BMC Yavuz 2200 & 1850 Turbo-6 Kamyonları

Bu günkü nostalji durağındaki konuk sektörün mihenk taşlarından 1983-88de üretim bandında olan BMC YAVUZ 1850 ve 2200.

Sektörün mihenk taşlarından dedik çünkü Türk ticari kamyonlarda ilk Turboşjarjlı motor kullanılan modeldir.

Yakın zamana kadar yollarda olan Yavuzları kullanan bi sürü akranım abim emmilerim var. Mesela en başta Umut Süleyman Iri
Türkoğlu Ailesi Ümit Yarar Hasan Çınar Kısmet Haydar Baba Likör İbrahim Yerko reis, sektörün duayenlerinden Ejder Üstek Oktay abi, Denizli Güzel köylü hemşerilerimiz…
Hiçbirinin kötü diyemeyecegi bir aractı.

En büyük avantajı Volvo motoru kullanılmasıydı. Soğukta ilk marsta tok sesle çalışıp ısındıkça tane tane saydırması insanı mest eder o yıllarda kamyon kanserine yakalanan biz ufaklıklar için müzik gibi gelirdi.

Handikapları vardı elbet.
Mesela otomatik ayarlı olmayan frenleri eski tip S fren sistemi ve yeterli basınç yapamayan fren körükleriydi.

83- 84 modellerde yardımcı hidrolik pistonlu dandik bir direksiyon sistemi vardı. Abilerimiz olaya müdahale ederek hidrolik kütüklü direksiyon uydurmuşlardı.

Özellikle 2200 modelinde aktarma organları zayıf geliyordu. 5 ileri Turner şanzıman ve 18200 serisi çift hızlı(takviyeli) difransiyel uyumsuzdu.
Abilerimiz olaya yine müdahale ederek şanzımanı 6-8 ileri ZF ve difransiyeli tek hızlı Arwin Meritor-Rockwell(Devler-iveco cekicilerdeki) ile değiştiriyor ve gayette başarılı oluyordu

Akabinde net 30 ton üstüne çıkan tonajlardan mütevellit arka teraziler ve 7.5luk dar yığma makaslar problem çıkarmaya başlamıştı. Ancak bu sefer BMC daha hızlı davranarak 214-26 6x2 ve 214-36 6x4 modelleri piyasaya sürmüştür.

BMC bir efsaneyi Cummins motorlarla 86 yılında anlaşma yaparak heba etmiştir.
Büyük ihtimal maddi konular gibi gözükse de olayın esas sebebi (Bmcde çalışan Teknik arkadaşlardan aldığım bilgilerle) Volvonun, marka değeri ve imajına ters düştüğünden dolayı BMC nin kullandığı İngiliz Leyland MASTIFF kabini yerine kendi F6 ve F7 Volvo kabini altında üretim yaptırmak istemesi…

Kabin içerisinde göze çarpan sütlü kahve renginde kokpit-direksiyon kısmı ve yine Türk ticari kamyonlarda ilk defa yataklı kabin kullanılmış olmasıdır.

Aşağıda Yavuz modelleri teknik özellikleri ve fotoğrafları var, afiyet olsun.

BMC Yavuz 1850
Motor: TD60C
Güç : 154 bhp 2800d/dk
Tork : 45 kgm

BMC Yavuz 2200

Motor : TD tipinde 60-B Turbo dizel 6 silindirli(VOLVO)
Hacmi : 5,48 litre
Gücü:180 HP(2800d.dk.)
Tork: 53kgm(l900 d.dk)

Yakıt Donanımı: Enjektör pompası :Bosch PES 6 MW
(Smoke eliminatör sistemli)
Debriyaj: Yaprak yaylı,tek kuru balatalı,hidrolık kumandalı Çapı 381 mm.
Diferansiyel: EATON 18220 Tipinde
Tahvil oranı ,6,14/8,38:1
şanzıman: Turner Hema 570 SMS (Eaton)
Tipi :T5C 4060 542 SMJ
Vites: 5 ileri 1 geri
İlave Dingil: Tam terazılı tip
Direksiyon : ZF integral tip,hidrolık
Frenler : Tam havalı kuru tip,her tekerlege ayrı kumandalı servis freni,motor egzoz freni,hava kumandalı,yaylı el freni.
Süspansiyon : Agır hizmet için yari eliptik yapğrak yaylı arka ve ilave dingilde kayıcı makaslar önde teleskopik amortisörler.
Lastikler ve Jantlar :11,00x20-16 kat,8,00x20-10 bijonlu
Şoför Mahalli : Öne yatabilir,çelik yataklı
Elektrik Donanımı :12V akü 12 V 210 aMP/SAAT(2X105)
Alternatör :Bosch N 1
Marş motoru : Bosch J D 3 KW
Kaynak: magazinulasim.com



ETS2 dünyasında yapılan ilk Yavuz modu olacaktır.
Model: Gökhan Demirhan
Düzelemeler Eksik parçaların çizimi Vs: Şahsım tarafından yapılıyor



18 Beğeni

Takipçisi olacağız. Şimdiden güzel bi şey çıkacak gibi duruyor. Çekici şasisi de olacak mı? hani iş yapabilmek amaçlı?

Hehehe tankerci hanımlar .d

6 Beğeni

Hemşerim Halil, benim pederin kamyonudur. Güzel yapıyorsun eline sağlık zaten ETS2’de kesinlikle Yavuz Volvo Turbo-6 eksikliği var. Modellerin şu ana kadar bir ikincisi yapılmadığı için güzel ama işte biraz daha detayları halledersen sana duacı olanlar çıkacaktır. Elinde örnek olarak güzel resimler var. Ben de bir tane aşağıda yüklüyorum. Ön camla kupanın ön trafındaki çıkıntı arasında senin modelindeki gibi aralık çok yok. Farları dışarı doğru çok fazla çıkıntıda değil mesela. Bu senin yaptığın model yeni model bir Fatih’i andırıyor. Yine de tabii ki eline emeğine sağlık. Yavuz hayranı olarak biraz iyi iş çıkaracağına şüphem yok.

image

Kupanın üst tarafında üçgenimsi biçimin düz olması gerek, ön farlar fazla dışarı çıkıntılı, ön farların etrafını çevreleyen dikdörtgen çerçevenin siyah olması gerek, YAVUZ yazısının yanında “powered by volvo” yazması gerek, kapılardaki ve ön taraftaki sihaytan yeşile geçiş renkleri eksik, ön taraftaki sağ ve sol sinyal lambaları siyah olması gerek, ilk çıkan yavuzların iç keman rengi şampanya rengidir, senin yaptığın iç mekan Fatih’in iç mekanı olmuş, hele göğüs ve direksiyondaki mavi fonlu BMC yazısı sadece Fatih’te var, Yavuz’un kadranı Fatih’ten farklı (resimde var), Yavuz’un vitesi de biraz farklı, hasılı aşağıya sol taraftan ve önden çizilmiş diagramları, bulduğum benzemezlikleri yüklüyorum, buna göre yaparsanız hemşehrim duacı oluruz. Şimdiden çok teşekkür ederiz.

gd

gd3

gd2

1 Beğeni

Direksiyonunda Volvo’nun büyük “V” harfi yazan, şampanya rengi iç mekanıyla Yavuz’u ETS2 için hediye edersen çok seviniriz. Bu işleri bilen birisiniz sonuçta. Yavuz serisi, Fatih’ten önceki kamyon serisidir. 1983’te ilk çıkan 1850’ler, Leyland kupasıyla piyasaya çıkmıştır. Onların iç mekanı da siyah renkte değildir.

image

1 Beğeni