Beni mazur görün ama, simülasyon oyunu başlığı altında, siyasi içerikli bir paylaşım bana pek doğru gelmedi. Oyunda tarikat ayini falan yer almayacaktır sanırım. SCS, DLC tanıtım yazısında, çok çalışma ve endüstriyi temsilen Utah eyaletinin ‘arıkovanı’ olarak nitelendirildiğini belirtmiş. Ayrıca devamında bölgeye eskiden yerleşmiş olan Mormonların bu temsille bir bağlantısı olduğunu ifade etmiş. (Bu kısmı DLC tanıtım yazısında çevirmemişsiniz.) İddia ve söylentilere dayalı, yazarı belirsiz bir yazıyla bağlar kuracaksak, SCS’yi de terör örgütü propagandası yapıyor diye protesto etmemiz gerekiyor o zaman.
Nüfusunun yaklaşık %70’ini Mormonların oluşturduğu (Kaynak) Utah eyaletini de biraz araştırıyım dedim.
Washington merkezli Bilgi Teknolojileri ve İnovasyon Vakfı’nın; Bilgi İşleri, Küreselleşme, Ekonomik Dinamizm, Dijital Ekonomi ve İnovasyon Kapasitesi kriterlerine göre yaptığı sıralamada Utah Eyaleti 50 eyalet içerisinde 9.sırada yer alıyor. Kaynak
1948’den beri Amerika’da yayın yapan, En İyi Üniversiteler sıralaması gibi çeşitli sıralama ve analizlerle bilinen popüler dergi, U.S. News & World Report’un Ekonomi Endeksine göre Utah 50 eyalet içerisinde 2.sırada yer alıyor. (Kaynak) Yine aynı derginin eğitim kalitesi ve standartları sıralamasına göre Utah 10.sırada yer alıyor. (Kaynak)
Anladığım o ki Utah eyaleti ABD’de hatırı sayılır kalitede standartlara sahip bir eyalet. Yani üç beş çapulcunun zırvasıyla geniş ve eğitimli kitlelerin aldatıldığı bir yer olamayacağını düşünüyorum.
Ayrıca inanışları yargılamak ve onları aşağılamak yerine; evrensel insani değerler ışığında, genelleme hatasına düşmeyerek, insanların ortaya koyduğu davranış biçimleri, fikir, bilgi ve başarıları üzerinden değerlendirme yapmanın doğru olduğunu düşünüyorum.
ABD Bağımsızlık Bildirgesinin yazarı ve Devlet Başkanı Thomas Jefferson bir sözünde;
“Politik, dini ve felsefi düşüncelerdeki farkı asla bir arkadaşımdan kendimi uzaklaştırmak için bir sebep olarak görmedim.” diyor. Bu temeller üzerine kurulan sistem sayesinde yüzlerce millet ve belki binlerce inanış aynı topraklarda sulh içerisinde yaşayabiliyor işte… Umarım bir gün biz de böyle oluruz.
(Not: Utahlı veya Mormon değilim.
Böyle bir yazıyı da @simulasyonturk’nin paylaşımlarını dikkate değer bulduğum için yazdım.)