City Transport Simulator 2026 [Ana Konu]

İndirim kovalamak mantıklı olabilir yaz indirimlerinde düşer umarım

Oyunda otobüs içinde hat ve bilet bilgi ekranı yok bu arada. Yolcular biletsiz biniyor. Çok önemli eksik değil ama neden yok anlayamadım. Ama IBIS denen hat seçmeye yarayan cihaz var.

İdare eder ama kesinlikle gelişmesi gerekiyor. İşlevsel olarak da eksikler var. Mesela daha kullanışlı koltuk ayarı (Fare ile görüşü ayarlayabiliyorsunuz ve bu görüş sabit kalıyor ama diğer simülasyonlardaki gibi bir koltuk ayarı yok), üstte yazdığım şey, oyun içi süspansiyona bağlı kafa hareketlerini kapatabilme özelliği gibi. Klima işlevleri yok ama göstermelik bir şey olduğu için önemli değil pek. Cam açma da eklenebilir çok önemli olmasa da. Yine önemli olarak hava seçenekleri eklenmeli.

Sürüş yani hızlanma/yavaşlama/süspansiyon açısından baktığımızda belki de en keyif aldığım otobüs simülasyonu oldu. 20-30 km/sa arası ile gitmek bile oldukça keyifli ki bu önemli bir göstergedir. Üstte de yazdığım gibi OMSI 2’den büyük bir farkı yok sürüş kısmında. The Bus’ı ise ezer geçer bu konuda. Kickdown denen aslında adaptif şanzımana bağlı olan olay da var. Yolun eğimine göre araca daha az veya daha fazla güç vermeniz gerekiyor gerçekteki gibi. (TML’nin yarım yamalak yaptığı şey.) Bir de gerçekte otobüs kullanmadığımdan bilemiyorum da frenler biraz fazla güçlü gibi. Frene %20 basmanız durmak için yeterli mesela. Belki buna el atılmalı.

Sesler iyi ama yine geliştirilmeli. Bu konuda da yine TML oyunlarından kat kat iyi fakat OMSI 2’den biraz geride.

TML’yi fazla gömdük gibi ama gördüğümü söylüyorum. :smiley: Benim uzun zamandır olan iddiama göre Aerosoft TML’ye muhtemelen baskı yapıyor sürüş konusunda. Çünkü biliyorlar ki OMSI 2 içerikleri halen satıyor ve bunlar önemli bir gelir kaynağı. Fernbus ya da The Bus her ne ise bunlardan en az birinde sürüşün gerçekçi olması demek OMSI 2 oyuncularının bu oyunlara kayması demek. Paralı içerikleri kime satacaklar bu durumda? Şahsen The Bus’taki sürüş iyi olsa hayatta OMSI 2’ye bulaşmazdım. Kim katlanır o dandik optimizeye iyi bir alternatif durumunda? Şu anki durumda hem The Bus hem OMSI 2’den para kaldırıyor Aerosoft. Bindiği dalı kesmek istemez. TML yirmi bir yıllık firma ve en az on yıldır Unreal Engine üzerinde çalışıyorlar. Bir fiziği halledemeyecek kadar beceriksiz olamazlar. Ayrıca Fernbus’a da The Bus’a da dikkat edin, her otobüsün mutlaka bir eksiği vardır sürüş konusunda, adeta bilerek bırakılmış açık gibidir. Bu da iddiamı güçlendiriyor. Tabii bu bir iddia, kimseyi suçlamıyorum. Ama şüphelenmek için de yeterli bunlar.

İndirimlere iki hafta var, isteyen bekleyebilir de yeni çıkmış bir şeye indirim yaparlar mı hemen, orası belirsiz. Sözde olan ama gerçekte olmayan ana oyun CTS’ye yapabilirler. Tramvay modu da bu ay başında çıkmış, yeni yani.

5 Beğeni

değer müsaitsen. Zevkle giriyor ve oynuyorum. Bu arada rakamlara alışmamız lazım para hala daha değer kaybediyor. 1350 TLnin bugün pek bi anlamı kalmadı. Oyunları lisanslı almalıyız ki geliştirsinler.

2 Beğeni

Aslında şehiriçi otobüsler çok hızlı gitmedikleri için retarder’in de yardımıyla hızla durabiliyorlar. Ama belki oyunda biraz fazla güçlüdür zınk diye duruyorsa.

1 Beğeni

@bkaakco bu kadar yazdığın paragrafa kısaca cashgrab diyoruz, erken erişim adı altında dolandırılmayın 2 3 özellikle, benim karşı olduğum kısım burası çünkü senin fark etmiş olduğun gibi ekibin sicili henüz net değil

@yoda53 paranın anlamı kalmadı ancak sokağa atacak kadarda değersiz değil, adam terk edip giderse üzer

almanlarda oyun geliştiriciliği fonlanıyor yani orada her şekilde win win, kanmayın bu pazarlama oyunlarına süreğen olmazlar, bitirdik final ürün bu densin yazsın etiketine istediği fiyatı gelin o zaman tartışalım, serinin bilmem kaçı olmuş aynı oyunu yutturuyorlar bknz: TSW
bknz: Farming Simulator (kısmen kabul edilebilir kendi içinde modlanıyor yine birşeyler gelişiyor değişiyor günün sonunda yine sana birşeyler satsa bile almak zorunda değilsin)

1 Beğeni

Yazdığın tamamen yanlış değil ama tanımda sorun var ve biraz öznel bir olgu bence.

Şöyle ki; buna tam olarak dolandırılma diyemeyiz, çünkü para veriyoruz evet ama bir şekilde karşılığını alıyoruz. Örneğin ne kadar laf etsem de The Bus’ta sekiz yüz saat geçirmiş biriyim. Dolandırıldım desem kargalar güler buna. Oyunlara tonla para verip bu oyunları ortalama beş-on saat oynayan yüz binlerce oyuncu olduğunu düşünürsek dolandırılma her yerde sanırım. :smiley:

Buradaki sorun biraz da oyalama, dolandırılmaktan ziyade. Örneğin The Bus’ı ele alırsak yine çok oyunculu mod dediler neredeyse dört sene bekledik. Vaat ettiklerini getiriyorlar ama çok geç geliyor. Hayal kırıklığı oluyor haliyle ister istemez. Bu yapılanlar çok da hoş değil. Kimse iki ayda final olmasını beklemez de dört senede de finale gelemiyorsan orada sorun var, evet.

Daha önce bu sitede yazdığım gibi ben aldığım keyfe bakıyorum, öznel dediğim kısım da bu. Sonuç olarak keyif alıyorsam sorun yok. Verdiğim paraya değiyor demektir.

Bir de oyunların hepsi sorunsuz veya eksiksiz çıkmıyor. Koskoca şirketler rezil şekilde oyun çıkarabilirken bu gibi daha küçük çaplı projelere biraz tolerans gösterilebilir de belki. Ayrıca algıda seçicilik ve geçmişte olumsuz deneyimler olduğu için “Alman oyunu” görünce hemen bir ön yargı doğuyor.

Son olarak, belki beklediğimiz gibi gelişir, belki gelişmez. Evet, ben de çok güvenemiyorum ama şu haliyle de oyuna kötü, alınmaz diyemem. Göreceğiz zamanla. Umarım yıllardır beklediğimiz “adam gibi” otobüs simülasyonu bu olur.

Uzun oluyor da tarzım böyle biraz. Kusura bakmayın. Gıcıklığına yapmıyorum. :smiley:

4 Beğeni

retardar açık oluyor kapatabiliyorsun.

1 Beğeni

Oyuna bugün güncelleme geldi. Güncelleme kurduktan sonra sefere başlamak için butona basınca oyun crash veriyor. Çözebilen var mı?

Unhandled Exception: EXCEPTION_ACCESS_VIOLATION reading address 0xffffffffffffffff

1 Beğeni

Hocam siz yazın saatlerce okuyabilirim resmen içimdekileri döküyorsunuz :laughing: 570 saatlik fernbus deneyimi olarak duygularıma tercüman oluyorsunuz

2 Beğeni

şimdi açtım PCyi. Oyuna giriyorum.

1 Beğeni

bir sorun olmadı .

1 Beğeni

Bende de sorun olmadı. Bu arada haber paylaşılmış, görüş açısı yani koltuk ayarını geliştiriyorlarmış. Otobüs kullanımı iyileştirilecekmiş.

İlgi biraz büyük gibi ayrıca, bakalım. Valla sözler tutulursa harika bir simülasyon görebilme ihtimalimiz bir hayli yüksek. Hem de yıllarca beklemeden olacak gibi. Başta kendimizin geliştirdiği ilk oyun diyerek de A ile başlayana dolaylı da olsa selam çakmışlar. :joy: Nerede olursa olsun geri bildirimleri önemsiyoruz demeleri de hoş, tabii içi boş laflar değilse. Buraya da bakın bari ehehe.

Özetle işi ciddiye alıyor gibiler. Umarım kandırılmayız.

4 Beğeni

Diğer hatlardaki otobüs ve tranvaylarımızla yolda bol bol karşılaşıyoruz. :slight_smile:

7 Beğeni

Ben tutorial kısımlarını yaptım genel olarak stabil, temiz bir oyun olmuş. Önü açık yoksa ue deyip gene patlatabilirlerdi. Omsi havası veriyor. Çok fazla insanın emeği var creditse baktım da kaç tane de oyun çıkardılar. Bu kadar kişi kolay değil deli gibi para yiyen bir stüdyo ama böyle giderse zaten sıkıntı kalmaz. Yine de dönüp dolaşıp aynı konseptte oyun yaptılar.
Bugün birkaç demoya da baktım bazılarından yine midem bulandı üstelik daha önce oyun çıkarıp para kazanmış, kazanmaya devam eden basit konseptli oyunlardı aynı altyapıyı kulllanmayıp sanki ilk defa oyun yapıyormuş gibi amatörlüklerle dolu birkaç şey gördüm.
İlginç yani kendilerini hiç geliştirmemişler istikrarlı bir şekilde devam ediyorlar ne diyeyim bizim oyun yapma sevdamız çok yanlış zamanda oldu daha erken olmalıydı bu ekonomik zorlukla baya problem :frowning:

8 Beğeni

omsiye alternatifimsi bir oyun çıkmış denince damladım; logitech g29 ile deneyen oldu mu? 900 derece → 1400 derece ayarı vs. var mı?

Derece ayarı yok ama gerçekteki gibi üç tur dönüyor. Zaten amaçları sürüşü olabildiğince gerçeğe yaklaştırmak. Diğer konularda çok iyi olmasa da sürüş olarak çok iyi diyebilirim.

3 Beğeni

Bende g29 ayarlarını yaptım ama 900 derece yapamadım sanırım o ayar yok

Bitmiş bir oyunu bugün full dlc 150-200 Dolar arası alırısn. 35 Dolar gelişmekte olan bir oyun için ortalama fiyat zaten , yani üzmez. Güncel halini bile deneyimlemek oldukça tatmin edici. Bir Gamer’san 3-5e takılmazsın.

gta gibi yıllarca bekleyeyim varsın 200k olsun yeterki bitmiş ürün alayım, thebus 50₺ idi aldığımda bugün bile bana göre 50₺ etmez sunduğu içerik :potato:, cts içinde aynı kanıdayım omsi fiziğini gördüm diye kabullenecek değilim,

fsx > msfs tartışmasından farksız benim kıstaslarım, size iyi eğlenceler.

The Bus’a bugünün değeriyle 300-350 TL arası vermişsin :slight_smile: CST’de 2 oyun birden yani hem bus hem tram 500 TL :slight_smile: Kabullenmen gerekmiyor. Üstelik The Bus^tan yıllar sonra ilk çıkışlarında başlamalarına rağmen daha iyi bir performans sergilemiş yapımcıya 500 TL helal olsun :slight_smile: Bir arkadaşıma yemek ısmarlamışım gibi birşey. Oyunu 8 saat oynadım şu an işyerindeyim , bir an önce eve gidip kariyer modunda bir şeyleri düzeltmek için dakika sayıyorum :slight_smile: @bkaakco senin nasıl gidiyor ?