Sana hemen cevap vermişler
şu ayarlar bozuluyor meselesini düzeltmişler.
Son güncellemeden sonra tüm tuş atamalarım silinmişti. Bir de sanki direksiyon merkezlemesine ayar çekmişler de neden kardeşim zaten iyiydi. Düzgün çalışan bir şeyi bozunca cidden sinirleniyorum. Direksiyon merkezleme hızını 200 yapmak bile kurtarmıyor geri bildirimden ayar yapmak zorundayım, bu sefer de sert oluyor. Düşük hızda da merkezlesin ama yumuşak olsun istiyorum özetle ama ne denediysem ikisini bir yapamadım. Önceden bir sorun yoktu bu konuda. (G29)
G29 ayarını nasıl yaptınız. Ben bir türlü yapamadım. Ayrıca fren ayağınızı çektiğinizde fren yapıyor, basılı tutunca bırakıyor. Bir türlü çözemedim.
Pedala tam basılı iken onaylaman lazım, basıp çekersen ters algılıyor. Oyunun tuhaflığı.
Dönemeyen şoförün yanından (tam köşeden) tecrübemizi kullanarak sorunsuz geçtik.
Tabii ki iç kamerayla. ![]()
Sandbox yani serbest modda 102 hattında gidiyorum da sürelere yetişmek neredeyse imkansız. Işıklar ve trafik derken ilk seferde dört dakikaya kadar geciktik, zaten fotodaki yer son durak aslında, sanırım dinlenme de verilmiyor hat çok kısa olduğu için, sonsuza kadar gidip gelmek gerekiyor asdadasd.
Bu arada konuyla biraz alakalı olarak UE5’e gereksiz yere sallayan kimseler gördüm de sanırım hiç CTS gibi oyunları oynamamışlar. Çünkü oyunda ne takılma ne de anlamsız fps düşüşleri var. Fps çok iyi olmasa da gayet kararlı çalışıyor oyun. Yani fps dalgalanması yok. The Bus da malum aynı motoru kullanıyor ve son güncellemelerle cidden çok akıcı bir hale geldi. Sorunlu motor yoktur, beceriksiz yapımcı vardır bence. Yıllardır böyle düşünürüm.
Öyleyse bahsi geçen yapımlar UE5 ile yapıldığı halde neden takılma yok? ![]()
OMSI 2’deki MAN NLC çok çok çok iyi. Çıktığı ilk gün satın almıştım.
Biraz eksiğini hissettiğim şeylere değinmek istiyorum.
Sandbox denen serbest modda oynuyorum halen de nedense her hatta tek yön süreyi hemen hemen tam yetecek şekilde ayarlamışlar. 2-3 dakika dinlenebilirseniz, şanslısınız. Kendimiz düzenleyebiliyoruz hatları menüden ama keşke doğal hali iyi olsaydı.
Bazı trafik ışıklarının süresi çok uzun, kırmızı ışığın iki dakikayı geçtiği oluyor özellikle tramvay ile kesişen bazı yerlerde. Bakıyorum herkes duruyor
Sanırım bir senkronize sorunu var. Zaten ucu ucuna yetiştiğimiz seferlerde sinir bozucu oluyor bu durum.
Oyun çıktığından beri grafik ayarlarındaki ölçek kendi kendine %87’ye düşüyor. Bu da görüntü kalitesini biraz düşürüyor tabii ki. Mecburen oyunu her açmamda %100’e çekiyorum.
Görüş açısı ayarı sonradan eklendi fakat düzgün bir koltuk ayarı şart ETS 2, Fernbus ve benzerideki gibi. Herhalde ileride gelir.
IBIS denen güzergah ve yolcu bilgilerini görebilip işlem yapabildiğimiz bir ekranın olmaması ciddi bir eksik sayılabilir. Son derece modern ve gerçekten üzerine çalışılmış bir oyunda bunun olmaması tuhaf. HUD denen arayüzü kullanmak zorunda kalıyoruz genelde ve bu da oyunu “arcade” bir havaya sokuyor ister istemez. Sonuçta GTA oynamıyoruz, simülasyon bu.
Dün bir saat 108 numaralı hatta gittim, yapay zeka otobüsün birisi yolda öylece kalmıştı. Nadir olsa da bu gibi sorunlar da mevcut. Sanki arızalanmış da yolda kalmış gibi. Daha da ilginç olan, dönüşte otobüsün halen aynı yerde olmasıydı. Fotoğrafını çekmiştim de atmayı unuttum. Ayrıca o an biraz abartıp körüklü otobüs ile kaldırıma çıktım yol takınınca da maddi hasarla veya yaralanma/can kaybıyla karşılaşmadık. ![]()
Etkili olması için nereye yazmak gerekiyor bunları bilmiyorum fakat yazmak lazım kendilerine.
yapay zeka araçlara dokundurduğun zaman yok oluyorlar ![]()
O da değişiyor nedense. Bazen çarpma sayıyor, bazen kayboluyor.
Nasıl aynı anda kalktık anlamadım ama sanırım yine yolda kalan otobüs yüzünden oyun sapıttı.
Yine uzun ışık süresi sorunu. Sonra trafik de tıkanınca yeşilde de ilerleyemedik. Sonraki sefer yalan oldu. 09.36’da kalkış vardı, halen bir önceki durağın orada ışıktaydım.
Sonuç olarak oyunun kendi hatları tırt ![]()
Bu arada 108 hattının dönüşlerinde körüklü bayağı zorluyor. Tam usta şoförlere göre.
Yapay zekanın odunluğunu saymazsak bir sorun yaşamadım ben dönüşlerde.
Bu dönüşe benzer dönüşler var. 07.20
Yol haritası yani gelecek içerikler hakkında bilgiler paylaşılmış. Uzun bir yazı. Yeni MAN ile ilgili görseller de var. Yeni MAN, konsol versiyonları ve yeni harita geliştirmelerinin 2025 sonbaharında yayınlanması bekleniyormuş. Ne kaldı ki? ![]()
Oyunu geçen hafta indirdim, öncelikle oyun da optimizasyon sorunu yaşadım. RTX 3050 Ti kullandığım hâlde rezalet kasmalar ve donmalarla karşılaştım. Daha sonra grafik ayarlarını düzelttikten sonra, emektar Driving Force GT ile denedim maalesef gene ayarlayamadı ve oynayamadım.
Kısacası bu oyun hâlâ pişmemiş ve oturmamış, fiziklerde beni tatmin etmedi.
Öncelikle, maalesef, 3050 Ti çok iyi bir ekran kartı değil, bunu kabul etmek lazım başta. 3050 ve 3050 Ti 30 serisi için “giriş seviyesi” kartlar sayılıyor. GeForce 30 serisi için 3050 Ti’nin üstünde (güç olarak) tam yedi kart olduğunu söylesem şu an, durum daha net anlaşılır herhalde. Ha bir de unutmadan, 3050 Ti masaüstünde olmayan bir kart, bu da üst seviyeyle farkı daha da açıyor. Öyle ki Techpowerup 1080P için kartı yetersiz bulmuş.
Gönül ister ki bunları konuşmayalım ama gerçekler bunlar ve işin mantığını anlamak için konuşmak lazım.
Optimizeye gelince üstte de belirttiğim gibi optimize bence ne iyi ne de kötü. Ben 3060 Ti ile hiçbir takılma yaşamadım mesela ama orta ayarda 45 fps falan veriyordu. İşlemci de önemli tabii burada, R5 5600 gibi halen özellikle oyunlar için iyi denebilecek bir işlemciye sahiptim. Evet, fps daha yüksek olabilir. Ama dediğim gibi takılma, donma gibi şeyleri hiç görmedim.
3050 Ti’ın 4 GB belleği de bu gibi oyunlar için yetersiz ayrıca. Takılmaların bir sebebi bu olabilir.
Her oyun zaten harika optimizeye sahip olsaydı GTA V veya Forza Horizon 5 gibi, hiç üst seviye kartlara, DLSS gibi teknolojilere ihtiyaç kalmayabilirdi. ![]()
Direksiyon desteği de yetersiz, eski direksiyonları desteklemiyorlar sanırım.
Dün 1.1.3 güncellemesi geldi ancak bazı sorunlar var.
10 dk civarı sürdükten sonra aniden grafiklerde bir hata oluştu. Gölgeler kendi kendine gidip geliyordu. Gölge ayarını kapatıp açtım ama düzelmedi. Örnek video çektim:
Geri bildirim ayarları da bozulmuş gibi, direksiyon kendi kendine sertleşiyor arada mesela.
Durma fiziğine sanki el atılmış. Bence daha iyi olmuş. Eskiden özellikle çok düşük hızda giderken sarsıntısız durmak için aşırı hassas bir pedal ayarı gerekiyordu, şimdi daha iyi gibi.
Ekleme: Moza R3 kullanan birisi de geri bildirim sorununa dikkat çekmiş:
Bu geri bildirim olayı ilk sürümde en iyisiydi, giderek iyileşmesi gerekirken bozuyorlar, ben anlamadım bu işi.
Sorun değil de yenilikler: Alt tuşuna basınca artık fare ile direksiyon kontrolü açılıyor. Bir de varsayılan direksiyon dönüş açısı artık oynanış ayarlarından değiştirilebiliyor.
Esneklik: Yokuşlarda hızlanma iyileştirildi
R2.2b: Daha fazla gerçekçilik için sallanma azaltıldı
Oynanış İyileştirmeleri
Oyun menüsünde yeni direksiyon açısı ayarlama seçeneği
Fare kontrolü artık mevcut! Alt tuşuyla etkinleştirin veya oyun menüsünden kalıcı olarak etkinleştirin
Tramvay ve otobüslerin ara sıra durakları kaçırmasına neden olan bir sorun düzeltildi
Geliştirilmiş yapay zeka araç mantığı ve optimize edilmiş sinyal kontrolü
IBIS sistemi (Lion’s City): Anonslar artık manuel modda doğru çalışıyor
Üç yeni yolcu sesi eklendi
Busbahnhof’a iki yeni geçiş durağı eklendi
Hat Oluşturma ve Kullanıcı Arayüzü İyileştirmeleri
Yeni bir hat oluştururken, bir istasyonun üzerine gelindiğinde artık şunlar gösteriliyor:
- Orada hangi diğer hatlar duruyor
- Seçili hattı kullanan hatlar
Trafik sıkışıklığını önlemek için dolu bir hat seçildiğinde yeni uyarı mesajı
Sistem artık en az sayıda hat atanmış hattı otomatik olarak seçiyor
Daha önceden dikkatimi çekmişti de navigasyona baktığımız için genellikle ya da yolu öğrendiğimiz için önemi yoktu pek ama önemli: Haritadaki rota ile bizim gittiğimiz rota, bazı yerlerde uyumsuz. Örneğin sağa dönmen gerekiyor ama ESC tuşuna basıp haritaya bakıyorsun düz gösteriyor. Ayrıca trafiğe açık olup gidebildiğimiz fakat hatlara dahil olmayan yollar haritada görünmüyor. Bunların kesinlikle düzeltilmesi lazım. Hiçbir oyunda böyle bir şey görmedim.
14 Ağustos 2025 Perşembe yeni güncelleme gelecek. Özellikler:
- Ayarlanabilir koltuklar ve aynalar
- Çok daha fazla yolcu yoğunluğu
- Birçok dilde durak anonsları
- Doğru sinyal kullanımı ve uyumuna deneyim puanı (XP) verilmesi
- Yeni kalkış saatleri sayesinde gecikmelerin azaltılması
Ayrıca DÜWAG GT6 tramvayı ile MAN Lion’s City A26 (14,7 m) ve A47 (10,5 m) araçları DLC olarak yayınlanacak.
Bence aynı otobüs için tekrar para vermek biraz anlamsız, sonuçta uzunluk hariç neredeyse aynı model. A47 bayağı gereksiz bir model, A26 ise ek üçüncü aksa bağlı olarak dönebilen tekerlerle eh işte dedirtiyor. Yine de bağış veya bahşiş gibi düşünülebilir, ona bir şey diyemem. Ayrıca muhtemelen gelecekteki her otobüs ve tramvay için para vermek gerekecek Fernbus’a benzer şekilde.
Kalkış saatleri saçma sapandı cidden, el atılması iyi olmuş. Koltuk ve ayna ayarına zaten denecek bir şey yok, simülasyon olunca şarttı. Umarım haritayı (menü) daha düzgün hale getirirler (üstte yazdığım sorundan dolayı) bir de artık sefer bilgilerini görebileceğimiz bir ekran olur en kısa zamanda. Ek olarak, harita beni biraz soğuttu oyundan. Tamam fiktiv yani kurgusal yapıyorsun da yeterince çeşitlilik göremiyorum, sanki her şey kopyalayapıştır gibi. ETS 2’nin temel haritasını andırıyor.
Oyundan bağımsız genelde en fazla üç gidiş gelişte güzergahları çözen biri olarak, bu oyunda 106 hattını bir türlü kafamda oturtamadım mesela bu yüzden, her yer birbirine benziyor, sağa mı dönüyorduk, düz mü gidiyorduk, sola mı dönüyorduk falan diyorum kaç kere gittiğim halde. Herhalde gelecek sene çıkacak Viyana DLC’si ile bu sorun da çözülmüş olur.