SCS kendine gel kardeşim sen bu degilsin
OOOĞĞĞHHH beeee ikinci el tır özelliği geliyor!
tycoon olayı bu duruyor güzel olmuş. yıpranma diye ayrı bir mevzunun gelmesi oyun içi ekonomiyi ve oynanışı değiştirir. bu da daha güzel şeyler gelebileceğine işaret oluyor. hem kısmi yıpranma hem kalıcı yıpranma var. ahh ulan scs sen daha neler yaparsın da neyse açmayalım ağzımızı. sevmesek istemeyiz.
yarın akşam yayın önemli beyler : coşturacak şeyler var yani dsfdsf
Keşke başka birşey isteseydin hocam
artık bir özellik daha duyururlarsa hiç şaşırmam
SCS’nin kimliğini kırdığı bir güncelleme olacak harbiden. Umarız bu şekilde devam eder ve basit ama etkili oyunu ileriye taşıyacak şeyler daha çok görürüz. Oyun ekonomisi değişikliği anlamında uzun yıllar sonra atılmış bir adım.
Bknz:
neyse yarın sabah baya haber yazıcaz. 2 gün gene scsye gitti
yıpranma ve tamir olayı 3 aşamalı falanmış galiba parça aşınması kalıcı aşınma falan tam anlayamadım bunları bir tuşla gene onarabilcek miyiz yoksa başka bir olay mı var acaba?
galiba benim cillop gibi yeni aldığım daf xg’ye konan şoför Patrick, 2.el renault magnumla yetinmek zorunda kalacak…
normal parçalar yıpranırken tamir edilebilir ancak kalıcı şekilde yıprandığında artık komple restorasyona girecek. bu da maliyeti yükseltir.
bu baya güzel oldu bide mevsimler geleydi
Tamam bu geldiyse mevsimlerde gelir,kirlenmede gelir inandım artık.
Fs 22yi takip ediyorlar sanırım.
mevsimler varda, asıl daha sanal şirketler olayı var Simpark şirketi kurulacak daha
Birinci hasar türü şu anda zaten oyunda olan, duvara vurduğunda nasıl %5 hasar alıyorsan hala duvara vurduğunda %5 hasarı alıyorsun
İkinci hasar türü arabayı kullandıkça parçalara gelen hasar, yani arabayı hiçbir yere çarpmadan sürsen bile fren balataların, lastiklerin ve diğer parçalar kullandıkça gerçek hayattaki gibi artık hasarlanmaya, yıpranmaya başlıyor. Bu parçaları onarırken sadece fren balatalarını vb. veya tüm parçaların hepsini aynı anda onarmayı seçebiliyorsun
Üçüncü hasar türü ise arabanın direkt kendisinin yıllar içinde aldığı hasar. Sen arabanın parçalarını ne kadar değiştirirsen değiştir gerçek hayattaki gibi arabanın ilk alınmış hali ile 20 sene sonraki hali aynı olmuyor. Ama ETS 2 / ATS oyuncuları tırlarına bağlı olduğu için gerçek hayattaki gibi tırı satıp yenisini almak istemeyecekleri için aracı komple restore etme seçeneği eklemişler. Büyük ihtimalle çok yüksek bir ücret karşılığında nasıl YouTube’da 40 yıllık araçları içinden dışına, en küçük cıvatasına kadar restore eden insanlar varsa tırını da tamamen restore ettirebiliyorsun
Hazır bu kadar yazı yazmışken güncelleme hakkında görüşümü yazayım. Kullanılmış araçlar olayı FS22’de kullanmadığım için ETS 2 ve ATS’de de kullanmayacağıma emin olduğum bir gelişme olsa bile insanlar istiyordu, o yüzden aferin be SCS. Yeni hasar modeli ise… SCS iki gündür gözlerimi yaşartıyorsun ya mübarek, 1.40 güncellemesini seneler sonra geçebilecek bir güncelleme geliyor
Bu arada şunu da ekleyeyim fark etmemişim:
Duvara vurduğunda yediğin hasarı parçayı tamir ederek veya parçayı değiştirerek giderebiliyorsun.
Fren balataları vb.nin zamanla aldığı "parça aşınma hasarı"nı sadece parçayı yenisi ile değiştirerek düzeltebiliyorsun, sadece tamir etmek bu hasarı gidermiyor.
Aracın zamanla aldığı “kalıcı hasar” yani anlattığım üçüncü tip hasarı gidermenin tek yolu ise aracı tamamen restorasyona sokmak, bu parça tamir etmek veya parça değiştirmekten farklı kendine özel bir olay. Bu hasar siz aracı restore edene kadar kaç kez aracın parçalarını onarırsanız da değiştirseniz de giderilmiyor.
Gün gelecek mevsimler modu ile doğal olarak kirlenme özelliği de gelecek ben inanıyorum
Olley şoförlere yenilenmiş Scania, Magnum, TGX V8, Premium alma fikri çık aklımdan çık.
Balata demişken aklıma geldi.Normalde buraya istediğim bir özelliği hiç yazmadım ama aklımı kurcalayan birtane vardı.
Öncelikle ben programlamadan anlamam.Fakat oyunda bulunan bir mekanikten yola çıkarak birşey yapabiliriz.
Biliyorsunuz çekici fren şiddeti ayarımız var.Yani bunu düşüğe çekerek frene ne kadar basarsanız basın daha zor fren tutmasını sağlayabiliyoruz.Sanırım nereye varacağımı anladınız.fren ısınması.
Oyuncunun belli bir süre içinde ayak frenini ne kadar kullandığını oyun bir kodla algıyabilirse,(en zor kısım bu çünkü bunun için sıfırdan bir kod yazılmalı.)Ve limitin üstüne çıktığını görürse,oyuncunun ayarladığı Çekici fren şiddeti ayarından bağımsız frenlerin daha zor tutmasını sağlayabilir.Bu hem retarderi ve düşük vitesle rampa inmeyi anlamlı kılar.
Ve evet tabiki bu özellik ayarlardan açılıp kapanabilir olacakki her oyuncuya hitap etsin.
Yeni isviçreyi gezen adam fren tutmayınca sövmesin.
İsmi bile hazır “brake fading simulation”.