla güzel bir görünüme sahip. Direksiyon kısmının masa montaj plakası ağır metalden imal edilmiş. Bu, güven veriyor. Setin her yerinin plastik olduğuna dair şikayetler var ancak daha önce kullandığım setlerin malzeme kalitesini düşündüğümde tahmin ettiğim kadar bir malzeme kalitesi olduğunu gözlemledim. Bence üç modülün de malzeme kalitesi övülecek kadar iyi değil ama sınavdan geçer not alır.

• Direksiyonun kullanımı alışkanlık gerektiriyor. Simit galiba suni deri kaplama. Malzeme kalitesi açısından Logitech G29 direksiyonundan bir farkı yok gibi görünüyor. H-Vites ve Button Box Modülü de keza bir alışkanlık istiyor gibi görünüyor. Kullanıcılar birkaç günlük kullanım sonucu modüle bakmadan doğru tuşa basabildiklerini söylüyorlar ancak çok güvenmediğim bir deneyim paylaşımı bu. H-Vitesin malzeme kalitesi tatminkâr. Sıralı şanzımandan H-Vitese geçmek güzel ama sertlik ayarı yapabilmek harika bir fonksiyon. En yumuşak kademe jöle kıvamındayken en sert kademede vites atmak için güç uygulamanız gerekiyor. Vites geçişlerini bildiğiniz bir aracı tamamen simüle etmek gibi bir imkandan bahsediyoruz. (Eski model / yeni model araçlar da simüle edilebilir vb.) İnce ayar yaparak sizin için optimum sertliği de belirleyerek kullanabilirsiniz. Şemaya göre geri vitese taktığınızda alt tarafta bulunan körük yırtılacakmış gibi bir görsel his veriyor. Bu, rahatsız edici. Umarım zaman içinde yırtılmaz. Pedal, Logitech G29 pedalına göre çok hafif ancak bir o kadar da kalitesiz bir hisse sahip. Ayak boyunda olmadığı için ayağınızın yarısı pedalın dışında kalıyor. Pedal takımı “Hall Effect” ile çalışmakta. Bu teknoloji, potansiyometre ile çalışan pedal takımlarına göre tepkime doğruluğu ve dayanıklılık sağlıyor. Denemedim ama setten beklediğim deneyim avantajlarından biri de pedal takımı.

• Seti bir de POV açıdan görelim. Şikayetler genel olarak direksiyon açısından kaynaklı. “Ayar fonksiyonu eklemeliydiniz.” demişler. Ben beğendim kavramak için elverişli düzeyde eğimi. Gelen şikayetlerden bir başkası da seri manevra esnasında elin analoglara çarpmasıydı. Direksiyonu çalıştırmadan denedim ve şikayetler haklı. 5 kere çeviriyorsanız 2’sinde eliniz analoglardan birine çarpıyor. Çözümü var. İhtiyari olarak direksiyonun altından çevirme işlemini yapmanız ya da -Aerosoft’un setinde olduğu gibi- bir direksiyon topuzu kullanmanız sorunu çözer.

• Onlarca düğme var düğmelerin farklı farklı hissiyatları var tarif etmesi kolay değil ancak genel olarak Logitech G29’dan daha kaliteli hissiyat verdiğini kesin bir şekilde söyleyebilirim. ETS 2’de buton ayarları hazır yüklü galiba test ettiğimde böyle olursa mutlu olacağım aksi takdirde uzun bir kontrol tanıtma mesaisi söz konusu.

• Son olarak piyasada bulunan üç ağır vasıta seti için kısa yorumlar yapmak istiyorum:

Hori: Bir soru sorulmuş seti kaç paraya aldığıma dair… Türkiye yetkili satıcısı Gizala. Satıcının internet sitesinden fiyat bilgisi alınabilir. Bütün malzeme kalitesizliklerine, dişli motoruna ve başka başka dezavantajlarına rağmen satın aldığım paraya değer mi? Cevabı zor, bu fiyatın çok ulaşılabilir olmadığı hepimizin doğruladığı bir mesele. Değerlik, faktörel olarak değişkenlik gösteren bir durum. Ben 12 senedir ETS 2 oynayan bir oyuncu olarak ağır vasıta odaklı trafik sürüşü harici bir sürüş simülasyonunu daha önce hiç direksiyon setiyle oynamadım. Sıkı bir Gran Turismo koleksiyoneriyim ancak hiçbir zaman DD düşünmedim… Kendime şaşırıyorum. Belki Assetto Corsa EVO sayesinde bir all-in-one set daha alırım bilemiyorum. Benim profilimde bir müşteriyseniz değecektir. Bir de yabancı müşteriler şimdiden “2. Nesil” model için “şunu şöyle yapın, bunu böyle yapın” diye feedback veriyor umutla… Garip… ETS 2/ATS’yi fanatizm seviyesinde oynamıyorsanız 2. paragrafta Moza’yı değerlendirelim.

Moza: Moza, TSW ile DD ekosistemleri arasında güzel bir Ar-Ge’ye imza attı. Çok da iyi yaptı ama iyi bir şey yaptı onu da yarım bıraktı. Ben böyle düşünüyorum. Umarım beni tatmin edecek ekipman haberleri alırım Moza cephesinden. Neticede ağır vasıta oyuncularının ne istediğini anlayıp uygulayan setin Hori olduğunu düşünüyorum. Mesela çıkan kol seti -incelediğim kadarıyla- daha çok binek kullanıma elverişliydi sanırım. Sim racing meraklısıysanız, ETS 2, ATS, Fernbus vb. sevginiz de varsa yani ikisi bir aradaysa tabii ki Moza doğru seçim olacaktır… Hatta bu setin hedef kitlesinde olup Moza’yı tercih etseydim R5 bundle değil R9 bundle’ı alırdım “Madem time trial seviyorum interdisipliner performansa yatırım yapayım.” diyerek. Motor kalitesi, malzeme kalitesi vb. -hiç denemesem de- Hori’den öndedir tahminimce. Hori’nin Moza’ya göre ön plana çıktığı mesele tek fiyata her şeyi bitirmesi. Tam teşekküllü bir Moza setin fiyatları Bodrum’un meşhur lahmacunları gibi geliyor bana. Müşteri algısı işte.

Aerosoft: Çok garip bir set. Aceleyle çıkarılmış sanırım. Fiyat etiketi 300-400 Euro bandındaydı galiba. Türkiye distribüsyonu da yok ancak bence getirilebilir. 600 Euro fiyat etiketine sahip Hori setin 1/3’ü ile 1/2’si arasında bir perakende fiyatı olursa iyi bir alıcı kitlesi olur bence. Bütçe segmenti için elverişli bir ürün ancak katalog çekimlerinde dahi “üzgün bakışlı Suzuki Carry” gibi görünen bir set. Bütçesi olan pas geçmeli.

Bir yazı daha yazacağım. Bu yazıda seti ETS 2’de deneyip oyun içi performanstan bahsedeceğim. Dişli motorun ne kadar konforlu olduğu, farklı yol dokularında nasıl tepki verdiği, bu yazıda bahsettiğim el çarpmasının oyunda ne kadar rahatsızlık verebileceği gibi konulara değinmeyi planlıyorum. Bu yazıda değindiklerim, oyun içi performans yazısında değinmemi istedikleriniz ve daha farklı şeyler hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Sevgiler.

7 Beğeni

Bu kadar tuş bir tek bana mı anlamsız geliyor bilmiyorum. Nereye baksam tuş görüyorum. Bunun yerine daha az tuşla, belki az daha düşük kaliteyle (Sonuçta üstünde tepinmeyeceğiz.), daha uygun fiyatlı olsa sanki daha iyi olurmuş gibi. Örneğin aynı markanın yarış direksiyonu 160 Euro iken bu 600 Euro. Arada devasa bir fark var. Başta dediğim birkaç kısıtlama ile belki 400 Euro’ya bile satılabilecekken neden bu kadar gösteriş, pek anlam veremiyorum. Bu haliyle RTX 4080 Super’den güç olarak %30 daha iyi (Haydi VRAM avantajı ile %50 desek yine yetersiz) olup fiyat olarak %100 daha pahalı olan RTX 4090 gibi olmuş :smiley: Yani ekran kartı örneğinden olduğu gibi sırf isminden dolayı da fiyatı şişirmişler gibi duruyor. Ama yapacak bir şey yok, böyle üretmeyi tercih etmişler.

Güle güle kullanın.

Ürünün siparişini nereden ve nasıl verdiniz? Almak isteyenler olur belki.

Buradaki amacın “Direksiyon setinden başka bir ekipmana gerek duymadan oyunu oynayabilmek” olduğunu zannediyorum.
Yine de gereksiz fazla bir düğme skalası olduğuna evet katılıyorum. Muhtemelen oyundaki her spesifik fonksiyon için bir duğme mevcut.

Ürün ön siparişten çıktı. Şu anda stok yok nitekim globalde stok sıkıntısı yaşanıyor. Yazdan önce 2. perakende partisini Türkiye’ye getirirler diye tahmin ediyorum.

1 Beğeni

Direksiyon setini ETS 2’de objektif olarak değerlendirebilecek düzeyde test ettim.

• Genel performansa baştan değineyim, setin verdiği deneyimin binek sürüş için yapılan bir all-in-one setle kesinlikle alakası yok. Yabancı içerik üreticilerinin dediği gibi segmentinde “game changer” bir ürün.
  • Direksiyon ölçüleri, konumu ve fonksiyonları çok elverişli olsa da fazla tuş, küçük tuş demek. Bu da özellikle karanlıkta spesifik fonksiyonları kullanmak isterken oyuncuyu gereksiz bir deneme-yanılma sürecine maruz bırakıyor.
  • Direksiyon kısmında özellikle korna kısmının kalitesiz hissettirdiğini söyleyebilirim. Direksiyon eğimi uzun süre oynarsanız yorabiliyor (3 saat+). Çift dişli motorunun FFB performansı Logitech’ten pek farklı değil (Spesifik yol koşullarında 1-2 tık daha iyi hatta) ancak şaşırtıcı derecede çok daha sessiz. DD gibi pürüzsüz hissiyat zaten beklediğimiz bir şey değil ki seri manevrada pürüz hissediyorum ancak seri manevra esnasında dişlinin sesi büyük olasılıkla dönüş çapının yüksekliğinden kaynaklı olarak yok gibi. En azından oynarken fark etmedim.
  • Çok şikayet alan kamera fonksiyonu atanmış sol joystick’in çarpmalar sonucu gereksiz hareket etmesini Hori, ürün sürücüsündeki bir hassasiyet ayarıyla çözmeye çalışmış. 3 kademeli bu ayarın 3. kademesinde çok fazla takılmalar oluyor. Rahatsız edici bir deneyimdi. Çarpma koruması kapalıyken de çok hassas oluyor. Optimum ayar 1. kademe gibi görünüyor ancak kendimi korumasız oynamaya alıştırmaya çalışıyorum.
  • Vites yine pek kaliteli bir malzemeye sahip olmasa da Logitech G29 vitesinden çok daha konforlu hissettiriyor. Geçişlerin oturganlığı ve mandalların kavrama açısından kaliteli olması, setin genel kalitesi için de olumlu.
  • Buttonbox’a bakmadan temel fonksiyonlara erişebiliyorum (Marş, far, motor freni) ancak bütün buttonbox’ı ezberlemem uzun zaman alacak. Daha dorse yönetimi, kamera değişimi gibi butonlar var…
  • Sinyal ve retarder kolu seti rakiplerine göre cazip kılan en önemli fonksiyonlar arasında. El kavraması çok iyi olsa da buton hissiyatı basit. Güven veriyor, bozulmayacakmış gibi duruyor ama hissiyat konforu vasat. Retarder kolundaki otomatik vites modülünün varlığını sorguluyorum çünkü bir türlü sürekli çalıştırmayı başaramadım. Bu yüzden otomatik vites için vites topuzunu kullanmaktayım ancak asıl keyfi takviyeli H-Vites’ten alıyorum bunu belirteyim. Sinyal kolunda ise zaman zaman sinyal vermek isterken uzunları çalıştırdığım, selektör yakmak isterken sinyal verdiğim oldu. Bu dört yönlü kola alışmak ve dikkat ederek yönetmek gerekiyor.
  • Pedalın alt tarafında bir sabitleme aparatı olmaması konforsuzluk yaratıyor. Parke zeminde ayağınızın altından kayması kaçınılmaz. Buna karşın pedalların hissiyatını Logitech G29’a göre çok daha fazla beğendim. Sürücüde üç pedalın da hassasiyetlerini yönetebiliyorsunuz ancak yaptığım denemeler sonucunda hassasiyet ayarını varsayılanda bırakmak optimum sonucu veriyor zaten.

Daha önce bir Logitech G29’a kol seti, 4 fonksiyonlu buttonbox, kontak ve MAN TipMatic’i referans alan bir otomatik vites modülü yaptırarak oynadığım oyundan bu setle beraber bambaşka bir keyif aldığımı, saydığım olumsuzluklara rağmen söyleyebilirim.

4 Beğeni