Bir Tutku ve Bir Aşk: Yelken

Yelkencilik

Tutku ve Aşkın sularda birleştiği tek yerdir Yelken bana göre. Azcık içinizde aşk varsa deniz için ve yelkenci olmak istiyorsanız sizi bu konu hakkında bilgilendirmek isterim. Yelkencilik kolaydır diyemiyorum. Çünkü sakin havada herkes denizcidir, yelken çok rahat kontrol edilir ancak sert havaya geldi mi mesele işler birden değişir. Bugün bu konu hakkında sizlere bilgi vereceğim.

Yelken Sporu Nedir?

Yelken rüzgar enerjisini kullanarak oluşturduğu kuvvet ile bağlı bulunduğu teknenin hareket etmesini sağlayan özel dizayn edilmiş araçlardır. Yelken özel bir kumaştan yapılır. Bu kumaş ne çok sert, ne de çok yumuşak olmalıdır. Bu kumaşın en önemli özelliği çok sağlam ve esnek bir yapıya sahip olmasıdır. Yelken düz değildir. Her yelkene, özel bir derinlik verilerek yelken üç boyutlu hale getirilir. Yelkeni yıpratan şey, rüzgar, güneş ve denizin tuzlu suyudur. Ayrıca yelkeni gereğinden fazla gergin tutmak da yelkenlerin ömrünü kısaltır. Her yelkenli tekne, kullanma koşullarına göre zaman içerisinde ilk günlerdeki formunu kaybeder.

Yelken, deniz, dalga, akıntı ve rüzgar gibi sürekli bir değişim içinde olan dış kuvvetlerle mücadele etmektir. Bu durum dışarıdan görüldüğü kadar kolay bir durum değildir. Akıntı, rüzgar gibi kuvvetler gözle görülemez, hissedilirler ve bunların etkilerini kestirebilmek için deniz üzerinde zaman geçirmek gerekir. Bu faktörler sadece yaşayarak öğrenilir. Zaten yelken sporunu zevkli yapan da bir çok değişkenin birleşerek bu sporu oluşturmasıdır.

Yelken Nasıl Çalışır?

Yelken hafif torlu bir yapıya sahiptir. Tor hafif bombeli, yani tam düz değil anlamındadır. Bunun sonucunda yelken üzerinde hava basınç farkı oluşur ve yelkeni ileri doğru çeker.

Genelde yelkenler teknelere takılır. Ancak unutulmamalıdır ki, rüzgarın esmediği durumlarda hiçbir yelken kuvvet oluşturamaz ve çalışamaz.

Yelkenin rüzgar altı kısmında hava moleküllerinin gideceği yol, rüzgar üstünden daha fazladır. Bu moleküllerin yelkenden aynı anda çıkmaları gerektiğine göre rüzgar altı taraftaki moleküller daha hızlı gitmek zorundadırlar.

Eğitimi ve Belgesi Nasıl Alınır?

Bunun için bir sürü kurs ve eğitim yeri vardır. Ancak iyi bir eğitim almak için mutlaka önce teorik sonra ise pratik eğitim alınmalıdır. Bunun için benim size önerebileceğim sailing kulübü Old City Sailing kulübüdür. Facebook’ta bunu yazarak bulabilirsiniz. Öncelikle verilecek olan teorik eğitimde size yelkenle ilgili her şey anlatılır. Geminin kıçından tutun başına kadar olan ekipmanlar ve ne işe yaradığı anlatılır. Ardından pratik eğitime gelince ise tekneye çıkarsınız ve hepiniz başlangıçta Miço olursunuz. Teknede her şeyi deneyimlersiniz ve gerçekleştirirsiniz ve ŞANSLIYSANIZ sert havaya denk gelirsiniz. Yumuşak havada herkes yapar ama önemli olan sert havadır. Olur da ilerde kaptan oldunuz ve bunun için bir belgeye ihtiyacınız olacak. Amatör Denizcilik Federasyonunun sınav sonucunda verdiği bir belgeye sahip olmanız gerekmektedir. Amatör Denizci Belgesi yazarsanız ulaşabilirsiniz. İlk bölümümüzü tamamladığımıza göre bu da benden size bir fotoğraf olsun. Ben 8 yıldır yelkenciyim ve severek bu sporu yapıyorum. Gerçek mesleğim Yüksek Elektrik Elektronik Mühendisi’dir:slight_smile:

Hepiniz kendinize iyi davranın :slight_smile:

5 Beğeni

Şahsen hava kara deniz siralama konmasini istense
Kara > Hava > Deniz derdim … Niye bilmiyorum ama deniz diyince nedense hiç bir yanı benim ilgimi cezbedemiyor sadece arasıra yelkenli , kano vs. yarışlarını izliyorum .Yarışları izlemek keyifli oluyor . :canoe:

Tabi herkese göre değişiklik gösterir hocam :slight_smile:

vay be, ne güzelmiş.

orta okulda gitmiştim kursa o zaman anladım benim motor yata uygun oldumu.:grinning:
azimut 43s alıcaktım denize atma,marina birton ıvır zıvırı fiyat şişiyorda şişiyor balkondan izlemek iyidir diyip kapadım konuyu.

1 Beğeni

2 Beğeni