Ekran Kartının Bir Anda Hızlıca Çalışması

Öncelikle bütün Park sakinlerine Merhaba,

Park’ın en eskilerindenim. Daha önce böyle bir olay gelmedi başıma, olay şu şekilde başladı. Bilgisayarım sapasağlam çalışırken, oyun oynadığım esnada ‘‘Ekran Kartım’’ aşırı hızlı bir şekilde fanlarını döndürmeye başladı, ardından monitörüm siyah ekran oldu (görüntü gitti) ve bilgisayar o sırada çalışmaya devam ediyordu. Ayrıca bu olaydan sonra Restart tuşuna abanıp sonrasında bilgisayarımı açabiliyordum. Diğer hiçbir şekilde açılmıyordu. Dün yine saçma bir şekilde o kadar sistem istemeyen ve bilgisayarımın rahatlıkla kaldırabileceği ‘‘House Flipper’’ adlı oyunu oynuyordum. Bir anda yine hızlıca ekran kartım çalıştı ve görüntü gitti, bende tekrardan Restart atmak zorunda kaldım. Hangi oyun olduğu farketmeksizin oluyor bu olay, oyun oynamaya korkar oldum cidden. Sadece Ekran Kartı boşta iken (video vs. izliyor iken) olmuyor bu olay.

Araştırdım, internet üzerinde abuk subuk, yok driver’dan yok bilmem ne den yazmışlar. Hiç düzgün bir yardımcı olacak konu veya yazan kişi görmedim hepsi bildiğini uyduruyor bu konu hakkında. Cidden bu konu üzerinden yardım edecek ‘‘Park Sakinlerini’’ bekliyorum konuya… Bana çok yardımcı olmuş olacaksınız cidden… :slight_smile:

PC Özellikleri

İŞLEMCİ - AMD Ryzen™5 1600 AM4 Soket
ANAKART - MSI B450M PRO-VDH PLUS AM4 AMD Ryzen™ DDR4 3200+MHz (O.C.) USB 3.1
EKRAN KARTI - MSI Armor AMD Radeon RX 580 OC (8GB)
RAM - Kingston HyperX Predator Black Edition DDR4 3000 MHz
SSD - Kingston 480GB HyperX Fury 3D Serisi Sata 3.0 (Okuma 500MB / Yazma 500MB)
HARDDİSK - Toshiba 2,5’’ (1TB) 7200 RPM

O sorun gerçekleşip ekran gittiğinde monitör bağlantını ekran kartı yerine onboard a takarmısın, belki bir hata mesajı vs. Ekranda görmen gereken birşey olursa siyah ekrana düştüğü için pat diye kapatıyorsun farketmeden.
Ben mesela TV de kullanıyorum, kartım RX570 ve hiçbir türlü açılışta biosa giremiyorum, göstermiyor hiçbirşey ve reset atmak zorunda kalıyorum ama onboard taktığımda rahatça bios ekranına giriyor.

1 Beğeni

Monitörüm ve GPU arasında HDMI bağlı, Onboard’ dan kastın VGA kablo mu?

Yok anakartın HDMI çıkışı

1 Beğeni

Tamamdır çok sağol deniycem bunu :))

1 Beğeni

Ek olarak kartın ayarlarını yaptığınız arayüz programı yüklüdür mutlaka, onuda kontrol edin, istemeden OverClock, Gameboost vs kartın maximum ayarlarını zorlayan hatta aşan herhangi bir moda geçmiş olabilir.

1 Beğeni

Radeon Software Adrenalin 2020 Edition kullanıyorum. Performans modun da kullanıyorum, Oyun modun da değil, yüklü hatta Bu ayın 7 sinde güncellendi driver otomatik olarak, manuel güncelleme yapmıyorum (WHQL) olmadığı için.

1 Beğeni

Hiç daha önce OC yapmadım, garantili ürün.

1 Beğeni

Adrenalin inde ben eskiden tüm deneysel, optional ne geldiyse yeni driver indiriyordum ama sonra bazı programları bozduğunu farkettim yada ben öyle inandım :smiley: şimdi sadece imzalı onaylı sürücüleri indiriyorum.

1 Beğeni

En iyisini yapıyosun emin ol :laughing:

1 Beğeni

WHQL olmayanlar’ı Win10 kabul edemiyor bazen yazılımsal eksiklikler olabiliyor, o nedenle çok mavi ekran almışlığım oldu :slight_smile:

1 Beğeni

Anakart üzerindeki girişe HDMI kabloyu takarsanız görüntü gelmeyecektir, çünkü AMD’nin Ryzen serisinde “G” takısı olmayan işlemcilerde GPU bulunmuyor.
Benzer bir sorunu ben de yaşamıştım, ancak bende ekran kartı 1 haftalık iken görüntü gittiğinde tamamen gitti, servise gitti, vs. sonuç olarak tamir edilemedi. Sadece oyun sırasında bozulması benim yaşadığım durumda olmadığını gösterir. İçindeki kabloları kontrol etmeniz, oyun anında güç kaybı yaşıyorsa güç kaynağını kontrol ettirmeniz gerekebilir.

Bir sıkıntı yok kablo vs. de. Ama demiş olduğun girişten ben monitöre görüntü veriyordum öncesinde. Sonradan ekran kartından görüntü vermeye başladım.

Fanların sapıtması; sıcaklık değerlerinin artması ve ekran kartının güvenli moda geçmesi dışında bir şey çağrıştırmadı bana. Yani yazılımıyla alakalı bence. Adrenalin’i silebiliyorsan temiz kurulum yap. Eğer yine olmuyorsa önceki sürümlerden birini yükle yapılabiliyorsa.

1 Beğeni

Garantili veya yeni olsa da 2017 çıkışlı bir kart olduğu için, termal macunun eskiyerek iletkenliği azaldığı için ani sıcaklık çıkışlarına sebep oluyor olabilir.
Benzer sorunu aynı kartta yaşayan bir arkadaşımı aradım, ekran kartının termal macununu yenileyerek düzelttiklerini söyledi.

1 Beğeni

Gidip Gözüne Sokmak Lazım Vatan’ın Nasıl İş Yaptınız Siz Diye…

selam. yazilimsal oldugunu dusundugum bir sorun, guncellemeden onceki surumde bu sorunu yasamadiysaniz tekrar ona geri donunuz ve eger kartinizi normal ayarlarda kullaniyorsaniz ekstra yazilimlari kaldirip o sekilde devam ediniz, bios ayarlarina girip fabrika ayarlarina donup kaydetip cikiniz, isi ile ilgili bir sorun oldugunu dusunmuyorum, boyle birsey olsa muhtemelen fanlar kademeli olarak hizlanacagindan bunu farkederdiniz. birde bir yazilim vardi size guc kaynaginin voltajini istediginiz zamanda txt formatinda gosteriyordu. belkide 12 volt cikisinda bir sorun var, programi bir arastirirsaniz voltaj degerlerini sorundan sonra bakip anlayabilirsiniz.programin adi aklima gerlise yazarim…

Olay’ın ben yazılımsal olacağını düşünmüyorum. Eski sürümünde de aynıydı, ayrıca fanlar kademeli olarak hızlanıyor. Yani oyun esnasında çalışan Ekran Kartı’ nın fanı aynı anda hem görüntüyü kesip hemde hızlı çalışmaya başlıyor. Saniyelik bir olay, tabii o anda bilgisayar çatır çatır çalışıyor aslında tek sorun fanların hızlı çalışıp, görüntünün gitmesi.