900 Derece Direksiyon Projesi

Öncelikle merhaba,
Malum dolar kuru ve fiyatların dengesizliğinden dolayı 2.5 ay önce başladığım projeyi tanıtmak istedim. Ender 3 V2 yazıcı kullanarak gerçekleştirdiğim direksiyon projemde, direksiyon, vites, el freni ve debiyaj gaz fren tek karttan çalışmaktadır. Tasarımlar direksiyon için rus bir mühendisin yapmış olduğu çizimler üzerinde Ali Osman Demiral’ın kendi sistemine uyarladığı tasarım dosyaları, vites için yine Ali Osman Demiral’ın tasarım dosyaları, Pedal grubu için İlge İpek’in tasarım dosyaları, El freni yabancı kaynaklardan tasarım dosyalarını kullandım. Fakat Projenin sürekli “şu şöyle de olabilir, şuna şöyle de yapsam” gibi fikirler, iyileştirmeler ve sonradan yapılan eklentiler ile tasarımlarda kendi modifikasyonlarımda bulunmaktadır. Kendim dahil bir çok kişinin eli değdiği bir proje olmuştur. Arduino Leonardo kartı kullanılarak bütün grup tek kart üzerinden çalışmakta ve bütün kablolar tunik konnektörlü el yapımıdır. Aynı şekil projeye eklemiş olduğum Opel Astra G sinyal kolu tam olarak çalışmaktadır. SimHub için Redmi Note 7 cihazını yerinde karşılayacak çerçeve bulunmaktadır. Direksiyon ve vites için sabitleme ayakları tarafımca revize edilmiştir. El freni hem potans ile dereceli hem de buton ile tek kademeli olarak çalışmaktadır. Direksiyon simidi olarak G29’un orjinal simidi kullanılmıştır. Elektronik olarak devre bağlantı şeması tek kartta çalışacak şekilde kendim tasarımdan çizilmiştir ve MMJOY programı ile config dosyası paylaşılmıştır. Projede sürekli değişiklikler yaptığımdan şu anlık POT ile FBB olmadan çalışmaktadır. FBB desteğini son aşama olarak düşünüyorum. Projede kullanılan orjinal mil şaftı 3D ile basımda zamanla katman birleşiminden kırıldığı için içine 6lık saplama yerleşecek şekilde revize edilip güçlendirilmiştir. F1 Paddle Shift kablosu şaft milinin içinden gitmekte olup dışarıda herhangi kablo kirliliği bulunmamaktadır.

Pedalların zemini için 8mm sunta kullanılmıştır. Projede ki ahşap malzemeler (pedal zemini, vites topuzu, el freni) atıl malzemeler kullanılarak yapıldığı için masraf olmamıştır. Direksiyon simidi ise, G29 direksiyona, F1 direksiyon uygulaması yaptığımızdan, direksiyon simidi masraf olmamıştır.

Projeye ait bütün dosyalar (programlar, hırdavat listesi, 3d dosyalar, bağlantı şeması ve mmjoy config dosyası) drive linkimdedir : Direksiyon Projesi - Google Drive

Projenin maaliyeti:
Elektronik: 250Tl
Hırdavat ve Rulman: 100Tl
3D Masrafı (3D Yazıcıya sahip olduğum için sadece filament ve elektrik masrafı) : 250Tl
Kayış : 40Tl

Toplam da hatırlamadığım ekstra giderler ve malzeme giderleri ile 700Tl etmiştir. Yaklaşık FBB için ön görülen 400Tl’ye yakın bir gider daha olacaktır.

Direksiyon setinin başlıca özellikleri:
G29 Orjinal Direksiyon simidi
Tek kartı ile tek USB bağlantısı
Soketli bağlantı kolaylığı
Orjinal Sinyal kolu
Çift fonksiyon destekli el freni
SimHub gerçekçi devir saati göstergesi
F1 Paddle Shift desteği
6 ileri 1 geri vites, gaz, fren, debriyaj

7 Beğeni